Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Το Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Ένα βασικό δώρο που μας χάρισε ο Αναστάς Κύριος επισημαίνεται σε ύμνο της πασχαλινής περιόδου: «Τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, ἐπιστὰς ὁ Ἰησοῦς τοῖς μαθηταῖς ἀφοβίαν καὶ εἰρήνην ἐδίδου» (Ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσα στους μαθητές και τους έδωσε αφοβία και ειρήνη). 
Αυτή την ειρηνική αφοβία δωρίζει ο αναστάς Χριστός και σε όλους τους μαθητές του ανά τους αιώνες. Ελευθερία από κάθε μορφή φόβου, από την κατάθλιψη, από τον φόβο της αδικίας. Αφοβία από τη διάχυτη ανασφάλεια και την απειλή της φτώχειας, αφοβία από την οποιαδήποτε ασθένεια, από την πανδημία COVID-19. Αφοβία ακόμη και προ του θανάτου.
Η χριστιανική αφοβία συνδέεται οργανικά με τον φόβο του Θεού, ο οποίος είναι «ἀρχή σοφίας» (Παρ.9:10) και σημαίνει δέος, ευλάβεια, επίγνωση της παρουσίας Του. Ο ένθεος αυτός φόβος αποτελεί τη ζωτική πηγή και δύναμη της αφοβίας. 
Όποιος φοβάται τον Θεό, δεν φοβάται κανέναν και τίποτε. Η αφοβία στην οποία αναφερόμαστε δεν σχετίζεται με μία ακαθόριστη αισιοδοξία. Βασίζεται στην πίστη στον Θεό και στην έμπρακτη αγάπη.
Αυτό τον καιρό η σκέψη και η συμπεριφορά μας έχουν αιχμαλωτιστεί από τον κορωνοϊό. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσουμε τον αθέατο αυτόν εχθρό να μας λυγίσει. Παραμένοντας στο σπίτι, ας μην απομονωθούμε. Αντιθέτως, ας ενισχύουμε ο ένας τον άλλον, με λόγο και πράξεις απλές, με σιωπή στοργής, με πρόσχαρη διάθεση. Όμως, να μην περιορισθούμε στην τόνωση της δικής μας οικογένειας. 
Ας επεκτείνουμε ευρύτερα το ενδιαφέρον μας και στους φίλους, τους εγγύς και τους μακράν. Επείγει να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα ελευθερίας από το φοβικό σύνδρομο, που ανεξέλεγκτα επεκτείνεται γύρω μας. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός! Κάτι καλό θα βγει και από αυτή τη δοκιμασία. «Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθὸν» (Ρώμ. 8:28). Αυτός ο πρωτόγνωρος παγκόσμιος πόλεμος θα κερδηθεί με γενική, πανανθρώπινη επιστράτευση αλληλεγγύης.
Η εν Χριστώ αφοβία κορυφώνεται προ του θανάτου. Όπως προτρέπει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Μηδεὶς φοβείσθω τὸν θάνατον˙ ἠλευθέρωσε γὰρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος». Όλος ο εορτασμός του Πάσχα αναπτύσσει και στηρίζει αυτή τη βασική εμπειρία της Εκκλησίας μας. 
Η βεβαιότητα για την υπέρβαση του θανάτου προσφέρει μία διαφορετική προοπτική στην καθημερινή ζωή: «Ἡμεῖς οἴδαμεν ὅτι μεταβεβήκαμεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν, ὅτι ἀγαπῶμεν τοὺς ἀδελφούς», (εμείς γνωρίζουμε ότι από τον θάνατο έχουμε περάσει στη ζωή· διότι αγαπάμε). (Α΄ Ιω.3:14). Και ακόμη γνωρίζουμε ότι: «Φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ ἀλλ’ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τόν φόβον» (4:18).
Καλό Πάσχα, αδελφοί μου! Με την Ανάσταση μέσα μας. Στον αιφνιδιασμό και την ανησυχία που σκόρπισε η οδυνηρή πανδημία, ας αντιτάξουμε την αφοβία, που δωρίζει ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός. Μία αφοβία γεμάτη ειρήνη και αλληλεγγύη!
Φέτος δεν θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε το αναστάσιμο φως ο ένας από τη λαμπάδα του άλλου. Ας μεταλαμπαδεύσουμε από τη μια καρδιά στην άλλη το φως της ελπίδας και της ἐν Χριστῷ αφοβίας!
Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου