Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Γέροντας Γρηγόριος Δοχειαρίτης: «Να φωνάζετε πιο δυνατά όταν προσεύχεστε στην Θεοτόκο! Είναι Γερόντισσα και δεν ακούει καλά…».

 

Γέροντας Γρηγόριος Δοχειαρίτης: «Οι Έλληνες δεν κάνουν υπακοή… Τότε γιατί  έρχεστε και με ρωτάτε» | Σημεία Καιρών

 

Για τον αγαπημένο γέροντα Γρηγόριο, μακαριστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος Άθω, αφηγείται ο αρχιεπίσκοπος Ομπούχοβ κ.Ιωνάς.

…Εξαιτίας του κινηματογράφου και μη έχοντας πλήρη κατανόηση της ταπείνωσης, διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι ο ταπεινός μοναχός είναι άνθρωπος με χαμηλωμένο το βλέμμα, με το χέρι στο στήθος, και που αναστενάζει και συνέχεια μιλάει για την αναξιότητά του. Στην πραγματικότητα όλο αυτό έχει πολύ λίγο να κάνει με την αληθινή ταπείνωση.

Η ταπείνωση – τι είναι αυτό; Πρώτα από όλα, είναι συνετή γνώμη για τον εαυτό σου. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, όποια άσκηση και να κάνει, όποιες αρετές και να έχει αποκτήσει, ούτως ή άλλως καταλαβαίνει, ότι, όπως είπε ο Όσιος Μακάριος ο Μέγας, «δεν έβαλα ακόμα αρχή μετάνοιας».

Όσο πιο βαθιά πνευματική ζωή έχει ο ασκητής, τόσο πιο συνετή γνώμη έχει για τον εαυτό του. Βλέπει ποια χαράδρα τον χωρίζει από το ιδεατό, τον Χριστό. Και το αντίθετο, όσο λιγότερο πνευματικός είναι ένας άνθρωπος, όσο πιο λίγες αρετές έχει, τόσο πιο μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό του. Να ένα τέτοιο πνευματικό αξίωμα.

Ο Γέροντας Γρηγόριος δεν είχε καμιά σχέση με την επιφανειακή αντίληψη περί ταπείνωσης. Ήταν απότομος, σκληρός, καμιά φορά ακόμα και αυταρχικός. Σε πολλά πράγματα ήταν τόσο απόλυτος που γενικώς δεν προϊδέαζε για κάποια προοπτική διαλόγου ή συζήτησης.

Επομένως, η ταπείνωσή του σε τι φαινόταν; Σε όλα, ακόμα και στις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής του. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ζητούσε τις προσευχές του, ο Γέροντας πάντα απαντούσε:

«Ναι, εντάξει, θα προσευχηθώ. Αλλά και εσύ, οπωσδήποτε, πήγαινε και προσευχήσου στην Θεοτόκο. Η Θεοτόκος μας οπωσδήποτε θα σε βοηθήσει» (Ως γνωστόν, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας «Γοργοϋπήκοου», η οποία είναι γνωστή για πάρα πολλές περιπτώσεις θαυματουργής βοήθειας). Ο πατήρ Γρηγόριος πάντα έστελνε τους ανθρώπους στην «Γοργοϋπήκοο» και εν τω μεταξύ με το χαρακτηριστικό του χιούμορ συμπλήρωνε: «Μόνο να φωνάζεις πιο δυνατά, γιατί είναι Γερόντισσα και δεν ακούει καλά».

Τι σημαίνει να φωνάζεις πιο δυνατά; Σημαίνει να προσεύχεσαι με όλη σου την καρδιά, να απευθύνεσαι θερμά για να ακούγεσαι από τον Κύριο και την Πανάχραντη Μητέρα Του…

Πηγή:  simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου