Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Το πρόβλημα της οικονομικής υποστηρίξεως των κληρικών και των οικογενειών τους στην ιεραποστολή είναι τεράστιο.


Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου

Διάβασα ένα άρθρο με τίτλο «Ιεραποστολικό έργο σε 60 περιοχές» το οποίο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή το Μεγάλο Σάββατο 11 Απριλίου 2015.
Στο άρθρο παρουσιάζεται η υποστήριξη που προσπαθεί να παράσχει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος στις λεγόμενες ιεραποστολικές Μητροπόλεις.
Θα σταθώ σε κάτι που διάβασα στο άρθρο και όσον αφορά τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ασία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εντυπώσεις.
Στο άρθρο υπάρχει η εξής αναφορά: «Το έργο των ιεραποστολικών κλιμακίων ανά τον κόσμο επιφορτίζονται ντόπιοι κληρικοί και μοναχοί, τους οποίους η Εκκλησία μισθοδοτεί με 100 ευρώ τον μήνα.»

Η Αποστολική Διακονία προσπαθεί να αποστέλει κάποια βοηθήματα για τους κληρικούς. Αυτά τα βοηθήματα όμως δεν αποτελούν ολόκληρο μισθό. Στην Ασία, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται ένας κληρικός, είναι αδύνατον να ζήσει με 100 ευρώ το μήνα.
Το πρόβλημα της οικονομικής υποστηρίξεως των κληρικών και των οικογενειών τους είναι τεράστιο. Οι τοπικές Κοινότητες δεν έχουν την δυνατότητα να μισθοδοτούν τον ιερέα τους. Οι κληρικοί μας δεν μισθοδοτούνται από κάπου αλλού παρά μόνο από την Μητρόπολη. Και οι Μητροπόλεις στην Άπω Ανατολή δεν έχουν περιουσία και τα έσοδά τους προέρχονται αποκλειστικά από τις δωρεές.
Προτρέπουμε τους νέους κληρικούς να βρίσκουν κάποια άλλη εργασία. Τι μπορεί να γίνει όμως με αυτούς που είναι προχωρημένης ηλικίας και δεν μπορούν να βρουν εργασία; Τι θα γίνει με αυτούς που βρίσκονται σε γεροντική ηλικία και χρειάζονται υποστήριξη; Η Εκκλησία θα τους παρατήσει;
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν λύνεται με κάποιο μαγικό τρόπο ούτε απλά κλείνοντας τα μάτια.
Οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί αλλά και οι ιεραποστολικοί σύλλογοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των κληρικών. Τα ιδρύματα και τα προγράμματα δεν είναι το κύριο έργο της ιεραποστολής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου