Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πράξη βίας κατά των μαθητών η έξωση των Κληρικών από τα σχολεία.

Ημερίδα με θέμα «Σχολική βία και Εκφοβισμός: νέες προσεγγίσεις», πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Την Ημερίδα διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, διά της Δ/νσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και έλαβε μέρος πλειάδα εκπαιδευτικών.

Τις εργασίες άνοιξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι η μη αποδοχή από το πνεύμα της σύγχρονης κοινωνίας ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα συνιστά την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Επεσήμανε ότι «η ψυχή μας επιδρά άμεσα στο σώμα μας και το αντίστροφο. Τα παιδιά μας σήμερα γίνονται δέκτες μίας λογικής που απορρίπτει την ύπαρξη της ψυχής και περιορίζεται  μόνο στην βιολογική μας υπόσταση. Αυτό το εισπράττουν αρνητικά. Νιώθουν ένα έλλειμμα ψυχής, που ξεκινά από την οικογένεια, περνά σε μια κοινωνία που επιμένει να αρνείται την ύπαρξη του Θεού και φθάνει και στο σχολικό περιβάλλον, όπου τα πράγματα έχουν τυποποιηθεί, με αποτέλεσμα να μη γεμίζει η ψυχή τους. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία από τις αιτίες του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας για τους θύτες, που προκαλούν στα θύματα πολλά ψυχολογικά προβλήματα και τραύματα...».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τοπικής μας Εκκλησίας να είναι κοντά τους για την στήριξη του έργου τους σε όλα τα επίπεδα, όπως ήδη συμβαίνει με την παρουσία εντεταλμένων κληρικών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος σίτισης παιδιών εμπερίστατων οικογενειών.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολή μας και μίλησε αναλυτικότερα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κοινωνικοποίηση των μικρών Ρομά, μέσα από την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, έργο πρωτοποριακό. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόσφατες εμπειρίες του από την συναναστροφή του με τους μαθητές της Ζαγοράς, της Τσαγκαράδας και της Ανακασιάς, για τους οποίους λειτούργησε με τρόπο υποδειγματικό, ενώ χαιρέτησε την θαυμάσια επικοινωνία του με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς των περιοχών αυτών.

Ο κ. Ιγνάτιος, τέλος, κατέθεσε το μεγάλο του παράπονο για την ξαφνική και καταστροφική, όπως αποδεικνύεται από την έξαρση του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας,  διακοπή της παρουσίας των πνευματικών - εξομολόγων στα σχολεία. Χαρακτήρισε «πράξη βίας κατά των μαθητών την σχετικά απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που μας απαγόρευσε να ξαναμπούμε στα σχολεία. Η παρουσία μας στα σχολεία ήταν μια προσφορά αγάπης στα παιδιά. Οι Ιερείς μας δε λειτουργούσαν μόνο ως εξομολόγοι, αλλά συνέβαλαν στην επίλυση προβλημάτων, στην εξομάλυνση εντάσεων μέσα στις οικογένειες. Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά μας δεν ωφελήθηκαν από την απόφαση αυτή. Δεν το έχω συγχωρήσει και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό. Το θεωρώ βίαιο γεγονός και για την εκπαιδευτική διαδικασία και για την κοινωνία».
Ακολούθησε σειρά εισηγήσεων από ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές.  
sxol via 01sxol via 02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου