«Η επετειος των 100 ετων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μας καλεί να ανατρεξουμε στις Ελληνικες και Χριστιανικες ριζες του πολιτισμού των Αλησμονητων Πατριδων και να αντλησουμε ελπιδοφόρα μηνυματα από αυτες, να τιμησουμε τη μνήμη των πολυαρίθμων θυματων του τουρκικού εθνικισμού και να αναλογισθούμε τα δεινά που επέφερε ο Διχασμος, ωστε να μην επαναληφθούν παρομοια τραγικά λάθη που οδηγησαν σε μία από τις μεγαλυτερες τραγωδίες του Ελληνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό, ο οποίος ανεγνώσθη στο Α΄ Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού
“Με περισσή χαρά χαιρετίζω την εναρξη του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλαδος, το οποίο εχει ως θέμα: «Η καταρρευση των Αυτοκρατοριών (1914-1923) και η Γενοκτονία των Χριστιανων από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους: Μικρα Ασία, Ποντος, Ανατολική Θράκη, Αρμενιοι, Ασσυριοι».
Η Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλαδος, διά της Ειδικης Συνοδικης Επιτροπης Πολιτιστικης Ταυτοτητος, εχει ήδη δωσει δείγματα του ενδιαφεροντός της για την εμβριθή και απροκαταληπτη μαθηση της ιστορίας και τη διαφυλαξη της ιστορικης μνημης, καθότι αυτά μας συνδεουν με το παρελθον και τις ριζες μας, νοηματοδοτωντας συνάμα το μελλον. Έτσι λ.χ. κατά την περιοδο 2012-2020 διοργανωθηκαν 10 Επιστημονικά Συνεδρια και εκδοθηκαν οι αντιστοιχοι Τομοι για τη σημαντική επετειο των 200 ετων από την Ελληνική Επανασταση του 1821.
Η επετειος των 100 ετων από τη Μικρασιατική Καταστροφή μας καλεί να ανατρεξουμε στις Ελληνικες και Χριστιανικες ριζες του πολιτισμού των Αλησμονητων Πατριδων και να αντλησουμε ελπιδοφόρα μηνυματα από αυτες, να τιμησουμε τη μνήμη των πολυαρίθμων θυματων του τουρκικού εθνικισμού και να αναλογισθούμε τα δεινά που επεφερε ο Διχασμος, ωστε να μην επαναληφθούν παρομοια τραγικά λάθη που οδηγησαν σε μία από τις μεγαλυτερες τραγωδίες του Ελληνισμού.
Ιδιαιτερως η Εκκλησία μας τιμά τους Αγιους Εθνοιερομαρτυρες του 1922, με κορυφαία μορφή τον Άγιο Χρυσοστομο Σμυρνης, για τον οποίο θα γινουν ειδικες αναφορες στο παρον Συνεδριο. Τιμούμε επισης όλους τους εκτελεσθεντες, τους αγνοουμενους, τους ξεριζωμενους, τους προσφυγες που ηλθαν από τη Μικρα Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.
Η επιστημονική ερευνα εχει ως αντικείμενο την ψυχραιμη μελέτη των γεγονοτων και γι΄ αυτον τον λόγο θεωρώ ιδιαιτερως σημαντικό αυτό το Συνεδριο. Η Εκκλησία μας θελει να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η εθνική ταυτοτητα. Αυτό βεβαια σε καμία περιπτωση δεν συνεπαγεται διαθεση εκδικητικοτητας ή φανατισμού. Θυμομαστε τη Γενοκτονία και ευχομαστε να μην επαναληφθεί. Επιθυμούμε την ειρηνική συνυπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, αλλά και δεν θα σβησουμε καμία σελίδα από τη μακροχρονη ιστορία μας.
Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς ομιλητες, οι οποίοι προθυμοποιηθηκαν να μας καταθεσουν την πολυτιμη γνώση τους και τα πορισματα των πολυετων ερευνων τους.
Συγχαίρουμε τον Προεδρο της Ειδικης Συνοδικης Επιτροπης Πολιτιστικης Ταυτοτητος Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Δημητριαδος και Αλμυρού κ. Ιγνατιο, τον Προεδρο της Επιστημονικης Επιτροπης για τη διοργανωση των Συνεδρίων και Κοσμητορα της Σχολης Κλασσικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θρακης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, τα Μέλη και τον Γραμματέα της Επιτροπης, καθως και τους συνεργατες αυτης για τη διοργανωση του Συνεδρίου και τη μεχρι τώρα προσφορά τους.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας και τη χάρη του Δωρεοδοτου Κυρίου προς όλους”.
† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου