Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Χρυσόστομος Β': ''Η Τουρκία να ξεχάσει ότι θα κάνει στην Κύπρο τουρκικό κράτος''.

arxiepiskopos21
Εάν η Τουρκία νομίζει ότι θα κάνει στην Κύπρο τουρκικό κράτος να το ξεχάσει, ανέφερε χθες βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προσθέτοντας πως κανένα κυπριακό χέρι δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια λύση.
Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία να σταματήσει να μιλά για πραγματικότητες και δύο κράτη στο νησί και σημείωσε πως θα μείνουμε στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι να προσγειωθεί η Αγκυρα και οι ισχυροί της γης να αντιληφθούν ότι πρέπει να απονέμουν επιτέλους δικαιοσύνη σε ένα μικρό και ανίσχυρο κράτος.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, που πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «η Τουρκία οφείλει να δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει και για τους ζωντανούς και για τους νεκρούς για να μπορούμε επιτέλους να κάνουμε σε όσους έχει φονεύσει ένα μνημόσυνο».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος σημείωσε πως τώρα που διεξάγονται συνομιλίες για το Κυπριακό «πρέπει να σταματήσουν (οι Τούρκοι) να μιλούν για τις πραγματικότητες.
Κανένας από μας δεν μπορεί να δεχθεί τις πραγματικότητες της εισβολής και η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να πάρει αυτό το μήνυμα εάν θέλει πραγματική λύση για να ζήσουν ευτυχισμένες και οι δύο κοινότητες, η Ελληνική και η Τουρκική».
Η Τουρκία, συνέχισε «πρέπει να παύσει να ομιλεί περί δύο κρατών. Δεν πρόκειται να πάρει κρατική υπόσταση το ψευδοκράτος τους εάν δεν προσγειωθούν, εάν δεν αρχίσουν να συνομιλούν για πραγματική ομοσπονδία, λειτουργική για να ζήσουμε αμφότεροι ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων μας».
Ανέφερε ακόμα ότι «εάν νομίζουν οι Τούρκοι πως θα κάνουν τούρκικο κράτος στην Κύπρο να το ξεχάσουν.
Κανένα κυπριακό χέρι δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοια λύση, θα μείνουμε στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι να προσγειωθεί η Αγκυρα , μπορεί να είναι μεγάλη χώρα, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε τα τετελεσμένα της εισβολής».
Ο Μακαριότατος είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια «ευρωπαϊκή χώρα και οι αρχές που διέπουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διέπουν και τη δική μας, έστω μικρή χώρα. Θα είμαστε στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρις ότου συμμορφωθούν οι πάντες, μέχρι να αντιληφθούν οι ισχυροί της γης ότι πρέπει να απονέμουν επιτέλους δικαιοσύνη σε ένα μικρό και ανίσχυρο κράτος που επιθυμεί να ζήσει ειρηνικά στη γη των πατέρων του» είπε.
Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των αγνοουμένων είπε πως «θαυμάζουμε την αντοχή σας, την υπομονή σας, την καρτερία σας που για 40 ολόκληρα χρόνια περιμένετε τους αγαπημένους σας. Μαζί σας θα είμαστε πάντοτε και εμείς και η πολιτεία και η εκκλησία και δεν θα κουραζόμαστε να απαιτούμε να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποια είναι η τύχη των αγαπημένων προσώπων μας».
Η εκδήλωση για τους Αγνοουμένους ξεκίνησε με την άφιξη φλόγας από το Σταυροβούνι την οποία μετέφεραν δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου».
Ακολούθησε δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων και μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη βολών από άγημα της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Μαρία Κόλια Τσαρουχά, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία Μαρία Καλμπουρτζή και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκο Σεργίδη.
Ακολούθησε προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Αναζήτηση της Αλήθειας» και ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Πρόεδρος επέδωσε τιμητικές πλακέτες στην Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία και στο Σύλλογο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Οικογενειών Πεσόντων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.
Η τελετή έκλεισε με έγκριση ψηφίσματος που θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής φρουράς, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, βουλευτές και συγγενείς Κυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου