Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Η Παναγία που Βροντά, Παναγία η Βροντιανή.


brontiani-3

Σπύρος Συμεών


Η Παναγία η Βροντιανή είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μοναστήρια της.
Είναι κτισμένη σε μια μαγευτική τοποθεσία. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και γιορτάζει στης 8 Σεπτεμβρίου.
Ανοικοδομήθηκε από 2 αδέλφια, τον Ιάκωβο και τον Μακάριο το 1566 μ.Χ., πάνω στα θεμέλια ενός άλλου μοναστηριού, γιατί εκεί κοντά υπάρχουν ερείπια μιας μεγάλης οικοδομής, που οι ντόπιοι το αναφέρουν ως Παληομονάστηρο.
Η Μονή πέρασε πολλές δυσκολίες στο πέρασμα των αιώνων όμως άντεξε και συνέχιζε να φωτίζει πνευματικώς την περιοχή.
Στην εισόδου του μοναστηριού υπάρχει παλιό καμπαναριό του 1812.

Το τέμπλο του καθολικού είναι εξαιρετικής τέχνης και επιχρυσωμένο, διακοσμημένο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ οι φορητές εικόνες είναι του 18ου κ 19ου αιώνα.
Αξιόλογης τέχνης είναι και o δεσποτικός θρόνος που χρονολογείτε περι το 1703.
Στην Μονή διατέλεσε και ηγούμενος ένας Σάμιος σεβάσμιος γέροντας, ο π. Θεόφιλος Καρύτσος που ήταν αγιοταφίτης στα Ιεροσόλυμα και έφυγε το 1960 προκειμένου να αποφύγει την τοποθέτησή του ως Επισκόπου σε μητρόπολη των Αγίων Τόπων, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ''καλύτερα μοναχός στην Σάμο παρά Δεσπότης στα Ιεροσόλυμα χάνοντας την ψυχή μου'', θεωρώντας πως δεν θα μπορούσε να εργαστεί ως ήθελε για την σωτηρία της ψυχής του από την θέση αυτή, ίσως και λόγω της ταπεινότητάς του θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο τέτοιων καθηκόντων και παρέμεινε στην μονή μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 1999 όπου μεταφέρθηκε στο μετόχι της Μονής Ζωοδόχου Πηγής Σάμου, στην Αγία Βαρβάρα όπου και παρέμεινε για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.
Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την Μονή ήταν ολέθριο καθώς πολλές τοιχογραφίες, το ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και μεγάλη συλλογή από ιερά σκεύη χάθηκαν στις μανιωμένες φλόγες.
Ελάχιστες σώζονται μέσα στο ιερό Βήμα και σε δύο, από τα τόξα του τρούλου.
Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της μονής είναι το μικρό εκκλησάκι, βυζαντινού ρυθμού προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πτέρυγα, το οποίο έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο έργο του Σαμίου ζωγράφου Ανδρόνικου.
Η φωτιά άφησε ανεπηρέαστο μόνο το κελλάκι του τότε Γέροντα της Μονής π. Θεοφίλου.
Μετά την φωτιά με πολύ φροντίδα και κόπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου αναστηλώθηκε και επισκευάσθηκε η Βόρεια πτέρυγα της Ιεράς Μονής και το καθολικό αυτής.
Ο νέος Ηγούμενός της π. Θεοφάνης Κάσσος από την πλευρά του συνεχίζει το έργο αυτό για την ανακαίνηση της μονής αλλά και για την πνευματική αναζωογόνησή της. Ανήμερα της εορτής της μαζεύονται προσκυνητές από άκρη σ΄άκρη όλου του νησιού για να τιμήσουν την ''βροντιανή'' στην Χάρι της.
Όσο για την ονομασία της Εικόνος της Παναγίας αλλά και της Ιεράς της Μονής ως «Βροντιανή», προέρχεται από τη λέξη Βροντά, γιατί φυσάει δυνατός άνεμος, ο λεγόμενος σιρόκος, που συνοδεύεται με βροχές, βροντές και αστραπές που συνήθως αρχίζουν εκεί κοντά στην γιορτή της Παναγίας στις 8 του Σεπτέμβρη αντηχώντας πολύ δυνατά στις κορυφές νοτίως της Μονής. Αναφερόμενοι οι ντόπιοι την αναφέρουν και ως η Παναγιά που Βροντά...
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς

brontiani-1
brontiani-2 

Πηγή:   romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου