Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022: Η περίλαμπρη Θ. Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς.

 


Πειραιάς | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλυτου στον ομώνυμο περικαλλή του Πειραιά.

Στον Όρθρο και την Αρχιερατική θεία λειτουργία προεξηρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ με συλλειτουργούς του, τον Καθηγουμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Δεναξά που συνοδεύει την Ιερά εικόνα της Παναγίας από την Αμοργό για τα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2022”, και τους εφημέριος του ναού.

Συμπροσευχομενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνας.

Στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε στο βίο του εορταζομενου Αγίου τονίζοντας το ανδρείο φρόνημα του Αγίου Δημητρίου αλλά κυρίως την χριστιανική πίστη, που την εποχή εκείνη αποτελούσε ιδιώνυμο έγκλημα.

“Ο Άγιος Δημήτριος ως χιλίαρχος τού ρωμαϊκού στρατού ήταν αδιανόητο να είναι χριστιανός. Η απάντηση όμως του Αγίου Δημητρίου στις πιέσεις να αρνηθεί την πίστη του ήταν μία και μονολεκτική. ΟΧΙ. Όπως το 1940 του Ιωάννη Μεταξά. Ο Άγιος Δημήτριος έγινε κήρυκας της Αλήθειας, ομολογητής και μάρτυρας του Χριστού. Για αυτό και η Θεσσαλονίκη, ο τόπος του μαρτυρίου του, τον έχει προστάτη, πολιούχο και καμάρι της. Αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη τον τιμά και δοξάζει τον Θεό που ΄χαρισε τέτοιο κόσμημα στην πατρίδα μας”.

Προ του “Δι ευχών” ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ σύστησε στους πιστούς τον Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα με τον οποίο τους συνδέει γνωριμία ετών και διακονεί στην μακρινή Ωκεανία, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής Παναγίας Χοζοβιώτισσας που έφερε την σεβάσμια εικόνα της Παναγίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τέλος ευχήθηκε στον προιστάμενο του ναού Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Αρώνη για την ονομαστική του εορτή και τον συνεχάρη για την ζωντανή και ενορία που διαχειρίζεται .

Το απόγευμα στις 18:00 ο μεθεορτος εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου.

Πηγή:   arxon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου