Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα Αγίου Δωδεκαημέρου

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής (του Αγίου Λουκά)

 

 

Η μεγάλη μορφή του Λουκά

           «Ο ακούων υμών εμέ ακούει»

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την ιερή μνήμη μιας λαμπρής προσωπικότητας που περιλαμβάνεται στην εκλεκτή χορεία των θαυμαστών αγίων γιατρών. Πρόκειται για τον άγιο, ευαγγελιστή και απόστολο Λουκά. 

Η μεγάλη αυτή μορφή αξιώθηκε να γράψει στο ιερό ευαγγέλιο του για την ζωή, το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού. Επίσης, στο μοναδικό από άποψης σπουδαιότητας συγγραφικό του έργο «Πράξεις των Αποστόλων», σκιαγράφησε μέσω της ιερής γραφίδας του την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα αλλά και την εξάπλωσή της από τα όρια της Παλαιστίνης μέχρι την Ρώμη. 

Αντλούμε από τα γραπτά του και όλα τα σχετικά με τη ζωή και δράση των δύο κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Με το πολυδιάστατο συγγραφικό του έργο μπορεί να χαρακτηρισθεί «πατέρας της δημοσιογραφίας».

Το ανάστημά του

Ο απόστολος Λουκάς έλκει την καταγωγή του από την τότε ακτινοβολούσα πόλη της Αντιόχειας της Συρίας, έχοντας πάρει ελληνιστική παιδεία και μόρφωση. Από μικρός διακρινόταν για την ευφυϊα και την πολυμάθειά του. Εκτός από τα ελληνικά, γνώριζε άλλες δύο γλώσσες, τα εβραϊκά και τα συριακά. Φοίτησε μάλιστα στην περίφημη για την εποχή εκείνη σχολή της Ταρσού, η οποία είχε σαν άξονα της την ελληνική παιδεία και μόρφωση. Διακρινόταν επίσης για το μεγάλο ταλέντο του στη ζωγραφική. Μάλιστα δε στον χρωστήρα του αποδίδονται διάφορες εικόνες της Παναγίας, οι οποίες έχουν την φήμη της θαυματουργίας. 

Μια από τις εικόνες που αποδίδονται στον απόστολο είναι και αυτή της Παναγίας του Κύκκου. Σαν επιστέγασμα του όλου μορφωτικού επιπέδου του, σπούδασε και την ιατρική επιστήμη και αναδείχθηκε σπουδαίος γιατρός, με την ιδιότητα του οποίου ήλθε στην Ελλάδα επί Τίτου Κλαύδιου, το 42 μ.Χ. Επιδόθηκε εκεί στην άσκηση της ιατρικής και θεράπευε ασθενείς ιδιαίτερα με παθήσεις στους οφθαλμούς. Όπως ο ίδιος ο απόστολος Παύλος αναφέρει ήταν ιατρός κατά την τέχνη «άκρως επιστάμενος την επιστήμη της ζωγραφικής».

Ο καθοριστικός σταθμός

Μεγάλος και καθοριστικός σταθμός στη ζωή του Λουκά, απετέλεσε η συνάντησή του με τον απόστολο Παύλο, τον οποίο γνώρισε στην πρώτη αποστολική του περιοδεία. Το φλογερό κήρυγμα του Παύλου τον σαγήνεψε και τον αιχμαλώτισε. Είναι η φάση που εγκαταλείπει την θρησκεία των ειδώλων και ακολουθεί τα βήματα του αποστόλου των Εθνών. Η Πρόνοια του Θεού οικονόμησε ώστε να του παρέχει και ιατρική φροντίδα μιας και ήταν ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες. Αναμφισβήτητα, ο Λουκάς υπήρξε όχι μόνο ο απλός συνοδός και προσωπικός γιατρός του Παύλου, αλλά συνέβαλε ενεργά στην καρποφορία του χριστιανικού κηρύγματος σε όλο τον εθνικό κόσμο, από τον χώρο της Παλαιστίνης έως τα πέρατα της οικουμένης. 

Με τα ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητές του άνοιγε διόδους για το πέρασμα του χριστιανικού μηνύματος σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Συνόδευσε τον απόστολο των Εθνών Παύλο σε διάφορες ιεραποστολικές πορείες. Καταγράφεται πως μαζί μετέβησαν από την Τρωάδα στους Φιλίππους και απ’ εκεί μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς στη Μυτιλήνη, Μίλητο, Κω, Ρόδο, Πάτρα, Τύρο, Καισάρεια για να καταλήξουν στα Ιεροσόλυμα. Στη συνέχεια έφθασαν μέχρι και τη Ρώμη, όπου με ζήλο κατέθεσαν τη χριστιανική μαρτυρία τους. Το πρώτο τους ταξίδι στη Ρώμη περιγράφει ο Λουκάς στα δύο τελευταία κεφάλαια του έργου του «Πράξεις των Αποστόλων». Όταν για δεύτερη φορά μετέβη ο Παύλος στη Ρώμη πάλι ο Λουκάς αποδείχθηκε πιστός συνοδός του μεγάλου και πρωτοκορυφαίου αποστόλου. 

Ήταν μαζί του στη φυλακή και έγινε αυτόπτης μάρτυρας του θανάτου του. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου του δασκάλου, ο Λουκάς κήρυξε το ευαγγέλιο του Χριστού σε διάφορες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα κ.α. Σε βαθύ γήρας μετέβη στην Αίγυπτο για να κηρύξει και εκεί το μήνυμα της σωτηρίας. Οι κακουχίες και δυσχέρειες της αποστολικής ζωής που βίωσε ο Παύλος σ’ όλη τη διάρκεια της δράσης του ως απόστολος του Χριστού τις συμμερίστηκε απόλυτα και ο Λουκάς ως πιστός συνοδός του. Έτσι ως συνεργάτης του Παύλου μνημονεύεται σε διάφορες επιστολές, όπως είναι η προς Κολοσσαείς, η προς Φιλήμονα και η δεύτερη προς Τιμόθεο. Από πληροφορίες που αντλούμε μέσα απ’ αυτές γίνεται φανερό ότι ο Λουκάς ασκούσε παράλληλα με τα ιεραποστολικά του καθήκοντα και το λειτούργημα του ιατρού. ‘Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ασφαλώς με την ιδιότητα του αυτή, πολλά θα είχε να προσφέρει στον ταλαιπωρημένο από τις δυσχέρειες του καθημερινού βίου, φτερωτό απόστολο Παύλο.

Άξια ο Λουκάς αποκαλείται απόστολος για πολυποίκιλη  συμβολή του στο κήρυγμα του Ευαγγελίου, τις διώξεις και τα μαρτύρια που υπέστη για χάρη της αγάπης του Χριστού. Αμέτρητη ήταν η χάρη του Θεού στο πρόσωπό του, αλλά και η θεία σοφία που τον κοσμούσε. Ο Λουκάς με την όλη παρουσία του και την αγιοπνευματική μορφοποίηση του είχε αποκτήσει νου Χριστού και η καρδιά μετετράπη σε ναό του Αγίου Πνεύματος.

Αγαπητοί αδελφοί, ο ευαγγελιστής Λουκάς μπορεί να μην υπήρξε ένας από τους δώδεκα αποστόλους, έδρασε όμως και ακτινοβόλησε με την παρουσία του ως απόστολος, όπως και οι δώδεκα. Διότι έλαμψε σαν άριστος συνεργάτης της διακονίας του αποστόλου Παύλου. Αναδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες μορφές  του εκκλησιαστικού στερεώματος, με την όλη προσφορά και θυσία του, χάριν της αγάπης του Χριστού. Όλα τα χαρίσματα που τον κοσμούσαν τα διέθετε προς οικοδομή του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας. Έδειξε το δρόμο πώς μπορούν να δένουν αρμονικά ο αληθινός προορισμός του ανθρώπου με την επιστημονική κατάρτιση και τα άλλα ταλέντα που μπορεί να διαθέτει ως δωρεά της αγάπης του Θεού. Γι’ αυτό και η Εκκλησία τιμά και γεραίρει την αγία μνήμη του. Γιατί ακριβώς έθεσε όλο τον εαυτό του στην υπηρεσία του ευαγγελικού μηνύματος. Η προβολή της άγιας και αποστολικής αυτής μορφής, αποτελεί την πιο ισχυρή πρόκληση για μίμησή της. Τα μηνύματα που εκπέμπει είναι τόσο επίκαιρα και σύγχρονα. Το παράδειγμα του αποστόλου Λουκά θέτει τις πιο ασφαλείς βάσεις για μια αυθεντική πορεία στη ζωή μας, εμποτισμένη στην χάρη του Αγίου Πνεύματος και ολοκληρωτικά δοσμένη στην αγάπη του Κυρίου μας.

Χριστάκης Ευστάθιου, Θεολόγος

 

Πηγή:  Εκκλησία της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου