Στην χθεσινή Ευαγγελική περικοπή που περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Χριστός δεν είχε ως στόχο να πάει σε μία πόλη, αλλά να συναντήσει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.
Περνούσε ο Χριστός, μάς λέει ο Ευαγγελιστής, μέσα από την πόλη της Ιεριχούς. Στην πόλη εκείνη, ήταν κάποιος άνθρωπος, Ζακχαίος ονομαζόταν, και ήταν τελώνης· θα λέγαμε ο σημερινός εφοριακός.
Άκουσε ότι θα περνούσε ο Χριστός από την πόλη και είχε την επιθυμία να Τον δει από κοντά. Λόγω του κοντού αναστήματός του και της πολυκοσμίας δεν μπορούσε να δει και έτρεξε να ανέβει σε μία μουριά. Όταν πέρασε ο Χριστός από εκεί, σήκωσε τα μάτια Του και είδε τον Ζακχαίο, και είπε: «Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γὰρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι», («Ζακχαῖε, κατέβα γρήγορα, διότι πρέπει νὰ μείνω στὸ σπίτι σου σήμερα. Κατέβηκε γρήγορα για να υποδεχτεί το Χριστό στο σπίτι του»).
Όμως, όταν είδαν οι παρευρισκόμενοι το συγκεκριμένο γεγονός, παραπονέθηκαν λέγοντας ότι στο σπίτι του αμαρτωλού πηγαίνει να μείνει. Ακούγοντας ο Ζακχαίος λέει στο Χριστό: «ἰδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν», («Τὸ ἥμισυ τῆς περιουσίας μου δίνω, Κύριε, εἰς τοὺς πτωχοὺς καὶ ἐὰν μὲ δόλιον τρόπον ἐπῆρα ἀπὸ κάποιον τίποτε, θὰ τοῦ τὸ ἀποδώσω τέσσερις φορὲς περισσότερον»).
Τότε, ο Χριστός λέει: «σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν. Ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλό», («Σήμερα ἔγινε σωτηρία σὲ τοῦτο τὸ σπίτι, διότι καὶ ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς εἶναι ἀπόγονος τοῦ Ἀβραάμ, καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἦλθε νὰ ἀναζητήσῃ καὶ νὰ σώσῃ τὸ ἀπολωλός»).
Σήμερα, βλέπουμε ένα παράδειγμα μετανοίας ανθρώπου. Ένας άνθρωπος που έκλεβε νόμιμα, δηλ. με τη βοήθεια του κράτους, κατάφερε να αλλάξει τρόπο σκέψης. Από εκεί που σκεφτόταν πως να κλέβει περισσότερο από τους ανθρώπους, τώρα σκέφτεται πως να δώσει στους ανθρώπους.
Αυτός ο άνθρωπος είχε μία επιθυμία· να δει το Χριστό. Να μπορέσει μέσα στο πλήθος να δει με τα μάτια του το Χριστό, τον Άνθρωπο που θα άλλαζε η ζωή του, αλλά και τόσα που άκουσε για Αυτόν· θεραπείες σε ανθρώπους, καινούργια διδασκαλία κλπ. Ξεπερνάει τίτλους και αξιώματα, και σαν μικρό παιδί ανεβαίνει πάνω σε ένα δέντρο για να Τον δει καλύτερα.
Εμείς, σήμερα, έχουμε αυτή την επιθυμία; Έχουμε επιθυμία να δούμε το Χριστό; Μάλλον όχι. Γιατί βολευτήκαμε στη ζωή μας, βολευτήκαμε σε αυτά που κάνουμε και δεν θέλουμε να αλλάξουμε.
Αλλά, κάποιος άλλος θα ρωτούσε· μα πού μπορώ να συναντήσω το Χριστό; Στην Εκκλησία και στην Αγία Γραφή μπορούμε να έχουμε μία σχέση με το Χριστό.
Ο Ζακχαίος, λοιπόν, ανεβαίνει, σε ένα δέντρο. Τι συμβολίζει το δέντρο;
Την Εκκλησία· που χρειάζεται να μπούμε μέσα. Να εισέλθουμε για να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε πρώτα εμείς, και έπειτα να αλλάξουμε τους άλλους.
Συνήθως, μάς πιάνει ένας οίστρος να αλλάξουμε τους ανθρώπους και να τους φέρουμε κοντά στην εκκλησία. Το πραγματικό ερώτημα είναι, εμείς είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κοντά στην εκκλησία; Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν με λόγια, αλλάζουν με πράξεις. Δηλαδή; Χρειάζεται να ζήσουμε εμείς κατά Χριστόν και αυτοί θα μας προσεγγίσουν για να μάθουν περισσότερα.
Για αυτό, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε το Θεό. Ένας Άγιος λέει: «Όταν ψάχνεις να βρεις τον Θεό, νομίζεις πως ψάχνεις. Αλλά στην πραγματικότητα Τον έχεις κιόλας βρει. Γιατί ο Θεός βρίσκεται μέσα στην καρδιά σου». Να καταλάβουμε ποιοι αληθινά είμαστε, να αναζητήσουμε και να βάλουμε το Θεό στη ζωή μας.
Ας προσπαθήσουμε, να πολεμήσουμε την αμαρτία, κατά το λόγο του Χριστού. Αμαρτία δεν είναι μόνο η κλοπή του Ζακχαίου· είναι αυτό που σκέφτομαι για τον άλλον, είναι η ζήλεια μου για τον άλλον, είναι η κατάκριση που κάνω για τον άνθρωπο.
«Ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλό», με αυτή τη φράση φαίνεται ο λόγος που ήρθε ο Χριστός στη γη. Να σώσει τον καθένα από εμάς από τις αμαρτίες μας. Ας του δώσουμε τη δυνατότητα, να αλλάξει και τη δική μας τη ζωή· φτάνει, μόνο, να Τον ψάξουμε.
Σωτήριος Θεολόγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου