Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

 


Κάθε εορτή στον εορτολογικο κύκλο της εκκλησίας ενός προσώπου , η ενός γεγονότος έχει τρία στάδια τα προεόρτια , την κυρίως εορτή ,και τα μεθεόρτια ( δηλαδή τον απόηχο της )
Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .

Με την ίδια πανηγυρική διάθεσή τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστασεως της Παναγίας που τιμάται την 15 Αυγούστου . Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στην εορτή και την αποκαλεί τα ( εννιάμερα της Παναγίας )
Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς την μητέρα του Θεού , όπως πράττει άλλωστε και για τους δικούς του ανθρώπους .
Ασφαλώς από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως δεν πρόκειται για εννιαημερο μνημόσυνο για την Παναγία αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού ( Μετεστη προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής ) και πρεσβεύει για την δική μας σωτηρία και συνεπώς , δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της .

Απόδοση συμενει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής προέρχεται από την παράδοση του ισραηλιτικού λαού στην παλαιά διαθήκη με ρητή διάταξη του μωσαϊκού νόμου !!


Η Θεοτόκος καθισταται η μάνα Παναγία η μητέρα της οικουμένης . Με την ζωή της μας έδειξε τον δρόμο του πνευματικού πεπρωμένου του ανθρώπου , γίνεται για τον καθένα από εμάς πηγή αγάπης και ελπίδα προστασίας !!
Θρόνος του υψίστου γενομένη αγνή , από γης προς ουρανόν μεταβηβακας μεταστασαι εις αιωνιον ζωήν !!!
Η κυρία Θεοτόκος αρωγός και σκεπη μας
Βοήθεια σε όλο τον κόσμο !! Αμήν !!
Χρόνια πολλά !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου