Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και αυτή θα κρίνει το αποτέλεσμα.

 

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε έναν λευκό πίνακα με μία μαύρη κουκίδα.

Δεν θα εστιάσουμε στο μικρό μαύρο σημάδι, αλλά στο λευκό. Αρχικά ο πίνακας ήταν λευκός, κατάλευκος. Αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα «λέρωσε» και «χάλασε» τη λευκότητα του. 

Τον πίνακα πλέον δεν μπορείς να τον πεις λευκό. Τον λες λευκό με μία μαύρη κουκίδα. Αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα έκανε τη διαφορά , αυτή τη διαφορά να έχουμε πλέον κάτι άλλο από έναν κατάλευκο πίνακα. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια έκανε μια διαφορά τεράστια και αυτό πρέπει να προσέξουμε και στην πραγματική μας ζωή.

Λέει ο περισσότερος κόσμος : «Δεν σκότωσα , δεν έκλεψα είμαι μια χαρά». Τα βασικά πράγματα τα βλέπουμε, αλλά αρνούμαστε να δούμε τις λεπτομέρειες, που εκεί δυστυχώς θα κριθεί η διαφορά , η σωτηρία. Εκεί θα διαφοροποιηθεί η ίαση από την αρρώστια, ο άγγελος που θα γίνει δαίμονας. Δεν δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, αλλά αυτές καθορίζουν πάρα πολλά στη ζωή και τη σωτηρία μας. 

Λένε πολλοί αδερφοί μας ότι απο την μία δεν έχω κάνει κακό σε άνθρωπο και δίνω και ελεημοσύνες αλλά δεν μιλάω με τον αδερφό μου για κάτι χωράφια αλλά αυτο ειναι λεπτομέρεια και  στην τελική έχω και δίκιο!!. Οταν την λεπτομέρεια της αμαρτία την αυτοδικαιώνουμε τότε έχουμε ήδη καλλιεργήσει την χειρότερη μορφή πνευματικού καρκίνου στην ψυχή μας. 

Αρνούμαστε να δούμε τις εκβολές των παθών σε μικρά καθημερινά πράγματα, δεν δίνουμε σημασία στους λογισμούς που είναι καρποί από ένα δέντρο που έχει ρίζες στην καρδιά και ίσως πάσχει από αρρώστια και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Αυτό ισχύει και για το σώμα. Από μια μικρή λεπτομέρεια, ένας μικρός πόνος που θα αγνοήσουμε μπορεί να είναι η αρχή για μια αρρώστια που μπορεί να μας στοιχίσει και την ίδια μας τη ζωή.

Στις λεπτομέρειες βρίσκονται τα διαμάντια. Εκεί βρίσκονται οι μεγάλες αλλαγές για τον δρόμο της σωτηρίας ή της απώλειας. Να παρατηρούμε τα πάντα στον εαυτό μας. Να μην αφήνουμε κάτι να πέσει κάτω και να ψάχνουμε την ευθύνη μας σε κάθε λεπτό της ζωής μας. Να βάζουμε την πνευματική μας κατάσταση κάτω από το μικροσκόπιο που λέγεται Ιερά εξομολόγηση. 

Όχι για να κατηγορήσω τον άλλον, αλλά για να βρω ΕΜΕΝΑ στο πρόβλημα, τη δική μου ευθύνη, και με τη βοήθεια του Θεού να ξεκινήσω τη θεραπεία. Να γίνει ο καθρέφτης μας το πρόσωπο του Χριστού ώστε μέσα από το Φως της Χάριτος να βρούμε την ασθένεια και να την θεραπεύσουμε μέσα από τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι αφήνουμε να πέσει κάτι κάτω στους άλλους αλλά όχι στον εαυτό μας. Είμαστε πάντοτε επιεικείς με τους άλλους αλλά αυστηροί με τον εαυτό μας. Στον εαυτό μας δεν χαρίζουμε τίποτα. Τον αγαπάμε μεν αλλά πάντοτε είμαστε σε νήψη και προσεκτικοί ώστε να κάνουμε συνεχώς διαγνώσεις και όργωμα ώστε να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε με ασφάλεια τις αρετές και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζω κάποιες λεπτομέρειες με τη γνωστή φράση «’Έλα μωρέ, δεν τρέχει και τίποτα». Με αυτή την αντιμετώπιση πολλοί άνθρωποι, δεν φόρεσαν κράνος στο μηχανάκι, ζώνη στο αυτοκίνητο, ήπιαν λίγο παραπάνω και οδήγησαν , έμπλεξαν στα ναρκωτικά ή σε σατανιστικές τελετές, κάποιοι έφτασαν ακόμα και στο έγκλημα. Δυστυχώς όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος βλέπει χοντροκομμένα που λέμε τα πράγματα και στην λεπτομέρεια δεν δίνουμε σημασία. Συχνά οι λεπτομέρειες ότι ειναι μικρές και λέμε απο την μία "¨δεν πειράζει" αλλά απο την άλλη μαζεύονται τότε δημιουργείται μια μεγάλη πληγη που πολλές φορές ειναι δύσκολο να την θεραπεύσουμε.  

Ας μην αφήνουμε αγαπητοί μου τη λεπτομέρεια να φεύγει έτσι , τουλάχιστον αν την αφήσουμε να φύγει, να το κάνουμε συνειδητά αφού την έχουμε εξετάσει μέσα από το κάτοπτρο του Ευαγγελίου.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Αν η λεπτομέρεια έχει υγεία ας γίνει η μαύρη κουκίδα ένα όμορφο καλλιτεχνικό αριστούργημα με το πινέλο της δημιουργίας, ας είναι η αρχή για κάτι όμορφο. Αν όμως η λεπτομέρεια δεν έχει υγεία μέσα της αλλά σήψη, ας τη σβήσουμε την κουκκίδα πριν εξαπλωθεί και λερώσει όχι μόνο τον πίνακα αλλά και ότι άλλο βρει μπροστά της.

Προσοχή στις λεπτομέρειες….είναι ικανές να μας σώσουν ή να μας καταστρέψουν. Καλό αγώνα.

Πηγή:   euxh.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου