Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Με αγάπη στους γονείς.

                        Αγαπητοί γονείς:

1. Να μεταδίδετε στα παιδιά το ζήλο για την αναζήτηση του ζώντος Θεού. Η κοινωνία με τον Θεό να μην είναι ένα χρέος, αλλά μία πνοή ζωής.
2. Να οδηγείτε τα παιδιά στην απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό. Όπως τρέφει τα πουλιά, έτσι φροντίζει και για μας.
3. Να μη λέτε ότι ο καλός χριστιανός πάντα ευτυχεί, γιατί ο Θεός τους δικούς Του τους δοκιμάζει και τους παιδαγωγεί κάποιες φορές με τις περιπέτειες της ζωής τους.
4. Να μη κάνετε τον παντογνώστη και τον αλάθητο. Πάντοτε διδασκόμαστε από τους πλησίον μας και από τα παιδιά μας. Υπάρχει αλληλεπίδραση.
5. Να έχετε υπομονή στους δύσκολους χαρακτήρες. Τα παιδιά δεν φταίνε ποτέ. Να ελέγχετε με διακριτικότητα και να συγχωρείτε εύκολα. Όταν τα συμβουλεύετε, να μη μιλάτε θυμωμένα, να τα πιάνετε από το χέρι δείχνοντας την αγάπη σας και να τα πείθετε για το αναγκαίο της διόρθωσής τους. Μετά να τα αγκαλιάζετε και να τα ασπάζεστε.

 
6. Να διαβάζετε στα παιδιά σας το βράδυ πριν την βραδινή προσευχή λίγο από τη Βίβλο. Όπως πολλές φορές την ημέρα τρέφετε το σώμα των παιδιών σας, έτσι χρειάζεται και η ψυχή των παιδιών σας καθημερινά τροφή πνευματική.
7. Να δίδετε προτεραιότητα στην οικογένειά σας και μετά στην καριέρα και στην οικονομική πρόοδο. Έτσι το απόγευμα να ασχολείσθε με τα παιδιά σας με παιχνίδια, βόλτες και συζήτηση κι όχι να λείπετε.
8. Η αγάπη σας είναι η καλύτερη βοήθεια για τα παιδιά σας. Όταν τα παιδιά διαισθανθούν τη διάλυση της οικογενειακής θαλπωρής, πληγώνονται ανεπανόρθωτα.
9. Να βοηθάτε τα παιδιά σας να βρουν μόνα τους τη σωστή επαγγελματική προοπτική τους κι όχι να τα καταπιέζετε.
10. Να μη χρησιμοποιείτε το λόγο του Θεού για να καταπιέζετε τα παιδιά σας: π. χ. υπάκουσέ με, γιατί θα σε τιμωρήσει ο Θεός ή γιατί το λέει η Αγία Γραφή.
11. Να δημιουργείτε λειτουργική ευλάβεια στο σπίτι: π. χ. Εικόνες (Ιησού Χριστού, Παναγίας και προστάτη αγίου), κοινή προσευχή, κοινή μελέτη Αγίας Γραφής (με συζήτηση), προσευχή τραπέζης (συμμετοχή όλων και κατά το φαγητό, εάν μπορείτε, κάντε συζήτηση για πνευματικά θέματα για έμμεση διδασκαλία των παιδιών σας), σταύρωμα των πάντων (ψωμιού για κόψιμο, φαγητού προς ψήσιμο, παιδιού που εξέρχεται από σπίτι…), προσευχή όλων πριν από κάθε ταξίδι και μεταφορά μικρής εικόνας για προσευχή κατά τη διαμονή σε ξένο χώρο, λιτό το νηστίσιμο φαγητό (αποταμίευση για φιλανθρωπία), αγιασμός τακτικά στο σπίτι.
12. Να αφιερώνετε χρόνο για εξήγηση ερχομένων μεγάλων εορτών (Δεσποτικών και Θεομητορικών). Η εξήγηση μπορεί να γίνει μέσω των αντίστοιχων εικόνων και των τροπαρίων. Καλό θα είναι να μάθουν τα παιδιά και το τροπάριο της μεγάλης εορτής. Οι εικόνες είναι έκφραση του βιώματος της κοινωνίας με τον Θεό. Εκφράζουν την κατάσταση της σωτηρίας, του Παραδείσου.
13. Να εκκλησιάζεστε μαζί με τα παιδιά σας και να τα οδηγείτε τακτικά στη θεία Κοινωνία.
14. Να μην κατακρίνετε ιερείς μπροστά στους εφήβους-παιδιά σας, αλλά ούτε να ωραιοποιείτε ή να αποκρύπτετε κάποια φανερά ελαττώματα και αδυναμίες εκκλησιαστικών προσώπων. Να τα οδηγείτε στη συμπάθεια προς τον πεσόντα και στην προσευχή γι’ αυτόν.
15. Να δημιουργείτε στα μεγαλύτερα παιδιά-εφήβους ευκαιρίες απασχόλησης στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας: συμμετοχή στη φροντίδα των πτωχών (μεταφορά τροφίμων, αγορά φαρμάκων), στην οργάνωση και το στολισμό του πνευματικού κέντρου της ενορίας, στην υπηρεσία στο Ιερό Βήμα, στην καθαριότητα του ναού, στην οργάνωση των παιχνιδιών, των εξορμήσεων σε ιδρύματα και των εκδρομών του Κατηχητικού Σχολείου.

από το facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου