Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Γιατί μας θέλουν στο περιθώριο;

 

 

Ποιο sms θα μπορούν να στέλνουν όσοι έχουν τάση αυτοκτονίας και θέλουν να δουν τον πνευματικό τους;

Ίσως οι πολιτικοί μας και ορισμένοι επιστήμονες να μην έχουν κατανοήσει σωστά το ρόλο της Εκκλησίας και της Ιερωσύνης, νομίζοντας πως Εκκλησία είναι μόνο οι Θείες Λειτουργίες και οι αγαθοεργίες. Αγνοώντας ίσως την τεράστια συμβολή στις ψυχές των ανθρώπων και στην κοινωνική συνοχή, που τελεί αθόρυβα.
Εχθές η Εκκλησία υπέγραψε μια μεγάλη συνεργασία με την πολιτεία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Γιατί έγινε όμως με πρωτοβουλία της Εκκλησίας;

Γιατί στην Εκκλησία και στον Ιερέα απευθύνεται πρώτα ο πληγωμένος άνθρωπος. Γι' αυτό και η Εκκλησία γνωρίζει πολύ περισσότερα για την κοινωνία.

Οι προτεραιότητες της Εκκλησίας μας είναι οι εξής:


1ον) Η Ψυχή
2ον) Η ψυχική υγεία
3ον) Η σωματική υγεία

Υπάρχει ένα μυστήριο που ονομάζεται Ιερά Εξομολόγηση. Ο πνευματικός με τον εξομολογούμενο αναπτύσσουν μια πολύ ιδιαίτερη και ισχυρότατη σχέση. Ένας άγνωστος άνθρωπος ανοίγει την καρδιά του σε έναν Ιερέα και του εμπιστεύεται την ψυχή του. Του αποκαλύπτει τα πάντα, ακόμα και τα βαθύτερα μυστικά του, εκείνα που δεν έχει πει ποτέ σε κανέναν. Είναι πια ο μόνος που εμπιστεύεται περισσότερο στον κόσμο αυτόν.
Ο Ιερέας θα τον κατευθύνει σωστά και με ασφάλεια να φροντίσει την ψυχή του, την ψυχική του υγεία αλλά και τη σωματική, χωρίς ανταλλάγματα. Ο Ιερέας σε πολλές περιπτώσεις θα συστήσει και θα πείσει κάποιον ψυχικά άρρωστο να επισκεφθεί γιατρό ψυχίατρο για να λάβει φαρμακευτική αγωγή ή να νοσηλευτεί αν χρειαστεί.
Θα σώσει οικογένειες...

Σκοπός όμως δεν είναι να αναλύσουμε τα μυστήρια της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο κείμενο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ψάξει και να ενημερωθεί για όλα αυτά.

Σκοπός είναι συγκεκριμένα οι άνθρωποι σε βαθιά απόγνωση.
Η ερώτησή μου είναι η εξής:

Αν κλείσουν οι Εκκλησίες, πού θα πάνε οι άνθρωποι που έχουν τάσεις αυτοκτονίας και έχουν την ανάγκη να δουν τον πνευματικό τους; Θα περιμένουν να ανοίξουν; Κάποια πράγματα δε γίνονται μόνο μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιασκέψεων.

Ο Ιερέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Θα έλεγα πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός Ιερέα είναι να απορροφά και να σηκώνει επάνω του τα προβλήματα των άλλων, της κοινωνίας που τον περιστοιχίζει.

Με αγάπη,
π. Γεώργιος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου