Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κονίτσης Ανδρέας: «Ποιοί είστε σείς, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα».


Αυστηρό μήνυμα προς όσους θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε άθρησκο κράτος στέλνει ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας με αφορμή το διπλό εορτασμό της 25η Μαρτίου. Ο Ιεράρχης από την ακριτική περιοχή επίσης τονίζει πως «η Εκκλησία είναι ανίκητη».

Αναλυτικά η Εγκύκλιος:

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Μεγάλη η σημερινή, διπλή γιορτή. “Γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα”. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 είναι δυό γιορτές, άρρηκτα συνδεδεμένες στην Ιστορία και στην συνείδηση του Ελληνικού Έθνους. Γιατί ο Ελληνισμός, σαν συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήταν πάντοτε ενωμένος σφικτά με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη. 
Μαζί συμπορεύτηκαν στα 400 και 500 χρόνια της τουρκικής τυραννίας. Και όλοι, όσοι βαθειά μελετούν την Ιστορία, παραδέχονται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε η τροφός και η φρουρός του Έθνους, σε κείνους τους δίσεκτους καιρούς.
-Β-
Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο, ότι ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κηρύχθηκε η Επανάσταση κατά των Τούρκων, και μάλιστα στην Αγία Λαύρα, στο Μοναστήρι της Παναγίας. Κι’ ήταν πέρα για πέρα αληθινός ο λόγος του Γέρου του Μοριά, του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, όταν – μετά την απελευθέρωση – μιλώντας στους μαθητές, στην Πνύκα, είπε ότι, “όταν πιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι’ ύστερα υπέρ Πατρίδος”. 
Ο ίδιος δε ο Κολοκοτρώνης έδωσε το στίγμα της πίστεως των Ελλήνων, στην αρχή της Επαναστάσεως. Μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, στο Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας, γονατιστός και με δάκρυα στα μάτια, παρακάλεσε και είπε : “Παναγία μου, βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούνε”. Κι’ ύστερα, με γαληνεμένη την ψυχή του, είπε τον περίφημο αυτό λόγο : “Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω”!
-Γ-
Μ’ αυτή την πίστη στον Θεό και κάτω από την σκέπη της Θεοτόκου, ξεκίνησαν οι Έλληνες τον τιτάνιο αγώνα της παλιγγενεσίας. Και παρά τις πολλές και ποικίλες αντιξοότητες, κατάφεραν να ελευθερώσουν ένα μικρό τμήμα της Ελλάδος και να φτιάξουν το πρώτο Ελληνικό κράτος, νικώντας την πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή την μικρή Ελλάδα, έναν αιώνα αργότερα πέτυχαν να την υπερδιπλασιάσουν, πάντοτε με την βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Παναγίας.
-Δ-
Όμως, τώρα φυσάνε άνεμοι αθεΐας και απιστίας στην ευλογημένη Πατρίδα μας. Επίμονες φωνές και προσπάθειες, επιδιώκουν να σπρώξουν στο περιθώριο της εθνικής ζωής την Εκκλησία. Μιλάνε κάποιοι για “ουδετερόθρησκο κράτος”. Και θέλουν να απαλείψουν από το Σύνταγμα την επίκληση του ονόματος της Αγίας Τριάδος, πέρα από τους όσους αντιχριστιανικούς νόμους έχουν ψηφισθή. 
Η Ελλάδα “ουδετερόθρησκο κράτος” ; Η Ελλάδα, που με την δύναμη της Ορθοδοξίας ελευθερώθηκε, να γίνη τώρα “ουδετερόθρησκο κράτος” ; Ποιοί είστε εσείς, οι ασήμαντοι άνθρωποι που κάνετε τέτοιες εισηγήσεις σ’ ένα λαό, που είναι ζυμωμένος με την θρησκεία του ; Ποιοί είστε εσείς, που μιλάτε τάχα εν ονόματι της εξουσίας και θέλετε να μεταθέσετε “όρια α έθεντο οι πατέρες μας”. Ποιοί είστε σείς, που θέλετε να κάνετε άθρησκη την Ελλάδα, την Χώρα των Αγίων και των Ηρώων ;
-Ε-
Ακούστε το, λοιπόν, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Είστε πρόσκαιροι άρχοντες, ενώ ο Χριστός είναι αιώνιος και μένει εις αιώνας αιώνων. Η Εκκλησία είναι ανίκητη. Η πίστη είναι ριζωμένη βαθειά στις καρδιές. Ο,τι και αν κάνετε, τίποτε δεν θα πετύχετε, παρά μόνο να ντροπιαστήτε και να γίνετε καταγέλαστοι.
Γι’ αυτό, αδελφοί μου, ψηλά οι καρδιές. Τα σύννεφα της κακίας γρήγορα θα διαλυθούν. Και θα λάμψη λαμπρότερος ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Χριστός. Θαρσείτε. Ανδρίζεσθε. Κραταιούσθε. Χρόνια πολλά σε όλους, άγια, ευλογημένα. “Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην”.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου