Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Η χάρη του θαυματουργού Αγίου.

 

 

Ο Άγιος Φανούριος είναι ο γλυκύτατος άγιος που μας βρίσκει τα χαμένα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν χάσεις κάποιο αντικείμενο, θα στο βρει. Αν χάσεις τον δρόμο σου τον πνευματικό και πέσει η ψυχή σου σε πυκνό σκοτάδι, πάλι θα σου φωτίσει την έξοδο.

Πόσοι και πόσοι τον έχουν επικαλεστεί σε αυτή την Ορθόδοξη γωνιά του κόσμου; Και ποιος δεν έχει μέσα του ανεξίτηλες αναμνήσεις από μανάδες μας και γιαγιάδες μας, να τον παρακαλούν να τους φανερώσει κάτι πολύτιμο που έχασαν;

Κυριολεκτικά το οτιδήποτε. Από κλειδιά ή πορτοφόλια ή σημαντικά έγγραφα ή ζώα μέχρι και χαμένα πρόσωπα. Σε χωριά της ελληνικής επαρχίας ακόμα και μέχρι σήμερα, ανύπανδροι κάνουν τάματα για να «φανερωθεί» ο σύντροφος της ζωής τους. Οι θαυματουργικές δράσεις αυτού του Αγίου, αποδεικνύουν πως η ορθόδοξη διδασκαλία, δεν δίνει σημασία μόνο στην άλλη ζωή, άλλα και σε αυτή, σε πρακτικά θέματα, σε απλά καθημερινά προβλήματα της βιοτής.



Είναι ένας Άγιος απόλυτα συνυφασμένος με την λαϊκή μας παράδοση, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Γλυκές αναμνήσεις ξυπνούν στον καθέναν, από παλιά ανέμελα καλοκαίρια που ξεκινούσαν να μας αποχαιρετούν με τις τελευταίες ζέστες, και στις 27 Αυγούστου οι λιτές εκκλησιές της εξοχής, γέμιζαν με φανουρόπιτες σπιτικές, ευωδιαστές, φτιαγμένες από πιστές νοικοκυρές που τιμούσαν με ευλάβεια τον Άγιο.

Βέβαια η χάρη αυτού του τόσο θαυματουργού Αγίου δεν περιορίζεται μόνο στο να φανερώνει τα απωλεσθέντα. Πέρα από αυτά, μπορεί να φανερώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μας βασανίζουν, η ακόμα και να μας βοηθήσει σε θέματα υγείας. Και είναι τόσο ζωντανός και η παρουσία του τόσο αισθητή όταν τον επικαλούμαστε, που σου δίνει την εντύπωση πως σπανίως «χαλάει» χατίρι!

Μας φανερώνει και τον δρόμο της Σωτηρίας προς τον Χριστό, όπως τον ακολούθησε ο ίδιος ηρωικά με τα φρικτά μαρτύρια του. Μας βγάζει από τα αδιέξοδα της ζωής, από την καταχνιά της απελπισίας, την αβεβαιότητας, της θόλωσης του νου. Γι' αυτό και σε εικόνες παριστάνεται να κρατάει ένα κερί αναμμένο στο χέρι και να φωτίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου