Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολή προς γονείς, ενορίτες & νέους

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
ΤΗΛ. ΠΝ.ΚΕΝΤΡΟΥ: 210 4616540 ΕΣΩΤ. 23




Αγαπητοί μου ενορίτες, γονείς και νέοι, 
Όλοι  διαπιστώνουμε κάθε μέρα πόσο χαμηλά έχουμε  πέσει. Μικροί και μεγάλοι βλέπουμε να παίρνουν τον δρόμο του αφανισμού ελληνορθόδοξες παραδόσεις, με τις οποίες έζησαν γενιές ελληνορθόδοξων αδελφών μας. Ακούμε κάθε ημέρα θεωρίες γύρω από την αληθινή ορθόδοξη Εκκλησία μας που μας κάνουν να διερωτόμαστε αν ζούμε σε ορθόδοξη χώρα!! Θεσμοί αιωνόβιοι, στις μέρες μας κλονίζονται και έχουν γίνει όλα άνω-κάτω. Στην μέση αυτής της δίνης βρίσκονται τα παιδιά, οι νέοι μας που θα οικοδομήσουν το αύριο.
Και γεννιέται αμέσως το ερώτημα. Πως θα οικοδομήσουν, αν οι ίδιοι δεν έχουν γερές βάσεις και ακλόνητες πεποιθήσεις; Πως θα προχωρήσουν μπροστά, αν δεν έχουν πυξίδα να τους δείχνει τον σωστό προσανατολισμό , ώστε με έξυπνο τρόπο ν αποφεύγουν τις κακοτοπιές; Με τι υλικά θα χτίσουν της αλήθειας τους καινούργιους Παρθενώνες;
Πόση δύναμη αντιστάσεως διαθέτουν ακόμη; Πως είναι δυνατόν ένα παιδί τρυφερό, αδύναμο ν’ αντέξει μ’ όσα βλέπει, μ’ όσα ακούει και μ’ όσα παράδοξα, σκανδαλιστικά και εγκληματικά βιώνει κάθε ημέρα;
Αγαπητοί μου, και τρόπος υπάρχει να βγούμε από το αδιέξοδο και η απαιτούμενη δύναμη για την υπέρβαση του σοβαρού προβλήματος  υπάρχει. Η Εκκλησία μας έχει όλες τις δυνατότητες, για να εξουδετερωθεί το κακό που μας βρήκε απρόσμενα.
Η Εκκλησία μας για όλες τις ηλικίες έχει τα ανάλογα εφόδια. Για τους νέους μας μάλιστα έχει τα περισσότερα και αποτελεσματικότερα όπλα, αρκεί να την εμπιστευόμαστε. Αρκεί να την αγαπάμε και να είμαστε με την μυστηριακή μας ζωή συνδεδεμένοι μαζί της.
Συγκεκριμένα, για τα παιδιά μας η Εκκλησία διαθέτει μια διδασκαλία κρυστάλλινη για όλα τα θέματα που τα απασχολούν. Είναι η διδασκαλία της φως, ώστε να βλέπουμε που πατάμε, για να μη παραπατάμε. Ο λόγος του Κυρίου μας λύνει όλες τις απορίες που απασχολούν  και κάποτε βασανίζουν τους νέους μας που βρίσκονται στην αναζήτηση.
Η ζωή των Αγίων μας είναι παράδειγμα που ικανοποιεί, ενθουσιάζει και προβληματίζει θετικά τα παιδιά μας.
Οι νέοι μας γνωρίζουν δυο γραμμές. Την κάθετη και την οριζόντια. Τις καμπύλες και τις τεθλασμένες δεν τις παραδέχονται. Και γραμμές ίσιες προσφέρει η Εκκλησία μας με τις αμετακίνητες, αληθινές και αιωνίου κύρους τοποθετήσεις της σε καίρια θέματα ζωής.
Για τους λόγους  αυτούς και για άλλους που παραλείπω, για να μη σας κουράσω, κάνω μια έκκληση σε όλους σας. Και σε εσάς που έχετε  παιδιά και σε εσάς που έχετε στην συγγένειά σας παιδιά, αλλά και σε εσάς που δεν είχατε αυτή την ευλογία να κρατήσετε στην αγκαλιά σας την άνοιξη της ζωής, σε όλους σας που αποτελείτε μέλη της επί γης στρατευομένης Εκκλησίας, να σταθούμε κοντά στην νέα γενιά. Να σταθούμε με μία αγάπη ανιδιοτελή, με μια προθυμία ζυμωμένη με την αγωνία και με την καθαρή ζωή μας, για να προτρέψουμε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και να τους πούμε:
Παιδιά μου είσθε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στην ζωή μας. Είσθε το καμάρι μας, η ελπίδα μας, η απαντοχή μας. Σας αγαπάμε και το δείχνουμε με την προσευχή μας για σας, που  κάνει την αγάπη μας αναμφισβήτητη, σας παρακαλούμε και σας προτρέπουμε.

Τρέξτε κοντά στην Εκκλησία μας. Μείνετε στον ιερό και ασφαλή χώρο της. Αγαπήστε τις Κατηχητικές Συντροφιές που λειτουργούν για χάρη σας και κάθε άλλη λειτουργική σύναξη που πραγματοποιείται για τον πνευματικό εφοδιασμό σας. Δείξτε ενδιαφέρον, για να μάθετε την ζωή των μεγαλυτέρων ηρώων της ιστορίας που είναι αναμφισβήτητα οι Άγιοί μας.
Τότε μόνο θα είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία σας, για την ευτυχία σας και την καταξίωσή σας. Τότε θα σας βλέπουμε και θα μας γεμίζετε με αισιοδοξία. Τότε θα ζούμε για σας και θα χαιρόμαστε  την πορεία σας, θα ενθουσιαζόμαστε, όταν θα σας ακούμε να μιλάτε, και θα δοξολογούμε τον Θεό για τα κατορθώματά σας.
Αγαπητοί μου, κάνω μια έκκληση σε όλους σας, σήμερα, γεμάτη αγωνία.
Βοηθήστε τα παιδιά σας!! Δείξτε ενδιαφέρον για την ψυχή τους, τουλάχιστον όσο δείχνετε για το στομάχι τους. Παρακινήστε τα παιδιά σας να έλθουν στις Κατηχητικές Συντροφιές τουλάχιστον όσο τα προτρέπετε να μάθουν γράμματα και ξένες γλώσσες. Παρακολουθήστε την φοίτησή τους στα Σχολεία που θα τους μάθουν του Θεού τα πράγματα και θα τους δημιουργήσουν ένα ευλογημένο χαρακτήρα, ένα ήθος αναγκαίο και αρχές που θα είναι τα στηρίγματα στην ζωή τους.
Από μέρους μας θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν.
Ενθουσιώδεις και ευσεβείς εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων με ιεραποστολικό πνεύμα είναι επιστρατευμένοι για το έργο της κατηχήσεως. Όλοι μας, με μια ψυχή και με κίνητρο την αγάπη μας, θα σταθούμε κοντά  στα παιδιά σας, για να συνεχίσουμε την θετική προσφορά μας σαν εκείνη που παρέχεται στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κάθε Καλοκαίρι.
Κατηχητικές συντροφιές για νήπια, παιδιά Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου, χορωδίες για παιδιά νέους και ενήλικες, χορευτικά για μικρούς και μεγάλους, εκμάθηση μουσικών οργάνων, συναντήσεις νέων και γονέων, ώρες ψυχαγωγίας, τμήμα βιβλιοθήκης, χειροτεχνίας, εκδηλώσεις, εκδρομές και άλλες πολλές δραστηριότητες είναι μερικές ευκαιρίες που πραγματοποιούνται στο 4ώροφο Πνευματικό μας Κέντρο και που συνθέτουν το παζλ της αγάπης και της προσφοράς της ενορίας μας προς τους νέους, τους γονείς και γενικότερα όλους τους αδελφούς μας.
Σας καλώ όλους μικρούς και μεγάλους, και σας παρακαλώ να παρευρεθείτε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 στην 3η  γιορτή έναρξης των κατηχητικών συντροφιών της ενορίας μας που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του 30ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται  απέναντι από τον Ιερό μας Ναό. Η γιορτή θα περιλαμβάνει τις εγγραφές των παιδιών, παιχνίδια, κληρώσεις δώρων και θεατρικά σκετς.

              «Σας εμπιστεύομαι στην αγάπη του Θεού και ζω με την ελπίδα,
ότι  τα λόγια μου δε θα πέσουν στο κενό».


Με αγάπη Χριστού και ευχές σε εσάς και τις οικογένειές σας
Ο υπεύθυνος ιερέας νεότητος
Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου