Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αγιασμός από τον Οικ. Πατριάρχη στα σχολεία της Ίμβρου.

Αγιασμός από τον Οικ. Πατριάρχη στα σχολεία της Ίμβρου(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
Τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τέλεσε σήμερα στην Ίμβρο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς φέτος άρχισε να λειτουργεί μετά από 51 χρόνια και Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο πολύπαθο νησί.
Έτσι, πλέον, υπάρχει στην Ίμβρο πλήρης πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ελληνική Εκπαίδευση. Παρουσία 500 περίπου παρισταμένων ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα βίωσαν οι Ίμβριοι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι φιλειρηνικοί και φιλοπρόοδοι Ίμβριοι εβίωσαν ανείπωτα δεινά από το 1964 και εξής, χωρίς να έχουν φταίξει σε κάτι δι᾿ όσα τους συνέβησαν.
Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Δικαίου. Είναι απόδοσις οφειλής. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφώς θετική συμβολή εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας, που την αναγνωρίζουμε, αναμένοντες, βεβαίως, και άλλες αποκαταστάσεις».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης είπε:

"...όταν με το τέλος του σχολικού έτους 1963/64, κατηργήθη εις την Ίμβρον η μειονοτική εκπαίδευσις, εις τα σχολεία μας φοιτούσαν συνολικώς 693 μαθηταί, 618 εις τα έξι Δημοτικά και 75 εις το Ημιγυμνάσιον, την Κεντρικήν Σχολήν. Τώρα ξεκινούμε με ολίγους μαθητάς, αλλά είμεθα βέβαιοι ότι σύντομα ο αριθμός των θα αυξηθή. Το μέλλον μας ανήκει. Είναι συγκλονιστικόν ότι οι Ίμβριοι πριν 50 έτη έφευγαν διά να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, ενώ σήμερα επιστρέφουν για να τα εγγράψουν εις τα δικά μας σχολεία, εις τους Αγίους Θεοδώρους και εις τα Αγρίδια. Οι γεννημένοι και γαλουχημένοι δίπλα στο κύμα του Αιγαίου Ίμβριοι αφήνουν τώρα τις μεγαλουπόλεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και γυρίζουν στην ζεστή αγκαλιά του νησιού μας φέρνοντας μαζί τους και τα παιδιά τους για να μάθουν εδώ γράμματα και πάλι στη μητρική μας γλώσσα".

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Μύρων Χρυσόστομος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, οι εφοπλιστές Παν. Τσάκος και Κ. Φράγκος όπως και ο τ. Υπουργός εξωτερικών Ι. Βαλινάκης.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε. Παντελή Βίγκα για όλους τους κόπους και τις προσπάθειες που κατέβαλε, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Ίμβρο.
 
  Πηγή: fanarion


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου