Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η φανουρόπιτα

Η φανουρόπιταΟ Άγιος Φανούριος μας είναι γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τον 14ο αιώνα στη  Ρόδο και παριστάνει τον Μάρτυρα με στρατιωτική ενδυμασία. Η ευλαβής παράδοση του λαού μας περιλαμβάνει πολλές διηγήσεις για την θαυμαστή βοήθεια που παρέχει ο Άγιος Μάρτυρας Φανούριος σε όσους τον επικαλούνται. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πολλοί χριστιανοί παρασκευάζουν την πίττα του Αγίου (φανουρόπιτα) και την προσκομίζουν στο Ναό για να ευλογηθεί, ενώ ταυτόχρονα τελείται Δέηση υπέρ υγείας, θείας βοηθείας και σωτηρίας των μελών της οικογένειας. Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο, σχετικά πρόσφατο, που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο και ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών.
Υ Λ Ι Κ Α :
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 πακέτο αλεύρι κόκκινη φαρίνα
1 φλιτζάνι καρύδια (ψίχα)
Μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Σόδα στην άκρη του κουταλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :
Τα χτυπάμε όλα μαζί και τοποθετούμε το μείγμα σε μακρόστενο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς επί μισή ώρα με τρία τέταρτα της ώρας.
Θα ήταν καλό, όποτε επιθυμούμε, να φτιάξουμε εμείς την πίτα και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του, να συμμετέχουμε ενεργά στις ιερές Ακολουθίες που τελούνται προς τιμή του Αγίου και να μη μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.
Άλλωστε, ο Άγιος αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει, όπως και κάθε Άγιος, στον Χριστό για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.

Απολυτίκιο Αγίου Φανουρίου
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, εφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην ευρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου