Σε απόσταση μόλις μίας ώρας και σαράντα λεπτών περίπου από το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται το όμορφο νησί της Κύθνου. Δεσπόζει ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο, ενώ ονομάζεται και Θερμιά λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών.
Καύχημα των κατοίκων και προστάτιδα του νησιού είναι η Παναγία η Κανάλα. Στο ομώνυμο ιερό προσκύνημά της που απέχει 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της χώρας βρίσκουν απλόχερα πνευματικό καταφύγιο οι πιστοί παίρνοντας κουράγιο για να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες της ζωής.
Σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργή της εικόνα της Παναγίας της Κανάλας ευρέθη από Κύθνιους ψαράδες με θαυμαστό τρόπο, που έχτισαν τον σημερινό ναό στη θέση του αρχικού το 1872. Η δημιουργία της θαυματουργής εικόνας πάντως χρονολογείται στον 16ο αιώνα (περίπου το 1575) και την αγιογράφησε ο ιερέας Εμμανουήλ Σκορδίλης.
Από τον Αντώνη Μακατούνη
Γιατί όμως ονομάσθηκε Παναγία η Κανάλα; Ο πατήρ Κωνσταντίνος Γονίδης εφημέριος του μητροπολιτικού ναού των αγίων Αποστόλων στην Δρυοπίδα (κεφαλοχώρι της Κύθνου) και του ιερού προσκυνήματος εξηγεί στη «δημοκρατία», «Με βάση την παράδοση η εικόνα ευρέθη στη θάλασσα στο πέρασμα μεταξύ Κύθνου και Σερίφου. Κάθε στενό πέρασμα αποκαλείται κανάλι. Έτσι ονομάσθηκε Παναγία Κανάλα. Είναι ένα αριστούργημα η εικόνα, είναι κρητικής τέχνης», ενώ ο ογδοντάχρονος «φύλακας- άγγελος» του νησιού που έχει περάσει όλη του τη ζωή στο νησί των δυτικών Κυκλάδων (τα 60! ως κληρικός) συνεχίζει επισημαίνοντας, «Είναι πολλά τα θαύματα της Παναγίας μας στο νησί.
Είναι ένα πολύ ωραίο προσκύνημα, ήδη τα τελευταία χρόνια έρχεται πάρα πολύς κόσμος. Ιδιαίτερα φέτος, παρά την κρίση, έχουν έρθει πάρα πολλοί προσκυνητές. Μάλιστα όπως λένε χαρακτηριστικά, νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα μικρό παράδεισο. Έρχονται και αρκετοί από το εξωτερικό, πολλοί γνωρίζουν για τα θαύματα της Παναγίας μας. Έχει γίνει γνωστή η Παναγία η Κανάλα».
Ο πατήρ Κωνσταντίνος καταλήγει συμπληρώνοντας την απήχηση του προσκυνήματος στους νέους ανθρώπους, «Πριν από δεκαπέντε χρόνια είχαμε ελάχιστα μυστήρια στον χώρο του προσκυνήματος. Τώρα δεν… προλαβαίνουμε να κάνουμε μυστήρια, όχι μόνο φυσικά των ντόπιων κατοίκων, αλλά από όλη την Ελλάδα. Ακόμα και από τη Βόρεια Ελλάδα έρχονται νέα ζευγάρια και κάνουν γάμους και βαπτίσεις».
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετοί Αθηναίοι πηγαινοέρχονται αυθημερόν, είναι ένας κοντινός προορισμός που προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή. Τα τακτικά ημερήσια ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το Λαύριο και από τον Πειραιά προσφέρουν την άνεση της επιλογής (λιμανιού), ενώ οι τιμές ξεκινούν από τα 15 ευρώ το άτομο. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται, όπως κάθε χρόνο, η μεγάλη πανήγυρη του Κυκλαδίτικου νησιού όπου θα γίνει και η περιφορά και η αναπαράσταση της ευρέσεως της ιερής εικόνας.
Το βιβλίο
Ο πατήρ Κωνσταντίνος έχει συγγράψει ένα υπέροχο βιβλίο με τίτλο «Παναγία
Κανάλα». Είναι γραμμένο με τη γλώσσα της ψυχής και αναφέρεται στο θαύμα
της ευρέσεως της εικόνας και στις αντιδράσεις των ντόπιων ψαράδων που
δεν πίστευαν στα μάτια τους, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν και να
εξηγήσουν το θαύμα που αντίκριζαν. Η ανάγνωσή του σε ταξιδεύει και σου
γεμίζει την ψυχή με όμορφες εικόνες.
Πλέον στο πλευρό του π. Κωνσταντίνου βρίσκονται ο π. Νικόλαος Δανιήλ και
ο π. Χαρίλαος Δημητρίου που διακονούν στο όμορφο νησί.
Πηγή: orthodoxianewsagency.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου