Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ανδριανός και Ναταλία: Το νεαρό ζευγάρι που μαρτύρησε για το Χριστό.

andrianos natalia 
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Νεαρός ο άνδρας, ο Ανδριανός, νεαρή και η σύζυγός του, η Ναταλία. Δεν δείλιασαν και μαρτύρησαν για το Χριστό και η μνήμη τους εορτάζεται από την Εκκλησία στις 26 Αυγούστου.
Παρακίνησε ο ένας τον άλλον για το μαρτύριο, αφού και οι δύο «συνάντησαν» το Χριστό στη ζωή τους, γνωρίζοντας την επαναστατική και αναγεννητική διδασκαλία Του και έφτασαν έως τη θυσία για να την υπερασπιστούν.
Ο Ανδριανός, σε ηλικία 28 ετών, εντυπωσιασμένος από 23 Χριστιανούς, που ήταν πρόθυμοι να μαρτυρήσουν, δήλωσε και αυτός απερίφραστα την πίστη του και την απέχθειά του στα είδωλα.
Τον έκλεισαν στη φυλακή, όπου τα βασανιστήρια ήταν φρικτά. Όλο αυτό το διάστημα η σύζυγός του Ναταλία αγωνιούσε, μήπως και λυγίσει και αρνηθεί το Χριστό.
Με τη λογική και με βάση τους προσωπικούς συμφεροντολογικούς υπολογισμούς, έπρεπε να κάνει το αντίθετο. Δεν φέρθηκε έτσι, όμως, γιατί μέσα της έκαιγε η φλόγα του ουρανού.
Αλλά και ο σύζυγός την ενθάρρυνε να μη λιποψυχήσει μπροστά στα δικά του μαρτύρια, αλλά να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το χριστιανικό φρόνημά της.
Από τα μαρτύρια ο Ανδριανός παρέδωσε το πνεύμα του και όταν οι ειδωλολάτρες αποπειράθηκαν να κάψουν το σώμα του, έβρεξε καταρρακτωδώς, το λείψανο έμεινε άθικτο και το έθαψε η Ναταλία.
Και εκείνη στη συνέχεια μαρτύρησε και το σώμα της ενταφιάστηκε δίπλα στο σύζυγό της.
Ένα νεανικό ζευγάρι έγραψε τις δικές του ματωμένες σελίδες στην ιστορία της Εκκλησίας, γιατί δεν αποθαρρύνθηκε.
Δεν αλλοτριώθηκε το πνεύμα του Χριστού μέσα τους, δεν νεκρώθηκε η καρδιά τους, αλλά πήραν τη γενναία απόφαση, αλληλοστηριζόμενοι, να μην εκτροχιαστούν από το δρόμο του Θεού.

Είχαν πλήρη τη θέληση και τη διάθεση να πορεύονται παντού και πάντοτε κατά το θέλημα του Χριστού, δίνοντας σοφό παράδειγμα στις σημερινές οικογένειες.
Δεν ψεύτισαν τον χαρακτήρα τους, δεν νοθεύτηκαν. Δεν έγιναν κίβδηλοι, κάλπικοι, πλαστογραφημένοι σε ό,τι πιο σημαντικό διέθεταν, στην πίστη τους.
Η Αλήθεια ήταν ο πιο μεγάλος θησαυρός για τους αταλάντευτος αυτούς αγωνιστές, που δεν γνώρισαν τους ένοχους συμβιβασμούς.
Δεν υπέκυψαν σε κανέναν πειρασμό, δεν αλλοίωσαν τις αρχές τους και δεν πρόδωσαν το Θεό.
Προτίμησαν να υποβληθούν στη θυσία, παρά να υποστείλουν το λάβαρό τους. Διάλεξαν να πεθάνουν, παρά να προσκρούσουν στο θέλημα του Θεού.
Κρατούσε ο Χριστός καθαρό τον καθρέφτη της ψυχής τους και τον έκανε φωτεινό, γι' αυτό κατοπτρίζονταν πάνω του: Οι ιριδισμοί της αγνότητας. Η λάμψη της χαράς. Η ακτινοβολία της αγάπης. Το φως της πίστεως. Η ηρεμία της ελπίδας...

Πηγή:   romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου