Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πρώτο σεμινάριο κληρικών, κατηχητών-τριών και συνεργατιδών ενοριακού έργου Ερμιονίδος.

 Στο πρώτο σεμιναρίο επιμόρφωσης κατηχητών που έλαβε χώρα στο Κεντρο Νεότητος Κρανιδίου στις 22 Νοεμβρίου ε.ε. με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Μπόγρη ανεπτύχθη το θέμα του ομιλητού : "τρόποι - μέθοδοι και μέσα για ένα ζωντανό μάθημα ορθόδοξης κατήχησης", στην θεωρητική και πρακτική πλευρά ενός  μαθήματος κατήχησης (πως σε τελική ανάλυση περίπου πρέπει να δοθεί απο τον κατηχητή στα παιδιά).
  Θεωρητικά θέματα κατά τον ομιλητή ήσαν τα περι της θεωρίας της κατηχήσεως, που είναι συνέχεια του ευαγγελικού λόγου του Χριστού μας, των Αποστόλων του, που με προσωπικό κόπο υπέστησαν πολλά πάνδεινα για χάρη της διδαχής προς τους ανθρώπους!

  Το περιβάλλον που υπάρχει η ορθοδοξη κατήχηση δεν είναι πάντα ιδανικό, αλλά και η κατήχηση δεν είναι μια στερεότυπη διαδικασία. Κατήχηση μπορεί να είναι και το ενοριακό παιχνίδι, κατήχηση μπορεί να είναι και κάθε δραστηριότητα μας. Αλλά για επιτύχει η κατηχηση των παιδφιών πρέπει αν δοθεί βάσει στην επικοινωνια μας με τους ενηλίκους.(τόνισε δε εμφαντικά ότι το κατηχητικό και η ενοριακή συντροφιά θέλει την στέγη της εντός των πλαισιών της ενορίας, θέλει πνευματικό κέντρο που να είναι αποκλειστικά αν γίνεται αποδομένο στη χρήση των παιδιών)
  Μετά εισήλθε σε πρακτικά θέματα και μας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο μάθημα και μια πολλή ουσιαστική προσέγγιση και πλήρη περι το θεωρητικό μέρος παρουσίαση, του πως το μάθημα θα "φθάσει" στα παιδιά της συντροφιάς μας.


  Πολύ βασικό θέμα είναι η κατήχηση να είναι παράθυρο μας στη Βασιλεία του Θεού. Αυτό είναι κατέληξε η σωστή μορφή κατήχησης.
όσα ερανίσθησαν από τις σημειώσεις μας κατα την ώρα που μιλούσε ο πατήρ Πολύκαρπος!

π. Ιερόθεος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου