Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Επίδειξη αγιορείτικης μαγειρικής και συμβουλές διατροφής από τον Γέροντα Επιφάνιο.

1Δεξιοτέχνες της μαγειρικής από είκοσι χώρες συμμετείχαν σήμερα σε διαγωνισμό μαγειρικής χωρών της Ν. Ευρώπης, που συνδιοργάνωσαν η Helexpo και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης τροφίμων και ποτών «DETROP - OENOS», στο περίπτερο 7 , υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Αρχιμαγείρων.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εθνικές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, από διάφορες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, FYROM, Ρουμανία, Βουλγαρία) αλλά και από την Ευρώπη (Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία) και όλο τον κόσμο (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ισραήλ, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Σαουδική Αραβία, Μογγολία).
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο εδώ και ασφαλώς οι ανταλλαγές εμπειριών βοηθούν και στον εμπλουτισμό των γνώσεων μας για τις διεθνείς κουζίνες, αλλά δίνουν την ευκαιρία και στα δικά μας, τα ελληνικά προϊόντα μας, μέσω του τρόπου που μαγειρεύονται, να γίνουν ευρέως γνωστά σε συναδέλφους του εξωτερικού και στους πελάτες τους» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος Γιώργος Παλησίδης.

Στο χώρο του διαγωνισμού, εκτός του διαγωνιστικού τμήματος έγινε επίδειξη αγιορείτικης μαγειρικής από το μέλος της Λέσχης, μοναχό Επιφάνειο, ο οποίος μαγείρεψε ψάρι και μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές και τη νηστεία.

«Στην εποχή μας, οι άνθρωποι αρχίζουν και πάλι να προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά έχουν και τον τρόπο να μετρούν τις επιπτώσεις της κακής διατροφής (πίεση, χοληστερίνη, κ.α.), ενώ παλαιότερα αυτά δεν υπήρχαν. Η νηστεία, με έναν τρόπο εκτός από το θρησκευτικό μέρος της είχε και ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία» δήλωσε ο μοναχός Επιφάνειος.

Ο γέροντας Επιφάνειος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μέσα από τέτοιους διαγωνισμούς και διεθνείς διοργανώσεις να γίνονται γνωστές οι συνταγές και ο τρόπος που επεξεργάζονται και παρασκευάζουν οι έλληνες μάγειροι τα προϊόντα τους, γιατί παρόλο που πολλά από αυτά είναι γνωστά στο εξωτερικό, δεν είναι το ίδιο γνωστές και ο τρόπος μαγειρέματος τους. Σημείωσε, ότι η αγιορείτικη κουζίνα είναι μια παραδοσιακή κουζίνα, μεσογειακή και πολύ υγιεινή, με υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα και συνέστησε στους παρευρισκόμενους να την εντάξουν στο διαιτολόγιο τους.

Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου