Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Τι είναι η βλασφημία;

π. Μάξιμος Παναγιώτου

Βλασφημία είναι οι ασεβείς και υβριστικές εκφράσεις κατά του Θεού, κατά ιερών προσώπων (π. χ. της Παναγίας και των αγίων) και κατά λατρευτικών αντικειμένων (π. χ. του σταυρού και των κανδηλιών). 
Η λέξη προέρχεται από τη σύνδεση του ρήματος βλάπτω με το ουσιαστικό φήμη (βλάπτω + φήμη = βλασφημία) και φανερώνει το αποτέλεσμα αυτών των εκφράσεων, που είναι η βλάβη της φήμης. Η βαρύτητα του αμαρτήματος της βλασφημίας εξαρτάται από την πρόθεση. 
Οι περισσότεροι, που βλασφημούν στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους, ενεργούν χωρίς να συναισθάνονται τι κάνουν. Πολλοί βλασφημούν και μπροστά σε μικρές αρνητικές καταστάσεις. Συνήθως τη βλασφημία την αρχίζουν οι νεαροί μιμούμενοι τους μεγάλους. Η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο βλάσφημες χώρες του κόσμου.
Με τη βλασφημία αποδίδουν στον Θεό τις δυσκολίες και τις αναποδιές που τους συμβαίνουν. Κάποιοι ισχυρίζονται κυνικά ότι εκτονώνονται. Όταν προτείνεις στους βλασφημούντες πως, αντί να βλασφημούν τον Θεό, την Παναγία και τους αγίους, ας βρίζουν τους γονείς τους, απαντούν υποκριτικά ότι δεν το κάνουν αυτό, γιατί τους σέβονται. Οι βλάσφημοι στην ουσία δεν πιστεύουν στον Θεό. Η απιστία είτε είναι συνειδητή (θεωρητική απιστία) είτε είναι ασυνείδητη (πρακτική απιστία) είναι η πηγή της βλασφημίας.
Βλασφημία είναι η ειρωνεία και η απαξίωση ιερών και οσίων με έργα τέχνης. Δυστυχώς πολλοί καλλιτέχνες δήθεν προοδευτικοί θεωρούν την αθυροστομία και την ασέβεια ως ελευθερία του λόγου και της τέχνης. Κάποιοι ροκ τραγουδιστές με τα λόγια των τραγουδιών και με τα εξώφυλλα των άλμπουμ τους βλασφημούσαν τον Χριστό. 
Κάποιοι καλλιτέχνες στην Ευρώπη βλασφήμησαν τον Μωάμεθ, και ξεσηκώθηκαν εναντίον τους οι μουσουλμάνοι. Επειδή η χριστιανική θρησκεία σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο, ακόμα και των εχθρών, οι άθεοι καλλιτέχνες παίρνουν θάρρος και βλασφημούν τον Χριστό χωρίς συστολή.

Βλασφημία είναι η άρνηση του Θεού Δημιουργού και της ενσάρκωσης του Θεού. Όποιος δε δέχεται τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, βλασφημεί τον Δημιουργό. Ισχυρίζονται αυτοί οι βλάσφημοι ότι δεν υπάρχει Δημιουργός κι ότι όλα είναι προϊόντα της τύχης. Όποιοι θεωρούν τον Χριστό ως έναν απλό θνητό κι όχι Θεό, τον βλασφημούν. Κάποιοι απ’ αυτούς αρνούνται μεν τη θεότητα του Χριστού δέχονται δε τη μοναδικότητα της διδασκαλίας Του. Άλλοι απ’ αυτούς δυστυχώς παρουσιάζουν τον Χριστό ως έναν κοινό αμαρτωλό άνθρωπο με αδυναμίες και πάθη.
Βλασφημία είναι η αμφισβήτηση της αγάπης του Θεού. Κάποιοι διερωτώνται και λένε: πού είναι η πρόνοια του Θεού, όταν πεθαίνουν μωρά παιδιά, ενώ γέροι ζουν μέχρι βαθιά γεράματα; Άλλοι σκανδαλίζονται, όταν βλέπουν νέους γονείς να πεθαίνουν και να αφήνουν παιδιά ορφανά. Άλλοι ενοχλούνται όταν βλέπουν να παραγκωνίζονται στην κοινωνία οι σωστοί άνθρωποι, ενώ οι διεφθαρμένοι να ευνοούνται; 
Όλοι αυτοί βάζουν το μυαλουδάκι τους πάνω από τη λογική του Θεού ή θεωρούν τον Θεό αίτιο για τις κακίες της κοινωνίας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν κι εκείνοι που αγκομαχούν εναντίον του Θεού για τα βάσανα της ζωής τους. Όλοι αυτοί ξεχνούν ότι οι πάντες βρισκόμαστε συνεχώς μέσα στη μεγάλη και στοργική αγκαλιά του Θεού.
Βλασφημία είναι η παραποίηση του λόγου του Θεού από τους αιρετικούς. Αυτοί παρερμηνεύουν και αλλοιώνουν τον αγιογραφικό λόγο, ενώ ο Χριστός είπε ότι ούτε ένα γιώτα δεν πρέπει να αλλάξει (Ματθ. 5,18). Αν διαβάσει κάποιος την Καινή Διαθήκη των Μαρτύρων του Ιεχωβά θα διαπιστώσει τεράστιες προσθαφαιρέσεις και πολλές αλλοιώσεις του κειμένου.
Βλασφημία είναι η αμφισβήτηση της παρουσίας και της δράσης του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία. Οι εχθροί του Χριστού, οι Φαρισαίοι, ισχυρίζονταν ότι ο Χριστός θεράπευε τους δαιμονισμένους με τη βοήθεια και τη δύναμη του Βεελζεβούλ, του άρχοντα των δαιμονίων. Ο Χριστός τους είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πολεμά ο ένας δαίμονας τον άλλο, γιατί τότε θα διαλυθεί το βασίλειό τους. 
Και συνέχισε: Εγώ εκβάλλω τα δαιμόνια με το Πνεύμα του Θεού. Όποιος βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα αμαρτάνει και δεν συγχωρείται και στην παρούσα και στην μέλλουσα ζωή (Ματθ. 12,22-32). Όταν οι άθεοι και οι αιρετικοί όλων των εποχών θεωρούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας ως απλές τελετές κι όχι ως έργα του Αγίου Πνεύματος, βλασφημούν το Άγιο Πνεύμα. Αυτή η αμαρτία τούς καθιστά κολάσιμους, διότι με την άρνηση του Αγίου Πνεύματος εγκαταλείπουν την κιβωτό της σωτηρίας, την Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου