Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Εννέα σκέψεις από το κρεβάτι του πόνου, ενός αγίου θεραπευτή: Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης.

 

 

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος είναι ένας σύγχρονος άγιος, γνωστός από την εν ζωή του ως ασκητής ιεράρχης με αγνό βίο.

Κατά τη μύησή του στον μοναχισμό επέλεξε το όνομα «Καλλίνικος» γιατί ήθελε να ακολουθήσει τους «καλούς νικητές μάρτυρες» (στα ελληνικά Καλλίνικος σημαίνει «καλός κατακτητής»). Η επιλογή του ήταν προφητική, αφού ο άγιος πέρασε από μια αρρώστια που τον κράτησε κατάκοιτο, αλλά που του έφερε την κάθαρση της ψυχής που ήθελε.

Διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο γύρω στα 65 του. Περνώντας μια εγχείρηση προετοιμάστηκε ψυχικά μέσα από μια γενική ομολογία την οποία ονόμασε «λουτρό καθαρισμού».

Η αγωνία του κράτησε επτά μήνες, αλλά υπέφερε την ασθένειά του με μεγάλη γαλήνη, με συνεχή προσευχή και νηφαλιότητα, που είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ερημίτη μοναχού, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ που τον επισκέφτηκε όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Λονδίνο .

Ο Άγιος Καλλίνικος ήταν κοντά στο Άγιο Όρος και στους Αθωνίτες πατέρες σε όλη του τη ζωή. Τον τίμησαν ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο πατέρας Εφραίμ ο Φιλοθέτης, που ήταν φίλοι του. Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Βλάχος, μαθητής του αγίου, περιγράφει τη στιγμή της κοίμησής του στον Κύριο ως «ουράνια λειτουργία», ως «αγρυπνία αγνωστικιστής στην ησυχία».

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος καταθέτει ότι κατά τον εξορκισμό κάποιων δαιμονισμένων κοριτσιών ο εχθρός είπε: «Με καίει ο Καλλίνικος! Τον έβγαλα από έναν άνθρωπο πριν χρόνια και τον πάλεψα σε όλη του τη ζωή! Κατάφερα να φάω το άρρωστο κορμί του, αλλά τώρα λάμπει στον ουρανό. Αγίασε το τρυπημένο πορτοφόλι του».

Μετά το πέρασμά του στον Κύριο, ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος. Οι μαρτυρίες όσων θεραπεύτηκαν με τις προσευχές του είναι πολλές. Μια γυναίκα λέει ότι ο άγιος τη θεράπευσε από πονοκεφάλους που είχε για δεκαπέντε χρόνια.

Σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από λέξεις που έλεγε ο άγιος τους μήνες που ήταν άρρωστος.

9 σκέψεις από το κρεβάτι του πόνου

Δεν έχουμε παρά να είμαστε σωματικά τυφλοί. Σημασία έχει να έχουμε το Φως του Θεού στην ψυχή, να έχουμε πνευματικά μάτια.

Να μιλάμε για χαρά και να λέμε ότι πρέπει να χαιρόμαστε ακόμα και στο νοσοκομείο, στην αρρώστια!

Όταν ξύπνησε από το κώμα, ο Άγιος Καλλίνικος είπε με δάκρυα: «Ο Θεός με άφησε ζωντανό για να μετανοήσω».

Είμαι νεκρός Έχω εξαπατήσει τον κόσμο με αυτή τη φιγούρα μου, επομένως ο Θεός μου επιτρέπει να υποφέρω τώρα. Θα με φάνε τα φίδια.

Καλύτερα να έρθει ο σωματικός θάνατος, παρά ο πνευματικός!

Ξέρω πολύ καλά ότι λόγω των αμαρτιών μου έχω αυτή την ασθένεια.

Ίσως ο Θεός, με αυτή την αρρώστια, να θέλει να μου πει: «Φτάνει! Δεν σε χρειάζομαι πια!». Πρέπει να υπακούσουμε.

Δεν με νοιάζει η ασθένεια. Θα ήθελα να είμαι άγιος και με ένα μόνο πόδι και ένα μάτι!

Τόσο καιρό μιλούσα για υπομονή… Τώρα πρέπει να εκπληρώσω αυτό που είπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου