Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μάθετε τα παιδιά σας
να τρώνε όσπρια είναι να τα συνδυάσετε με άλλα τρόφιμα, προκειμένου να
μην είναι ιδιαίτερα διακριτά, τόσο ως υφή όσο και ως γεύση.
Ταυτόχρονα, αναμιγνύοντας τα όσπρια με άλλες τροφές επαυξάνετε τη διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα, ακολουθείτε τους παρακάτω συνδυασμούς:
➢ Φακές ή Μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκια ντομάτα & φέτα
➢ Όσπρια με ρύζι ή ζυμαρικά
➢ Ρεβίθια ή Μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο ή μαγειρεμένο σπανάκι
➢ Ρεβίθια σούπα με σέλινο και καρότο
➢ Mix οσπρίων
➢ Πλακί στο φούρνο με λάδι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό γίνονται συνήθως οι γίγαντες, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Tο πλακί αυτό σε άλλη παραλλαγή συμπληρώνεται και με πατάτες ή σπανάκι.
➢ Γιαχνί στην κατσαρόλα με λάδι, ντομάτα, πιπεριές, καρότα, σκόρδο και κρεμμύδι γίνονται όλα τα όσπρια, αρκεί βέβαια να μην έχουν πολύ νερό.
➢ Σαν κρέμα με τσιγαριστό κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη σερβίρονται, εκτός από τη φάβα, και η φακή και τα ρεβίθια.
➢ Όλα τα όσπρια, αν τα βράσουμε τόσο όσο να διατηρούν το σχήμα τους, χωρίς να χυλώνουν, μπορούμε να τα σουρώσουμε και να τα προσφέρουμε στεγνά σαν σαλάτα, συνδυασμένα με λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, δημητριακά, θαλασσινά.
➢ Φαλάφελ (αραβικοί κεφτέδες ή στα ελληνικά ρεβιθοκεφτέδες) που φτιάχνονται από ρεβίθια, φάβα, σουσάμι, πλιγούρι, αλεύρι και μυρωδικά.
➢ Γίγαντες σπετσοφάι: Γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο και λουκάνικο γαλοπούλας.
➢ Μακαρονάκι κοφτό με ντομάτα, φακές και σκόρδο: Τώρα που αρχίζει να χαλάει ο καιρός, η πηκτή αυτή σούπα είναι ένα πολύ δυναμωτικό, όσο και νόστιμο πιάτο. Παραδοσιακό πιάτο στο ιταλικό τραπέζι, η “pasta e lenticchie” θα κερδίσει σίγουρα τα παιδιά σας.
➢ Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, λιαστές ντομάτες, κάπαρη, πιπεριές φλωρίνης, κρεμμύδι και μαϊντανό.
➢ Μοσχάρι κοκκινιστό με ρεβίθια και μυρωδικά στη γάστρα.
➢ Μπιφτέκια με φακές ή ρεβίθια, βρώμη, ψιλοκομμένα καρύδια και μυρωδικά.
➢ Πουρές από κόκκινες φακές με κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και κόλιανδρο: είναι συμπλήρωμα για κρέας, λουκάνικα ή τον χρησιμοποιούμε για σούπα προσθέτοντας ζωμό κρέατος.
➢ Ρυζομπιφτέκια με καστανό ρύζι, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα, τριμμένη φρυγανιά, κρεμμύδι, καρότο και μίγμα μυρωδικών.
Τέλος, πριν ακόμη μαγειρέψετε τα όσπρια θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε με τα παιδιά σε ζωγραφιές, έτσι ώστε να εξοικειωθούν μαζί τους και να είναι πιο δεκτικά στην κατανάλωσή τους.
Ταυτόχρονα, αναμιγνύοντας τα όσπρια με άλλες τροφές επαυξάνετε τη διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα, ακολουθείτε τους παρακάτω συνδυασμούς:
➢ Φακές ή Μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκια ντομάτα & φέτα
➢ Όσπρια με ρύζι ή ζυμαρικά
➢ Ρεβίθια ή Μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο ή μαγειρεμένο σπανάκι
➢ Ρεβίθια σούπα με σέλινο και καρότο
➢ Mix οσπρίων
➢ Πλακί στο φούρνο με λάδι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό γίνονται συνήθως οι γίγαντες, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Tο πλακί αυτό σε άλλη παραλλαγή συμπληρώνεται και με πατάτες ή σπανάκι.
➢ Γιαχνί στην κατσαρόλα με λάδι, ντομάτα, πιπεριές, καρότα, σκόρδο και κρεμμύδι γίνονται όλα τα όσπρια, αρκεί βέβαια να μην έχουν πολύ νερό.
➢ Σαν κρέμα με τσιγαριστό κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη σερβίρονται, εκτός από τη φάβα, και η φακή και τα ρεβίθια.
➢ Όλα τα όσπρια, αν τα βράσουμε τόσο όσο να διατηρούν το σχήμα τους, χωρίς να χυλώνουν, μπορούμε να τα σουρώσουμε και να τα προσφέρουμε στεγνά σαν σαλάτα, συνδυασμένα με λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, δημητριακά, θαλασσινά.
➢ Φαλάφελ (αραβικοί κεφτέδες ή στα ελληνικά ρεβιθοκεφτέδες) που φτιάχνονται από ρεβίθια, φάβα, σουσάμι, πλιγούρι, αλεύρι και μυρωδικά.
➢ Γίγαντες σπετσοφάι: Γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο και λουκάνικο γαλοπούλας.
➢ Μακαρονάκι κοφτό με ντομάτα, φακές και σκόρδο: Τώρα που αρχίζει να χαλάει ο καιρός, η πηκτή αυτή σούπα είναι ένα πολύ δυναμωτικό, όσο και νόστιμο πιάτο. Παραδοσιακό πιάτο στο ιταλικό τραπέζι, η “pasta e lenticchie” θα κερδίσει σίγουρα τα παιδιά σας.
➢ Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, λιαστές ντομάτες, κάπαρη, πιπεριές φλωρίνης, κρεμμύδι και μαϊντανό.
➢ Μοσχάρι κοκκινιστό με ρεβίθια και μυρωδικά στη γάστρα.
➢ Μπιφτέκια με φακές ή ρεβίθια, βρώμη, ψιλοκομμένα καρύδια και μυρωδικά.
➢ Πουρές από κόκκινες φακές με κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και κόλιανδρο: είναι συμπλήρωμα για κρέας, λουκάνικα ή τον χρησιμοποιούμε για σούπα προσθέτοντας ζωμό κρέατος.
➢ Ρυζομπιφτέκια με καστανό ρύζι, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα, τριμμένη φρυγανιά, κρεμμύδι, καρότο και μίγμα μυρωδικών.
Τέλος, πριν ακόμη μαγειρέψετε τα όσπρια θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε με τα παιδιά σε ζωγραφιές, έτσι ώστε να εξοικειωθούν μαζί τους και να είναι πιο δεκτικά στην κατανάλωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου