Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Οι 14 πιο όμορφες Παναγίες του Αιγαίου. (Μέρος 2ο)


Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της σε μια κατάλευκη εκκλησιά.
Οι Παναγιές του Αιγαίου άλλες μεγαλοπρεπείς και άλλες ταπεινές και ήσυχες είναι χτισμένες μέσα σε βράχους, σε σπήλαια, σε δύσβατα υψώματα. Στους τοίχους τους πολύτιμοι θησαυροί και στις εικόνες τους οι ελπίδες χιλιάδων πιστών. Κι όλες έχουν ένα θαύμα να σου αφηγηθούν.
8. Πάρος: Παναγιά η Εκατονταπυλιανή


Ο ναός με τις 100 πύλες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε την Εκατονταπυλιανή μετά το θάνατο της μητέρας του, ως εκπλήρωση ενός  ιερού της χρέους. Το καράβι που μετέφερε την Αγία Ελένη στους Αγίους Τόπους έπεσε σε θαλασσοταραχή και σταμάτησε στην Πάρο.
Οι κάτοικοι του νησιού συνδέουν τη μεγαλοπρέπεια της Εκατονταπυλιανής με εκείνη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Την ονομάζουν δε και Καταπολιανή, καθώς είναι χτισμένη «κατά την πόλη».

9. Άνδρος: Παναγιά η Θεοσκέπαστη


Σύμφωνα με την παράδοση, ένα βράδυ με φουρτούνα η εικόνα της Παναγίας ερχόταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φως. Νησιώτες το ακολούθησαν και τους οδήγησε σε μια σπηλιά, όπου πάνω σε φύκια είδαν την εικόνα Της.
Τη μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου, αλλά την άλλη μέρα η εικόνα γύρισε στη σπηλιά! Εκεί χτίστηκε ο ναός. Η ξυλεία ενός καραβιού που ξέβρασε η θάλασσα κοντά στο ναό χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτεί η σκεπή. Οι ντόπιοι πίστεψαν ότι την έστειλε η Παναγία και την ονόμασαν Θεοσκέπαστη.

10. Λειψοί: Παναγία του Χάρου


Εδώ βρίσκεται η μοναδική εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας).
Τότε είναι που ανθίζουν και τα κρινάκια της Παναγιάς. Τα λουλούδια τοποθετούνται στην εικόνα την Άνοιξη, στη συνέχεια ξεραίνονται και στη γιορτή της, κατακαλόκαιρο,ανθίζουν.


11. Μύκονος: Παναγιά Τουρλιανή


Βρίσκεται γύρω από τον οικισμό της Άνω Μεράς και ιδρύθηκε το 1542. Ο ναός στολίζεται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο, από επισκοπικό θρόνο και άμβωνα του 18ου αιώνα, τα οποία φημολογείται ότι κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία.
Η αυλή του διακοσμείται από ανάγλυφα στο μαρμάρινο καμπαναριό και στη βρύση, χαρακτηριστικά της παραδοσιακής τέχνης του νησιού. Επίσης, υπάρχουν παλαιά εργαλεία και σκεύη, εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια αλλά και ξυλόγλυπτος επιτάφιος, αναλόγια, μεταβυζαντινές εικόνες και τάματα.

12. Μήλος: Παναγιά Τουρλιανή


Μια μικρή εκκλησία στο λόφο πάνω από το Κλήμα. Είναι ιδανικό σημείο για να δείτε πως ο ήλιος βουτά στα νερά του κόλπου του Αδάμαντα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

13. Σίφνος: Παναγιά η Πουλάτη


Η Παναγία η Πουλάτη χτίστηκε το 1871 και γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Τα επιβλητικά καμπαναριά μαρτυρούν την θαυμάσια αρχιτεκτονική της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πλακόστρωτος αυλόγυρος, που οδηγεί στις στοές, τους τάφους και τα κελιά.

14. Κάρπαθος: Κυρά-Παναγιά


Ξεχωρίζει από όλες τις άλλες για το χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο της. Ακριβώς κάτω από τους βράχους της απλώνεται μια πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά. Ξεχωρίζει από όλες τις άλλες για το χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο της. Ακριβώς κάτω από τους βράχους της απλώνεται μια πανέμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου