Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η Υπαπαντή του κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού!

 


Και μιας και εορτάζουν οι χριστιανές μητέρες θυμήθηκα κάποια από τα λόγια του πατρός μας:
"Χριστιανή μάνα είναι εκείνη που δανείζει τα σπλάχνα της για να γεννηθεί ένας νέος άνθρωπος. 

Γίνεται συνδημιουργός του Θεού, αφού με το σύζηγό της βοηθούν στο έργο του Θεού δηλαδή τη δημιουργία ενός ανθρώπου. Οχι βέβαια πως ο Θεός μας έχει ανάγκη. Αλλά μας τίμησε κάνοντάς μας συνδημιουργούς.
Χριστιανή μάνα δεν γίνεσαι εφάπαξ. Μια φορά και τέλος. ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ. ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ.

Καθε επιλογή το επιβεβαιώνει ή το απορίπτει. Γεννώ ενα παιδί δε σημαίνει το καταδυναστεύω, επιλέγω εγω για τη δική του ζωή, αλλά εν ελευθερια το αφήνω να πορευτεί στη ζωή του. Σημαίνει ακόμα κάτι υψηλότερο: το μεγαλώνω για να το παραδώσω στο Θεό. 

Για να γίνει ΑΓΙΟΣ!

Μην καμαρωνουμε αδίκως που ειμαστε γονείς, λοιπόν, ή που γεννησαμε ή που έχουμε παιδιά! Όχι αδερφοί κι αδερφές μου!! Ας προσευχόμαστε να μας δώσει τον στέφανο του καλού γονέα, του καλού πατέρα, της καλής μάνας ο ίδιος ο Θεός εκείνη την ημέρα.

Όχι μόνοι μας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τα παιδιά ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ. και κυρίως ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ. δεν σας ανήκουν. Δεν ειναι κτήμα μας. Ανήκουν μόνον στο Θεό. Κι αν αυτός σέβεται την ελευθερία τους. Οφείλουμε κι εμείς. 

Οχι να είμαστε έτοιμοι να κουνήσουμε το δάκτυλο όποτε πέσουν λέγοντας: " στα 'λεγα εγώ" αλλά να θυσιαστούμε για τα δικά τους λάθη. Όπως θυσιάστηκε Εκείνος ο μόνος Αναμάρτητος στο σταυρό. Λέγοντας: ΕΓΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ."



Υπαπαντή θα πεί και κάτι ακόμα. Θα πει όπως η Παναγία υπακούει στην εκκλησία ΚΑΘΕ Στιγμή της ζωής της, έτσι κι εμείς παραθέτουμε τη ζωή μας στα κελεύσματα της Εκκλησίας. Φτωχή ήταν. Πλούσια όμως με τη χάρη του Θεού αφού από υπακοή έκλεινε την τιμία της κεφαλή με το " ιδού η δούλη Κυρίου.." έδωσε τη συγκατάθεσή της στο θελημα του Θεού. 

Εμείς από ότι γονείς είμαστε γεμάτοι θέλημα. Πήσμα. Και εγωισμό. Αρνούμαστε τη ταπεινή συστράτευση με την εκκλησία και χαράζουμε δική μας πορεία. Καλή μετάνοια σε όλους μας εύχομαι. Με ένα πνεύμα υποταγής στην εκκλησία. Με ένα πνεύμα που ζητά να σωθούμε μέσα σ αυτήν κι όχι να σώσουμε ή να διορθώσουμε την Εκκλησία. Γένοιτο."

π. Βησσαρίων Καραλάσκος,
Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Ελλασώνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου