Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Προσκύνημα στη Καππαδοκία

Επίσης, στο προσκύνημα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Γαβριήλ και κληρικοί της Ρωσικής και Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κατά την άφιξη τους στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τα μέλη του προσκυνήματος επισκέφθηκαν το χωριό Φαλλάσιον (Ταλάς), το οποίο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν μια πόλη με κυρίως Ελληνικό πληθυσμό.
Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνοδοί του, επισκέφθηκαν τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκουκαι του Αγίου Σάββα, όπου πριν εισέλθουν στο ναό έψαλλαν όλοι μαζί το απολυτίκιο της Κοιμήσεως και του Αγίου Σάββα.
Να αναφερθεί, ότι ο ναός χτίστηκε από Έλληνες με την άδεια του Σουλτάνου το 1886, όμως το 1925 μετατράπηκε σε τζαμί.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν στο χωριό Ανδρονίκιο, εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και οι συνοδοί έψαλλαν το τροπάριο των Αγίων Ανδρονίκου, Πρόβου και Τάραχου, καθώς και το Χριστός Ανέστη στην Ελληνική και Σλαβική γλώσσα.
Επόμενος σταθμός του προσκυνήματος ήταν το Προκόπι η καρδιά της Καππαδοκίας, εκεί επισκεφθήκαν το σπήλαιο του αγίου Ιωάννου του Ρώσου, καθώς και τον ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Στο σπήλαιο, έψαλλαν το απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, παρουσία μοναχών και λαϊκών από την Ελλάδα. Να αναφερθεί, ότι το σκήνωμα του Αγίου έχει μεταφερθεί από Έλληνες στο νησί της Εύβοιας.
Ένα άλλο γεγονός της ημέρας ήταν η διάσκεψη με θέμα «Καππαδοκία - η γη του πολιτισμού» της Πανελληνίας Ένωσης απογόνων  Ελλήνων Καππαδοκών.
Να αναφερθεί, ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την γη της Καππαδοκίας, η οποία στη συνείδηση των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας είναι πάντοτε ιερή γη. Διότι εδώ έζησε ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος Νύσσης καθώς και άλλοι μεγάλοι αθλητές του Χριστού.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα τελείτε Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου