Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ξεκίνησε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιερέων Νεότητος στην Τήνο.


tinos-proti-1

Στις φιλόξενες και σύγχρονες αίθουσες του «Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού», στο ιερό νησί της Τήνου, άρχισαν απόψε οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου, που διοργανώνει, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου, η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β’, με την συνευχητική παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικολάου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου.
Μετά τον αγιασμό, ο Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου (παρατίθεται αυτόυσιο στο τέλος του κειμένου) ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σεβ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ο Πρόεδρος του Ι.ΤΗ.Π. κ. Νικόλαος Διαμαντάκης και ο Σεβ. Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β’. 
Ο Σεβ. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σκέψη του ότι «...καλύτερος τόπος για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο αυτό δεν θα μπορούσε να υπήρχε από την Τήνο, η οποία είναι και τόπος Αγιασμού, αλλά και τόπος Τέχνης και Πολιτισμού όπως καταδεικνύουν τα υπερ τα χιλια παρεκκλήσια, το Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων στο Κεχροβούνι, και η Μεγάλη μαΐστρο της Ζωγραφικής και της Γλυπτικής που γέννησε και ανέδειξε με παγκόσμια ακτινοβολία» και ότι «...η Εκκλησία δεν φοβάται την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αντίθετα τα στηρίζει και το καταδεικνύει αυτό και η ιστορική αναδρομή της σύνδεσης παλαιού, αρχαίου ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος...».

Ευχαρίστησε το Σεβ. κ. Δωρόθεο Β’ για την προθυμία του να φιλοξενήσει το Συνέδριο στην Τήνο και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας για την οικονομική του στήριξη, καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό για τις προσπάθειες και τους κόπους του.
Ο Πρόεδρος του Ι.ΤΗ.Π. ιατρός κ. Νικόλαος Διαμαντάκης καλωσόρισε τους Συνέδρους στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, του οποίου σύντομο βιογραφικό ιστορικό ανέφερε με τα όσα Εκκλησιαστικά Συνέδρια έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό μετά της συστάσεώς του τονίζοντας ότι «...πόσο σπουδαία είναι η σημασία του παρόντος Συνεδρίου στις αίθουσες του Ι.ΤΗ.Π. όπου γίνεται προσπάθεια διαπεδαγώγησης των παιδιών, των νέων της Τήνου με την σπουδή των όσων έργων τέχνης φυλάσσονται σε αυτές αλλά και των όσων δραστηριοτήτων προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιεί το Ι.ΤΗ.Π.».
Ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ με την σειρά του αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά της Τήνου, στην τέχνη και τον πολιτισμό, με την ανάδειξη μαϊστόρων της ζωγραφικής, μαρμαρογλυπτικής και της χαλκοχύτευσης, με Εθνική και Οικουμενική διάσταση, την ανάδειξη μεγάλων και επιφανών Ιεραρχών, κεκοιμημένων και ζώντων, όπως ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, στην διαφύλαξη του πολυτιμοτάτου κειμηλίου της Ορθοδοξίας, του Ιερού Εικονίσματος της Μεγαλόχαρης, και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για την ευλογία να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στην Τήνο, όπως και την Διοικούσα Επιτροπή του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. για την γενναία χορηγία με την οποία το στήριξε, την Διοίκηση του Ι.ΤΗ.Π. που δέχθηκε να το φιλοξενήσει, όλους του Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες που ενέκριναν την συμμετοχή των Συνέδρων και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Ιεραποστολικό τους έργο.
Όλοι ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μπόγρη για την επιμέλεια του και φροντίδα στην προετοιμασία του Συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου αναμεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΒΩΝΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»..
Μετά τους χαιρετισμούς ο Ελλογιμώτατος κ. Ηλίας Λιαμής ανέπτυξε με ενάργεια και ρεαλισμό, αλλά και παραστατικότατα το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου «Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ», τονίζοντας χαρακτηριστικά «...Δεν υπήρχε καλύτερος τόπος για ένα Συνέδριο σχετικό με την Τέχνη από το νησί της Τήνου γιατί είναι ο τόπος της απόλυτης σκληρότητας των υλικών αλλά και της απόλυτης καλαισθησίας των Καλλιτεχνών της». 
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. κ. Πέτρος Ράλλης και μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος εν Αθήναις Τηνίων κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου και οι Προϊστάμενοι των Σωμάτων Ασφαλείας στην Τήνο. Τον συντονισμό είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός με τους συνεργάτες του, Ιερείες και λαϊκούς στην γραμματειακή υποστήριξη. 
Προ της λήξεως της αποψινής ενακτήριας συνεδρίας, ο Σεβ. Παροναξίας κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο εγκάρδια για την πρόσκλησή του να παραστεί και είπε μεταξύ άλλων ότι «....όλη η Θεία λατρεία είναι Πολιτισμός και Τέχνη αν κανείς σκεφτεί πόσες τέχνες συνεργάζονται για να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος και το περιβάλλον μέσα στον οποίο τελείται η Θεία λατρεία...» καθώς και ότι «....είναι σημαίνον σήμερα τα παιδιά να κατηχηθούν μέσα από αυτήν την ιστορική διαδρομή της Τέχνης και του Πολιτισμού όπου και η Εκκλησία με τον τρόπο της καλλιεργεί».
Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου