Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Κλείνει για έργα συντήρησης η Αγία Σοφία.

agia sophia 1

 

Το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση, η οποία πλέον έγινε επίσημα και κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιστορικού χριστιανικού τόπου λατρείας που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για "δύο γενιές" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ισλαμιστές και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι διερωτώνται μήπως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα που λειτουργεί ως προκάλυμμα για ένα ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο- άρση της λειτουργίας του άλλοτε χριστιανικού ναού, ως τέμενος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσέγγισης της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο.

Μεγάλη ανησυχία έχει εκφράσει και η Unesco για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας από όταν μετατράπηκε εκ νέου σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020.

Πριν από έναν χρόνο περίπου ζητούσε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο.

Η Αγία Σοφία αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό ως παγκόσμιο σύμβολο που από βυζαντινή εκκλησία έγινε οθωμανικό τζαμί και στη συνέχεια το μουσείο για να γίνει και πάλι τζαμί τον Ιούλιο του 2020. Τότε ο οργανισμός είχε εκφράσει την απογοήτευση και την καταδίκη του για την τουρκική απόφαση.

Η ανησυχία έχει αφετηρία την πολύ μεγάλη προσέλευση εκατοντάδων μουσουλμάνων πιστών που προσέρχονται σε συγκεκριμένες ώρες και βαδίζουν, χωρίς παπούτσια, πάνω στα απλωμένα τυρκουάζ χαλιά που καλύπτουν τα πατώματα από γκρίζο μάρμαρο.

Σε αυτούς προστίθενται και οι αναρίθμητοι τουρίστες που επίσης, εισέρχονται στον χώρο συνήθως κατά γκρουπ μαζί με τους ξεναγούς τους.

Πηγή:  romfea.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου