Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η Εκκλησία τιμά τον Ποντιακό Ελληνισμό – Να αναγνωριστεί η γενοκτονία από την Διεθνή Κοινότητα.

 

 


Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στην μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αυτή που διανύουμε με την 19η Μαΐου να έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».

Το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε την  Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και συγκεκριμένα  στις 24 Φεβρουαρίου 1994, όταν η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα (με το Νόμο 2193/1994) ως προς την αναγνώριση, αλλά και ως προς την καθιέρωση της 19ης Μαΐου  και από τότε θυμόμαστε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και τιμούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μέρα.

Η Εκκλησία και ο Ποντιακός Ελληνισμός

Αυστραλίας Μακάριος: Ανάγκη αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας

Η  Συντονιστική Επιτροπή Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία συμμετέχουν η Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ «Ο Ποντοξενιτέας», η «Ποντιακή Αδελφότητα Σύδνεϋ «Παναγία Σουμελά» και Ελληνική Ποντιακή Κοινότητα Wollongong «Ο Διογένης».

Μάλιστα και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος σε μήνυμά του για τα τραγικά γεγονότα της σφαγής περισσότερων από 350.000 Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στους ξεριζωμούς, στις προσπάθειες για βίαιο εξισλαμισμό του πληθυσμού, αλλά και στην καταστροφή ιστορικών και χριστιανικών μνημείων της περιοχής.

Παρότι η Γενοκτονία σηματοδότησε το τέλος μιας ιστορίας χιλιετιών του ελληνοχριστιανικού στοιχείου στον Πόντο, εντούτοις, όπως υπογράμμισε, το ελληνικό πνεύμα και η ορθόδοξη πίστη δεν έσβησαν. «Η κληρονομιά μας και η θρησκεία μας συνδέονται άρρηκτα με την ταυτότητά μας και καθορίζουν τους ανθρώπους μας», επισήμανε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει το ζήτημα της ανάγκης αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοβουλίων της Αυστραλίας.

Βεροίας Παντελεήμων: Ο Ποντιακός Ελληνισμός άντεξε και παρότι αδι­κημένος κατόρθωσε να σταθεί όρθιος

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας τελέστηκε και στη Νάουσα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος στο μήνυμα του μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

“Κάθε άλλος λαός θα είχε υποκύ­ψει στα δεινά, όμως ο Ποντιακός Ελληνισμός άντεξε και παρότι αδι­κημένος, ταλαιπωρημένος, κατ­α­τρεγ­μένος κατόρθωσε με την πίστη στον Αναστάντα Κύριο να σταθεί όρθιος», τόνισε ο Σεβασμιώτατος συμπληρώνοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να χαθεί για όποιον πιστεύει στη δύναμη του Αναστάντος Χριστού”.

Το πρώτο Πάρκο Μνήμης στην Ελλάδα

Το πρώτο στην Ελλάδα Πάρκο Μνήμης για τα 353.000 θύματα της ποντιακής γενοκτονίας δημιουργείται στο Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά, με τις πρώτες συμβολικές δενδροφυτεύσεις που έγιναν σήμερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης.

Τα δέντρα, κυπαρίσσια, που φυτεύτηκαν στη διάρκεια συγκινητικής τελετής, σχηματίζουν τον αριθμό «353», με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, ποντιακών συλλόγων,κ.α. φορέων, αποτελούν το σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής. Με τη συμβολική δεντροφύτευση, άρχισαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα θύματα των Ελλήνων του Πόντου και αναμένεται να κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου, την ημέρα της επετείου.

«Ημέρα μνήμης και μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές που έμειναν στις χαμένες, αλλά όχι αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και γι΄αυτούς που ήρθαν στην πατρίδα», είπε, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης υπογραμμίζοντας πως θα φθάσουμε στην τελική δικαίωση.

«Οι νεκροί ζητούν δικαίωση»

Με τίτλο «Οι νεκροί ζητούν δικαίωση» η μίνι ταινία-μόλις 3΄- του σκηνοθέτη Φώτη Πάσσου κατατίθεται ως φόρος τιμής για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τη 19η Μαΐου.

Τα θύματα της Γενοκτονίας υπολογίζονται σε περισσότερα από 350.000 σε βάθος 10ετίας, από το 1912 έως και τη Μικρασιατική καταστροφή το 1923.

Μέσα σε μόλις 3΄ ο Φώτης Πάσσος καταφέρνει να συμπεριλάβει όλο τον πόνο του θανάτου και του ξεριζωμού, καθώς και την ελπίδα της δικαίωσης.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου