Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Άνοιξε ο 1ος κύκλος διαλέξεων του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

00Με τον αγιασμό, το οποίο τέλεσε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευμ. Κέντρου του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ άνοιξε για την τρέχουσα χρονική περίοδο ο 1ος κύκλος διαλέξεων-συζητήσεων και δραστηριοτήτων, που οργανώνει και πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς.  
Σε συνέχεια των θεματικών κύκλων, των προηγούμενων χρόνων για θέματα Παιδείας (2010-11), θέματα Ιστορίας (2011-12) , θέματα επιστήμης και Ορθοδόξου Θεολογίας (2012-13) , τους Διαλόγους με Επίκεντρο την κρίση (2013-14)  και τα θέματα Οικογένειας (2014-15), για την φετινή περίοδο τα μέλη και τους φίλους του Σ.Ε.Π. θα απασχολήσουν  "Τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα στους καιρούς της κρίσης"
Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων 2015-16, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αναφερόμενος στο έργο και στην αποστολή του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώςεπεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:
"...Ο πνευματικός αυτός Όμιλος αγωνίζεται για την πνευματοποίηση του κόσμου και για την επίτευξη της αναγωγής απο την Κτίση στον Κτίσαντα, που είναι ότι πιό πολύτιμο και ότι πιό υπέρτερο υπάρχει στο ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν έχομε κληθεί σε μία ζωή υποταγής, αλλά σε μία ζωή κοινωνίας και φωτός, σε μία ζωή αλληλοπεριχωρήσεως των προσώπων,  σε μία ζωή θεώσεως και μυσταγωγικής, ευχαριστιακής ποιότητος και αληθείας. Αυτή λοιπόν την ποιότητα ζωής διακονεί επι μακράν σειράν ετών ο Σύνδεσμος Επιστημόνων. Και είναι γνωστή βέβαια η ρήσις της σοφίας των πατέρων, ότι πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία και ου σοφία φαίνεται..."
Ακολούθησε η ομιλία του πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα κ. Κων/νου Χολέβα με θέμα: "Τα εθνικά μας θέματα και η εθνική μας ταυτότητα στους καιρούς της πολυδιάστατης κρίσης ".Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831), του πρώτου ηγέτη της Ελλάδος. Αναφέρθηκε στα οράματα του ηγέτη για την πατρίδα μας, στην εξαίρετη και εθνικά αποτελεσματική διπλωματική τακτική του, στην θρησκευτικότητά και στην ευλάβειά του, στους στόχους του για την παιδεία, στην ανιδιοτέλειά του, στις οργανωτικές του ικανότητες αλλά και στην άποψή του για την ταυτότητα του Ελληνικού Έθνους, την οποία συνθέτουν η Ορθόδοξη Πίστη, η γλώσσα των πατέρων, η οποία ομιλείται εδω και αιώνες στον τόπο μας και η συνέχεια του ελληνισμού. Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις περιόδους οικονομικών κρίσεων, απο τις οποίες πέρασε η χώρα μας κατα τη νεώτερη ιστορία της, στις περιόδους χρεωκοπίας και επιτήρησης από ξένες δυνάμεις και στο γεγονός, ότι κατορθώσαμε να επιβιώσουμε χάρη στην διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας. Αναφέρθηκε επίσης και στα επι μέρους εθνικά ζητήματα, όπως αυτά της παιδείας, της διατήρησης της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας, αλλά και στα ζητήματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτά που αφορούν στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Α.Ο.Ζ, στην Κύπρο και στο Κυπριακό, στη σχέση μας με τα Σκόπια και στο ζήτημα της καπήλευσης του ονόματος της Μακεδονίας μας, στη σχέση μας με τους βόρειους γείτονές μας και ειδικότερα με την γείτονα Αλβανία, στην προστασία των δικαιωμάτων της εκει ελληνικής μειονότητας, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ουσιαστικά ο ομιλητής πραγματοποίησε μια σύντομη αναφορά στα μείζονα εθνικά μας ζητήματα, τα οποία οι ομιλητές που θα ακολουθήσουν στις επόμενες διαλέξεις του του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς  θα προσεγγίσουν αναλυτικότερα.
Οι διαλέξεις του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς για "Τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα στους καιρούς της κρίσης" θα συνεχιστούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγ.Τριάδος μέ θέμα "Τα μείζονα εθνικά μας ζητήματα και την διδασκαλία της Ιστορίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα" και ομιλητές τους:
1.Δρα Δημήτριο Μεταλληνό, διδάσκοντα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και 
2.Δρα Χαράλαμπο Μηνάογλου, φιλόλογο-ιστορικό καθηγητή στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά.
1
1
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου