Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Από τον λαμπρό πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό μας, την παραμονή της εορτής. (ΦΩΤΟ)


agios-dimitrios-peiraios-24

 Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου στον Ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Πειραιά.
Στον εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ιερό Θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, το οποίο εξήλθε εκ του Ιερού Προσκυνήματος της Πάρου μετά από 22 χρόνια και αυτό συμπίπτει με την Εορτή του Αγίου Δημητρίου.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τις σύγχρονες δυσκολίες που περνά ο τόπος μας και αυτή είναι η αφορμή να εξέλθει το Εικόνισμα εκ της νήσου Πάρου, έτσι ώστε οι πιστοί να προσέρχονται στον Θεό, κοντά στην Μητέρα του.
''Έτσι η Παναγία μας έρχεται σε αυτή την πόλη και συρρέει ο λαός του Θεού'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλλίνικος.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο, και στον τόπο του την Θεσσαλονίκη, τόπος επίσης του μαρτυρίου και της ταφής του.
''Πόλη η οποία αυτές τις ημέρες τιμά μεγαλόπρεπα τον Άγιο Δημήτριο αλλά και εμείς καλούμαστε να τιμήσουμε τον Άγιο Δημήτριο διαμέσου της ανάγνωσης της βιωτής του, μέσα από την προσκύνηση της Αγίας Εικόνας του, αλλά και μέσα από την λατρεία της Εκκλησίας μας. Μέσα από τους ύμνους του εσπερινού, που ακούσαμε, μέσα από τα θεία κείμενα που περιγράφουν και αποτυπώνουν με τρόπο μοναδικό όλες τις αρετές και τα χαρίσματα του Αγίου Δημητρίου'' συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας.
''Ο Άγιος Δημήτριος υπηρέτησε το θέλημα του Θεού, νέος στην ηλικία και με σωματικές δυνατότητες μεγάλες, με οραματισμούς, με δυνατότητα εξελίξεως μεγάλη, αυτό το θέλημα του Θεού το εφάρμοζε στην ζωή του και το κήρυσσε σε νέους ανθρώπους της ηλικίας του ,ήταν κατηχητής ο Άγιος Δημήτριος, έτσι με αυτή την πίστη του ''ήλεγχε'' τους ειδωλολάτρες έμμεσα. Ο Άγιος οδήγησε πολλές ψυχές στον Χριστό, γιατί είχε επίγνωση ότι ο Χριστός είπε αλήθεια και ομολογούσε αυτήν την αλήθεια με πίστη και θάρρος. Οι διώκτες του πίστεψαν ότι με το μαρτυρικό θάνατο του φιμώνουν εκείνη τη στιγμή την αλήθεια, αλλά κατάφεραν να αποτύχουν, γιατί η αλήθεια δεν φιμώνεται ούτε θανατώνεται, και λαμπρό παράδειγμα είναι ότι είμαστε όλοι εμείς εδώ σήμερα και εορτάζουμε πιστεύοντας σε αυτόν και στον Χριστό'' τόνισε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο ο κ. Καλλίνικος.
''Μας καλεί ο Άγιος να γινόμαστε μάρτυρες της αλήθειας που είναι ο ίδιος ο Χριστός, ειδικά σε αυτήν την εποχή, εποχή του ψεύδους και της απάτης. Η πίστη μετέτρεψε τον Άγιο σε γνήσιο και δυνατό κήρυκα του Ευαγγελίου που καταργούσε κάθε άλλη σκέψη των διωκτών της πίστεως'' υπογράμμισε ο κ.Καλλίνικος.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Ονομασίες δίνονται στην Παναγία μας, ο λαός του Θεού, ονομάζει την Παναγία σε κάθε τόπο με διαφορετικά ονόματα ώστε να την αισθάνεται δική του, δηλαδή του τόπου του, ώστε να την έχουν προσωπικά όλοι στην προσευχή τους. Προσευχόμαστε λοιπόν στον Άγιο Δημήτριο και την Παναγία, να μας απαλάξουν από τα προβλήματα, τις ασθένειες, από τους πειρασμούς της ζωής, αλλά και από κάθε επίθεση από ορατών και αοράτων εχθρών".
Τέλος να αναφερθεί ότι ανήμερα της Εορτής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ το απόγευμα της Εορτής θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων.

Πηγή: romfea.gr
 χδσφγ
agios-dimitrios-peiraios-1
agios-dimitrios-peiraios-2
agios-dimitrios-peiraios-3

agios-dimitrios-peiraios-4
agios-dimitrios-peiraios-5
agios-dimitrios-peiraios-6
agios-dimitrios-peiraios-7
agios-dimitrios-peiraios-8
agios-dimitrios-peiraios-9
agios-dimitrios-peiraios-10
agios-dimitrios-peiraios-11
agios-dimitrios-peiraios-12
agios-dimitrios-peiraios-13
agios-dimitrios-peiraios-14
agios-dimitrios-peiraios-15
agios-dimitrios-peiraios-16
agios-dimitrios-peiraios-17
agios-dimitrios-peiraios-18
agios-dimitrios-peiraios-19
agios-dimitrios-peiraios-20
agios-dimitrios-peiraios-21
agios-dimitrios-peiraios-22
agios-dimitrios-peiraios-23
agios-dimitrios-peiraios-25
agios-dimitrios-peiraios-26
agios-dimitrios-peiraios-27
agios-dimitrios-peiraios-28
agios-dimitrios-peiraios-29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου