Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Εμείς οι Ελληνες.

Εμείς οι Ελληνες
του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ...
Ο διθυραμβικός ποιητής Φιλόξενος σε συμπόσιο του τυρράννου των Συρακουσών Διονυσίου του πρεσβυτέρου, ρωτήθηκε να πεί τη γνώμη του για ένα ποίημα του άρχοντος.
Καίτοι είχαν προηγηθεί κολακευτικές γνώμες πολλών άλλων, ο Φιλόξενος είπε ότι το ποίημα ήταν για την πυρά. Έξαλλος ο τύραννος διέταξε να τον φυλακίσουν «εις τα λατομεία», μια φρικτή φυλακή. Μετά πάροδο χρόνου, ο Διονύσιος έστειλε και έφεραν τον Φιλόξενο και πάλι σε συμπόσιον, όπου απήγγειλε νέο ποίημά του και ζήτησε ξανά τη γνώμη του. Καί ο ποιητής απάντησε: «επαναγαγέτωσάν με εις λατομεία» (ας με ξαναγυρίσουν πάλι στα λατομεία).
 
ΠΑΛΙΝΩΔΟΥΜΕ...
Ο ονομαστός σικελός ποιητής του στ’ αιώνα Στησίχορος είχε γράψει μια ωδή, όπου σατύριζε την περιβόητη και περικαλλή Ελένη, την αιτία του Τρωικού πολέμου: "εσύ φταίς που έφυγες από τη Σπάρτη με τον Πάρι, για σένα έγινε ο 10ετής πόλεμος, εξαιτίας σου πέθαναν τόσοι άνδρες" κ.α.

Όμως η Ελένη στο μεταξύ είχε γίνει ημιθεά στον Όλυμπο, θύμωσε με την υβριστική ωδή, παρακάλεσε τον Δία και εκείνος τύφλωσε τον Στησίχορο. Τότε ο ποιητής, για να βρεί ξανά το φως του έγραψε μια "άλλην ωδή" - "πάλιν-ωδή" - «παλιν-ωδία», όπου εγκωμίαζε την γυναίκα του Μενελάου: "ποτέ δε έφυγες από τη Σπάρτη με τον Πάρι, κανένας πόλεμος δεν έγινε για σένα, κανένας δεν πέθανε για σένα" κ.α. Τότε ο Δίας του ξαναέδωσε το φως του και ο ποιητής ανέβλεψε!
ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ...
Ο Μέγας Ναπολέων το 1815, εξόριστος στο νησί Έλβα, κατόρθωσε να αποδράσει. Ήρθε στη Γαλλία και τη διέσχισε σαν σίφουνας. Τότε οι εφημερίδες του Παρισιού, για να παρουσιάσουν τα γεγονότα, χρησιμοποίησαν τους παρακάτω τίτλους:
Την πρώτη ημέρα: «Το Κορσικό Τέρας αποβιβάστηκε στον Κόλπο του Ζουάν».
Την δεύτερη: «Ο Καννίβαλος κατευθύνεται στο Γκράς».
Την τρίτη: «Ο Σφετεριστής κατέλαβε την Γρενόβλη».
Την τέταρτη: «Ο Βοναπάρτης μπήκε στη Λυών».
Την πέμπτη: «Ο Ναπολέων βαδίζει προς το Φονταινεμπλώ».
Την έκτη: «Η αυτοκρατορική μεγαλειότης του αναμένεται αύριο στα ανάκτορα των Παρισίων».
Την εβδόμη: «Ζήτω ο Αυτοκράτωρ»!
ΑΠΕΚΔΥΟΜΑΣΤΕ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΜΑΣ...
Κάποτε ο γνωστός δημαγωγός Δημοκράτης εξ Αφιδνών, προέτρεψε τους Αθηναίους να λάβουν μέρος στη μάχη της Χαιρώνειας. Εκεί συνετρίβησαν από τον βασιλιά Φίλιππο. Όταν οι Αθηναίοι γύρισαν στην Αθήνα, κατηγόρησαν τον Δημοκράτη που τους "παρέσυρε" στην καταστροφή και τον έσυραν σε δίκη. Εκεί ο δημαγωγός απάντησε:
- Ποτέ δεν πίστευα ότι η πόλη μου έχει φτάσει σε τέτοιο κατάντημα, ώστε να πεισθεί από τις δικές μου συμβουλές!

Πηγή:   Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου