Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα ημέρας

 

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Αγιος Παϊσιος : Πως είδε τον Ιησού Χριστό στο κελί του


 

Όταν ο Γέροντας βρισκόταν στο κελί του Τιμίου Σταυρού, μια βραδιά, καθώς έλεγε την ευχή, είδε ξαφνικά να αφαιρείται η οροφή του κελιού του και επάνω, ολοκάθαρα, έβλεπε τον Κύριο.

Το πρόσωπό Του, είχε τόσο λαμπρότητα που δυσκολευόταν να τον κοιτάξει και απορούσε, πώς βρέθηκαν κάποτε μερικοί που μπόρεσαν να φτύσουν αυτό το πρόσωπο!!!

Μετά την θεωρία αυτή ο Γέροντας έδωσε οδηγίες στις αδελφές, που αγιογραφούσαν στο Ι. Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ώστε να αγιογραφήσουν πιστά τον Κύριο, όσο ήταν δυνατόν κατ’ άνθρωπον κι εκείνος τις καθοδηγούσε μάλιστα κατά την αγιογράφηση της εικόνας Του.
Ο Γέροντας μάλιστα έλεγε ότι το πρόσωπο του Κυρίου και της Παναγίας μας έχει το χρώμα του όψιμου σιταριού.

(Από το βιβλίο “Ο Γέρων Παΐσιος” του Ιερομονάχου Χριστοδούλου Αγιορείτου)

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ

Οι διδασκαλίες του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη αποτελούν πολύτιμη πηγή πνευματικής καθοδήγησης και έμπνευσης για πλήθος ανθρώπων. Γεννημένος το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας και μεγαλωμένος σε μια ταπεινή οικογένεια προσφύγων, αφιέρωσε τη ζωή του στη διακονία του Θεού και των ανθρώπων. Η πνευματική του σοφία, οι απλοϊκές του συμβουλές και η βαθιά πίστη του συγκινούν και καθοδηγούν τους πιστούς. Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές διδασκαλίες του Αγίου Παϊσίου που μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση σε κάθε χριστιανό.

Η αγάπη προς τον πλησίον

Μία από τις θεμελιώδεις διδασκαλίες του Αγίου Παϊσίου είναι η αγάπη προς τον πλησίον. Συχνά τόνιζε ότι η αγάπη πρέπει να είναι το κίνητρο για κάθε πράξη μας και ότι δεν έχει σημασία πόσο υλικό πλούτο προσφέρουμε, αλλά το πόσο αγάπη και προσοχή δίνουμε στους άλλους. Ο Άγιος Παΐσιος συνήθιζε να λέει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε να ζούμε για τους άλλους και όχι μόνο για τον εαυτό μας. Η ανιδιοτελής προσφορά και η κατανόηση της ανάγκης του άλλου αποτελούν τον πυρήνα αυτής της διδασκαλίας.

Ταπείνωση και απλότητα

Η ταπείνωση και η απλότητα αποτελούν κεντρικά στοιχεία στη ζωή και τις διδασκαλίες του Αγίου Παϊσίου. Εξέφραζε την πεποίθηση ότι η υπερηφάνεια είναι το εμπόδιο που απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό. Τόνιζε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν ταπεινό φρόνημα και να αποφεύγουν τη φθορά που προκαλεί η εγωιστική συμπεριφορά. Όσο πιο απλός και ταπεινός είναι κάποιος, τόσο πιο κοντά είναι στο Θεό, έλεγε χαρακτηριστικά. Η πραγματική ταπείνωση δεν επιδεικνύεται εξωτερικά αλλά προέρχεται από μια εσωτερική στάση, η οποία ελκύει τη θεία χάρη.

Πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό

Ο Άγιος Παΐσιος έδινε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη για εμπιστοσύνη στο Θεό, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής. Πολλές φορές προέτρεπε τους ανθρώπους να παραδίδουν τα προβλήματά τους στον Θεό και να μην απελπίζονται. Η αληθινή πίστη εκφράζεται μέσα από την υπομονή και την προσευχή. Σύμφωνα με τον Άγιο Παΐσιο, όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται πλήρως τον Θεό και καταφεύγουν στην προσευχή, λαμβάνουν τις λύσεις στα προβλήματά τους, ακόμη και όταν φαίνονται αδιέξοδα.

Η σημασία της προσευχής

Η προσευχή ήταν ένας από τους βασικούς άξονες της πνευματικής ζωής του Αγίου Παϊσίου. Δίδασκε ότι η προσευχή είναι το θεμέλιο της πνευματικής ζωής και πρέπει να είναι συνεχής και ταπεινή. Συμβούλευε τους πιστούς να προσεύχονται όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους, ακόμα και για τους εχθρούς τους. Η προσευχή για τους άλλους είναι μια μορφή ανιδιοτελούς αγάπης, και ο Άγιος Παΐσιος τόνιζε ότι μέσα από αυτή την προσευχή ο άνθρωπος γίνεται συνδημιουργός της θείας παρέμβασης στον κόσμο.

Υπομονή στις δοκιμασίες

Ο Άγιος Παΐσιος αντιμετώπιζε τις δοκιμασίες της ζωής με υπομονή και πίστη. Δίδασκε ότι οι δοκιμασίες είναι μέσο πνευματικής ωρίμανσης και ότι μέσα από αυτές ο Θεός μας βοηθά να αναπτύξουμε τις αρετές μας. Πολλές φορές παρηγορούσε όσους περνούσαν δυσκολίες, λέγοντας ότι οι δοκιμασίες είναι μέρος της ζωής και πρέπει να τις αποδεχόμαστε με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του, οι δοκιμασίες μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στον Θεό, εάν τις αντιμετωπίζουμε με τη σωστή στάση.

Συγχωρητικότητα και εσωτερική ειρήνη

Ο Άγιος Παΐσιος δίδασκε επίσης τη σημασία της συγχώρησης και της εσωτερικής ειρήνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγχώρηση είναι βασική προϋπόθεση για την εσωτερική γαλήνη και τη σωτηρία του ανθρώπου. Συχνά έλεγε ότι ο θυμός και η μνησικακία βλάπτουν την ψυχή και την απομακρύνουν από τη θεία χάρη. Για να βρει κάποιος την αληθινή ειρήνη, πρέπει να μάθει να συγχωρεί και να αγαπά, ακόμα και εκείνους που τον πλήγωσαν.

Οι διδασκαλίες του Αγίου Παϊσίου παραμένουν μια πολύτιμη πηγή καθοδήγησης για όλους όσους επιθυμούν να ζήσουν μια ζωή γεμάτη πίστη, ταπεινότητα και αγάπη. Μέσα από τα απλά και βαθιά του λόγια, ο Άγιος Παΐσιος μας προσκαλεί να καλλιεργήσουμε τις αρετές της πίστης, της προσευχής, της αγάπης και της συγχωρητικότητας, προσφέροντας ένα παράδειγμα πνευματικής ζωής που αγκαλιάζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στη θεία χάρη.

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου