Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Αρχιμ. Ανανίας Κουστένης: ''Η πίστη μας λείπει''.


p-ananias-koustenis-7

Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με την παρουσία πλήθους πιστών που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πειραιά (Ταμπούρια) πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εσπερινή ομιλία στα πλαίσια των πολυήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων με τίτλο "Δημήτρια 2016" που τελούνται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό.
Ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Γέροντας Ανανίας Κουστένης με θέμα: ''Η Κυρά Παναγιά στους Αγώνες του Έθνους''.
Τον π. Ανανία προσφώνησε ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και βασικός συντελεστής, της μεταφοράς της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στον Πειραιά και στον Άγιο Δημήτριο π. Πολύκαρπο Μπόγρη.
Από την πλευρά του ο Γέροντας Ανανίας ευχαρίστησε τον π. Πολύκαρπο για την ευγενική πρόσκληση, ενώ στην συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο που επέτρεψε να βρίσκεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό, αλλά και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ που ανταποκρίθηκε θαυμάσια σε αυτό το μεγαλείο.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο π. Ανανίας αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη τον δεύτερο μεγαλύτερο Άγιο της Ελλάδος, ανακαλώντας στην μνήμη όλων τα πάθη, το μαρτύριο και το θαύμα του μύρου που βρύει το Άγιον και Σεπτό Λείψανο του.

"Μεγάλη υπόθεση ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης, είναι προστάτης και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βαλκανικής και της Οικουμένης. Γι' αυτό και αρχικά το απολυτίκιο του Αγίου έλεγε Μέγαν Εύρατο Θεσσαλονίκη, και μετά είπαν Μέγαν Εύρατο την Οικουμένη, και αυτό γιατί αργότερα η χάρη του Αγίου με εμπόρους και ναυτικούς έφτασε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τότε γνωστού κόσμου."
''Τί λείπει από εμάς; Η πίστη λείπει. Αν έχουμε πίστη στην Παναγία και αν έχουμε και αγία ζωή είναι δικιά μας η Παναγία'' τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Ανανίας.
"Ο Μέγας Ιουστινιανός, ήταν εκείνος ο οποίος ανακαίνισε ουσιαστικά τον Ναό της Εκατονταπυλιανής και έφτιαξε μία μεγάλη εκκλησία στα μεσοπέλαγα του Αιγαίου, στην Πάρο, που ήταν τόσο μεγάλη που λέει η παράδοση πως είχε εκατό πύλες, και την έφτιαξε στην θέση του Ναού εκείνου που είχαν φτιάξει ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη" ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Ανανίας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γέροντας π. Ανανίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας και την βοηθεια που πρόσφερε στο Γένος μας, αλλά και στην στάση του τότε Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου στους Γερμανούς, όταν του ζητήθηκε να κάνει Δοξολογία για την έλευση τους και είπε όχι, το ίδιο επίσης έκανε όταν του ζητήσανε να ορκίσει την τότε κυβέρνηση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αθρόα είναι η προσέλευση των πιστών από όλη την Αττική καθώς και από άλλες πόλεις της Ελλάδος οι οποίοι προσέρχονται και αναμένουν να προσευχηθούν στην Παναγία και να καταθέσουν τον πόνο τους ενώπιον της Ιεράς της Εικόνας.

Πηγή: romfea.gr

p-ananias-koustenis-9
p-ananias-koustenis-1
p-ananias-koustenis-2
p-ananias-koustenis-3
p-ananias-koustenis-4
p-ananias-koustenis-5
p-ananias-koustenis-6
p-ananias-koustenis-8
p-ananias-koustenis-10
p-ananias-koustenis-11
p-ananias-koustenis-12
p-ananias-koustenis-13
p-ananias-koustenis-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου