Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα ημέρας

 

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Η Ανάσταση δεν είναι μύθος.


anastasi christou.1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Συνέβη, κατά τα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος, κατά τα χρόνια του διωγμού της Ορθοδοξίας, στη Ρωσία, τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
Προκειμένου να υπάρξει κρατική αντίδραση στον κρυφό εορτασμό σε ναούς και μοναστήρια της Ανάστασης του Χριστού, οργανώθηκε ανοιχτή για το λαό διάλεξη από την Επιτροπή Αθεΐας.
Τι θέμα είχε η διάλεξη; «Ο μύθος της Ανάστασης του Χριστού».
Επί μία και πλέον ώρα μιλούσε ακατάπαυστα ο ομιλητής και τελείωσε έχοντας την ικανοποίηση ότι με τα ατράνταχτα επιχειρήματά του έπεισε το πολυπληθές ακροατήριο.
Πεπεισμένος για το θρίαμβό του απευθύνθηκε σε όσους τον παρακολούθησαν και τους ρώτησε μήπως έχει κανείς να πει τίποτα.
Τότε σηκώθηκε ένας γεροντάκος και δειλά προχώρησε προς το βήμα. Στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα, όρθωσε το ανάστημά του, σήκωσε το κεφάλι του ψηλά και φώναξε με όση δύναμη είχε:

- Χριστός Βοσκρές (Χριστός Ανέστη).
Τι θα έπρεπε να γίνει; Να επικρατήσει αποδοκιμασία και στην καλύτερη περίπτωση σιωπή.
Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Αλλά συνέβη κάτι το απροσδόκητο. Όλος ο κόσμος ένωσε τη φωνή του, που ακούστηκε μέσα στην αίθουσα σαν βροντή:
- Βοΐστινο Βοσκρές (Αληθώς Ανέστη).
Ό,τι είχε ειπωθεί προηγουμένως από τον ομιλητή, κατέπεσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κανείς δεν πίστεψε στα όσα άκουσε.
Τη βεβαιότητά τους ότι Αληθώς Ανέστη ο Χριστός αμέτρητοι μάρτυρες, στη διάρκεια των χρόνων, με το κεφάλι ψηλά, με το μειδίαμα στα χείλη, ήρεμοι, απτόητοι, ορθοί, την κράτησαν μέχρι τέλους και θυσιάστηκαν.
Αυτή η πεποίθηση φλόγιζε τα στήθη τους, ηλέκτριζε και συγκινούσε τις ψυχές τους. Πέθαιναν, γιατί πίστευαν ότι ο Αναστημένος Κύριος θα τους αναστήσει μια ημέρα.
Και αν είναι θαυμαστό γεγονός η Ανάσταση του σώματος, είναι μεγαλύτερο θαύμα η Ανάσταση της ψυχής. Το καλύτερο επιχείρημα της Ανάστασης του Κυρίου είναι η γλυκύτητα, που νιώθει η καρδιά, όταν ζει αναστημένα.
Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, ας ανάψουμε τις λαμπάδες της Ανάστασης μέσα μας, ας ανατινάξουμε την ταφόπλακα, που πλακώνει την ψυχή μας, και ας διαλαλήσουμε: Αληθώς Ανέστη.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου