Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Ο ιερέας ως πατέρας και η Εκκλησία ως μητέρα.

Επειδή, πολλά χρόνια σε όλη την οικουμένη ακούμε αυτούς τους χαρακτηρισμούς (Καλός Παπάς – Αυστηρός Παπάς) και μάλιστα σε καθημερινή βάση, ας αναλύσουμε λιγάκι αυτούς τους παρεξηγημένους όρους για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ώστε να ωφεληθούμε πνευματικά:
Καλός Παπάς: Καλός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός ο παπάς ο οποίος δεν μιλάει , δεν αλλάζει το στραβό , δεν κάνει κηρύγματα – και αν κάνει, πρέπει αν είναι σύντομα χωρίς πολλά πολλά. . Απλά είναι μια μαριονέτα που κάποιοι θα του πούνε ακόμα και ποιες ευχές θα διαβάσει στα Μυστήρια. Ένας Παπάς που δεν μιλάει (Γιατί δεν μας αρέσει) και αν πει κάτι που δεν μας αρέσει θα του κάνουμε και καταγγελία, έτσι για να δείξουμε ότι μπορούμε να κινούμε τα νήματα.
Αποτέλεσμα: Θέλουμε έναν Παπά στα αμαρτωλά μας μέτρα για να τον χειριζόμαστε όπως θέλουμε χωρίς να μας ενδιαφέρει ούτε η ορθόδοξη πίστη, ούτε η σωτηρία της ψυχής και η ευλογημένη ενοριακή ζωή.
Αυστηρός Παπάς : Αυστηρός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός που μας ξεβολεύει. Αυτόν που μιλάει για τον Χριστό και τους Πατέρες μάλιστα, τον θεωρούμε ακραίο. Για την ακρίβεια, χαρακτηρίζουμε αυτά που λέει ακραία και «Παπαδίστικα» ενώ είναι λόγια του Χριστού και των Αγίων!. Αυστηρός Παπάς για τον κόσμο είναι αυτός που επειδή θέλει να βάλει τάξη γενικότερα στην ενορία ορμάμε να τον φάμε με το επιχείρημα : «Εμείς έτσι τα μάθαμε και έτσι θα μείνουνε». Ιδιαίτερα αν ο Παπάς μιλάει για Εξομολόγηση , Μετάνοια, Εκκλησιασμό, Θεία Κοινωνία θα πέσουμε να τον γδάρουμε γιατί : «Εμείς! Κοινωνάμε όποτε και όπως μας αρέσει και δεν θα μας πει ΑΥΤΟΣ τι θα κάνουμε». Η ίδια επίθεση γίνεται και σε πνευματικούς αν κάνουν το λάθος και βάλουν κάποιο θεραπευτικό επιτίμιο.

Αλίμονο αδερφοί μου , πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους σαν Ορθόδοξοι τι θέλουμε….
Στην Εκκλησία δεν μπορεί ο καθένας να επιβάλει το θέλημα του. Το θέλημα είναι του Κυρίου και εκεί κάνουμε υπακοή.
Στην Εκκλησία κάνουμε ότι μας παραδόθηκε από τον ίδιο τον Χριστό, τους Αγίους Πατέρες και την Ιερά Παράδοση. Αυτή είναι η πίστη μας. Εάν κάποιου δεν του αρέσει μπορεί άνετα να αλλαξοπιστήσει, είναι ελεύθερος να το κάνει. Αυτή όμως η σήψη να είμαστε Βαπτισμένοι Ορθόδοξοι αλλά πρακτικά χειρότεροι και από προτεστάντες , είναι μια κατάσταση λυπηρή.
Όπως έλεγε και ένας φίλος Ιερέας : “Ο Κόσμος βλέπει τον Παπά σαν τον Μάγο της φυλής που θα κάνει τα ξόρκια για να μας πάει καλά η αμαρτωλή ζωή μας”
Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε και αν θέλουμε να λεγόμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ας δούμε λοιπόν τους Ιερείς ως πατέρες και την ενορία ως οικογένεια.
Αυτή είναι η μία και μοναδική επιλογή για να μπορούμε να οδηγηθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Η αγάπη του Χριστού ας λαμπυρίσει τις καρδιές μας ώστε να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά για να ωφεληθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου