Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αποκαθίσταται η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα;

 Έντονη κινητικότητα παρατηρείται για την αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. Μετά τις έντονες παραστάσεις του Προκαθημένου της κατά Κύπρον Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του πολιτικού κόσμου της Μεγαλονήσου, ήλθε σήμερα και η ανακοίνωση της «Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».
Η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2008 και έχει ως εντολή την προστασία της πλούσιας και πολυποίκιλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, με σημερινή ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα έχει συμφωνηθεί ότι θα αναληφθεί από την Επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».
«Στην προηγούμενη συνάντηση της», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τεχνικής Επιτροπής, «στις 17 Φεβρουαρίου 2012, στην παρουσία της διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κας Jennifer Wright, συμφώνησε να προχωρήσει με άμεση δράση για επείγουσα υποστήριξη σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια για αναστήλωση του μνημείου σύμφωνα με τη μελέτη που έχει ετοιμαστεί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας».

Η εν λόγω Επιτροπή «αναλαμβάνει την ευθύνη να διευκολύνει και να επιβλέπει την αναστήλωση του Μοναστηριού έχοντας την υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες και κανονισμούς».
«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνεχιζόμενης διαδικασίας διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κοινές προσπάθειες», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τέλος, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά καλεί «αυτούς που συμμερίζονται αυτό το κοινό όραμα να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια».
Επί του θέματος αυτού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κληθείς, από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, να απαντήσει κατά πόσον συμφωνεί με τη διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου της μονής από την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και το Πανεπιστήμιο Πατρών, δήλωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα χαιρέτιζε «κάτι τέτοιο, αλλά», πρόσθεσε, «να γίνει αμέσως, διότι δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα καταρρεύσει η αψίδα».
«Η πέτρα που έχει φύγει από τη θέση της, είναι το λεγόμενο «κλειδί» της καμάρας και, εάν εκείνη η πέτρα φύγει, η καμάρα θα πέσει και, ακολούθως, θα πέσει και το ημιθόλιο του ιερού, άρα θα χαλάσει ο ναός», επεσήμανε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
«Για αυτό, εάν το κάνει η Επιτροπή εντός των επομένων ημερών, εμείς θα το χειροκροτήσουμε. Βλέπουμε όμως το όλο θέμα ως πολύ επείγον και επικίνδυνο και για αυτό δώσαμε δεκαπέντε ημέρες περιθώριο στις κατοχικές δυνάμεις», ανέφερε.
Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι «εάν δεν μας επιτρέψουν, εμείς θα πάμε και με τον κίνδυνο να μας συλλάβουν διότι δεν έχουμε άδεια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενδεχομένως ο τουρκικός στρατός να μην τους επιτρέψει τη δίοδο από τα οδοφράγματα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «δεν νομίζω ότι δεν θα μας αφήσουν να περάσουμε. Εμείς θα βάλουμε στο διπλοκάμπινο πάνω τη σκαλωσιά μας, θα μπει μέσα και ο μηχανικός μας και ο κτίστης μας και ο βοηθός του και θα πάνε εκεί για να στηρίξουν εκεί την πέτρα που έχει υποχωρήσει».
«Αν δεν μας αφήσουν», πρόσθεσε, «έχουμε και άλλα μέσα, τα οποία. βέβαια, δεν είναι της ώρας και, εάν εμποδιστούμε, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, ούτως ώστε να εκθέσουμε την Τουρκία, που δεν πιστεύω ότι θέλει να εκτίθεται, αλλά θέλει να παρουσιάζεται ως δημοκρατική χώρα παντού, ότι σέβεται τα μνημεία, ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους πάντας και νομίζω ότι η πολιτική του καλού παιδιού έχει λήξει και πρέπει να την ξεσκεπάσουμε».
Τέλος ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει, επιτέλους να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και πρέπει να πατήσουμε πόδι και πρέπει να γνωστοποιήσουμε το όλο θέμα παντού, όπου μας δίδονται βήματα, και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπερδυνάμεις, θα πιέσουμε τους πάντας ούτως ώστε να επιτύχουμε κάτι».
Πηγή: Ρομφαία, Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων
pan2
pan3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου