Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Τι είναι η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος;


Καθώς ο Χριστός προετοίμαζε τους μαθητές Του για την έξοδό Του απ’ τον κόσμο αυτό, τους υποσχέθηκε ότι ο Πατέρας Του θα στείλει άλλον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, ο οποίος θα παραμείνει αιώνια κοντά τους, θα τους υπενθυμίσει τη διδασκαλία του Χριστού και θα τους διδάξει ό,τι χρειασθεί (Ιωάν. 14,16-26). 
Το Άγιο Πνεύμα ήρθε την Πεντηκοστή και καθοδηγεί τα πάντα στην Εκκλησία.
Για τη βλασφημία του Αγίου Πνεύματος ο Χριστός μίλησε, όταν οι γραμματείς και οι φαρισαίους έλεγαν ότι ο ίδιος θαυματουργεί, γιατί έχει μέσα Του τον άρχοντα των δαιμονίων, τον Βεελζεβούλ (Μάρκ. 3,22). Αυτοί από φθόνο προς τον Χριστό, που με τα θαύματά Του εξέπληττε τους ανθρώπους και τον άκουγαν χιλιάδες κόσμου, απέδιδαν τις έκτακτες δυνάμεις Του στο σατανά. Αυτοί, λέει ο Χριστός, δεν θα συγχωρεθούν και θα είναι ένοχοι αιώνιας καταδίκης (Μάρκ. 3,29).
Κάτι αντίστοιχο με τους γραμματείς και τους φαρισαίους της εποχής εκείνης κάνουν σήμερα οι άπιστοι και οι αιρετικοί, που λένε ότι τα θαύματα, που γίνονται με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος σε προσκυνήματα, σε αγιάσματα, σε λείψανα αγίων και σε εικόνες της Εκκλησίας μας, δεν είναι αληθινά ή αν γίνονται, γίνονται με την επενέργεια του κακού πνεύματος, του σατανά. 
Οι ίδιοι βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα, όταν λένε ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας, τα οποία διενεργούνται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, είναι ανοησίες ή θεατρινισμοί. Το ίδιο κάνουν και οι παλαιοημερολογίτες, οι οποίοι λένε ότι τα μυστήρια των νεοημερολογιτών είναι άκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα και εκείνοι που λένε ότι οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων για την πίστη της Εκκλησίας και την ζωή των χριστιανών αποτελούν προϊόντα της εποχής τους και δεν ισχύουν σήμερα. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι αποφάσιζαν με το αλάνθαστο φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, όπως συνέβη στην πρώτη σύνοδο της Εκκλησίας, την αποστολική (Πράξ. 15,28). Ο Χριστός είχε πει στους αποστόλους Του ότι θα στείλει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο θα τους οδηγήσει στην κατανόηση όλης της αλήθειας Του (Ιωάν. 16,13).
Μεγάλη βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι και τα λόγια των χλιαρών χριστιανών, που λένε ότι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος στους αγίους, όπως το προφητικό, το ιαματικό και το διορατικό, είναι ψεύτικα και ότι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος (Γαλ. 5,22), δηλ. οι χριστιανικές αρετές, είναι ανεφάρμοστες.
Όλοι αυτοί με τη στάση τους βγάζουν τον εαυτό τους έξω από την Εκκλησία, βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα, δεν μετανοούν και δεν συγχωρείται η αμαρτία τους. Εάν ένας παραμένει μέσα στην Εκκλησία, και κάπου να αμάρτησε, υπάρχει γι’ αυτόν μεγάλη ελπίδα ο Κύριος να του δείξει ευσπλαχνία κι επιείκεια κατά την τελική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου