Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ομιλία π. Βαρνάβα Γιάγκου στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς.


omilia-giagou-9

 Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με την παρουσία πλήθους ακροατών που παρευρέθηκαν στην σημερινή ομιλία του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά εσπερινή ομιλία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς.
Οι ομιλίες εντάσσονται στις καθημερινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου με τίτλο "Δημήτρια" αλλά και στην παραμονή της Ιστορικής Ιεράς Εικόνας της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής όπου παραμένει στον Ιερό Ναό.
Στον Ιερό Ναό να σημειωθεί ότι καθημερινώς φιλοξενούνται διαφορετικοί ομιλητές όπου μιλούν δίνοντας πνευματική τροφή σε όλους.
Το σημερινό θέμα της ομιλίας του π. Βαρνάβα ήταν "Ο Λόγος της Σιωπής'' και η σημασία αυτής στο πνευματικό μας αγώνα.
''Για να γίνει κάποιος Απόστολος ή για να γίνει Άγιος είναι ανάγκη να περάσει από το στάδιο της αγνοίας, δηλαδή να αγνοεί εκείνος τα πάντα. Για να συνδεθείς με τον Θεό πρέπει να ξεχαστείς από όλους και να τα ξεχάσεις και εσύ όλα, και αυτό επειδή ο Θεός είναι πάνω από ότι μπορούμε να σκεφτούμε και να φανταστούμε. Η Πίστη μας είναι ένα "σκάνδαλο", δεν αντέχεται στους έξυπνους ανθρώπους, ξεπερνάει την λογική μας. Πώς να δεχτούμε ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε για τον άνθρωπο;"

Στην συνέχεια ο π. Βαρνάβας μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η κυοφορία του Χριστού στα σπλάχνα της Παναγίας απαιτούσε σιωπή, γεγονός το οποίο συνέβη για να μην ενοχλήσει και να μην προσβάλει το μυστήριο αυτό. Έτσι και για κάθε Ιερή συνάντηση και Ιερότερη αυτή του ανθρώπου με τον Θεό απαιτείτε σιωπή, όχι μόνο γλώσσας αλλά κυρίως λογισμών, γνώμης, γνώσης, ιδέας, φαντασίας. Άν δεν βγούμε απο τον εαυτό μας είναι αδύνατο να συναντήσουμε τον Θεό. Αν δεν βγούμε απο την ατομικότητα μας, την ιδιοτέλεια μας, και το ειδικά από το συμφέρον μας δεν είναι δυνατόν να δούμε οποιονδήποτε άνθρωπο.''
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Βαρνάβας συμπλήρωσε: ''Η εποχή μας καταξιώνει τους ισχυρούς, τους ευφυείς και τους επικοινωνιακούς. Ετσι είναι μία εποχή όπου λέμε πολλά ακούμε πολλά, αλλά χωρίς ζωή, έμπνευση και ανάπαυση ψυχής. Την μειονεξία μας ότι δεν έχουμε λόγο ζωής, υπάρξης, προσπαθούμε να την καλύψουμε με την φλυαρία μας. Η αγωνία μας να αποδείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι και σημαντικοί κρύβει την έλλειψη μας''.
Επίσης ο π.Βαρνάβας ανέφερε παραδείγματα της πολυλογίας μέσω μίας πολυπραγμοτοσίνης πράξεων στην καθημερινή μας ζωή ενώ τόνισε την αξία την σιωπής, και την χαρισματικότητα των ανθρώπων οι οποίοι πραγματοποιούν την σιωπή.
''Όσοι σιωπούν γίνονται ταπεινοί, πραείς, ήρεμοι, άκακοι, και όλα αυτά γιατί διαμέσου της σιωπής εκζητούν μέσα από τον πόνο που προσφέρει η σιωπή αναλύοντας τον εσωτερικό μας κόσμο, τον Θεό, ζητούμε Εκείνον που μας ξεπερνάει, ζητούμε δηλαδή Εκείνον που είναι πάνω από ότι φανταστούμε και από ότι μπορούμε να κατακτήσουμε. Ο Θεός περιμένει να σιωπήσουμε ώστε να μιλήσει εκείνος στην ζωή μας, έτσι όπως κάνει και ο συνομιλητής μας γιατί αν μας διακόψει είναι αγένεια, έτσι και ο Χριστός με το που ξεκινήσουμε να σιωπούμε εμείς ξεκινά να μιλά.''
Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Βαρνάβας κάλεσε όλους, να καταθέσουμε όλα τα προβλήματα μας στον Θεό και στην Παναγίας μας, να δείξουμε εμπιστοσύνη, να γίνουμε άνθρωποι της σιωπής, ώστε ο Θεός να πράξει εκείνα προς την ωφέλεια μας.
Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται, αθρόα η προσέλευση πιστών από όλο το Λεκανοπέδιο για να προσκυνήσουν την Ιστορική Εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, εικόνα όπου εξήλθε εκ του Ιερού Προσκυνήματος της Πάρου μετά από 22 Χρόνια και θα παραμείνει έως τις 27 του μηνός Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό όπου παραμένει ανοικτός όλο το 24ώρο και φυλάσσεται από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας .
Τέλος μετά το πέρας της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Πηγή: romfea.gr

omilia-giagou-1
omilia-giagou-2
omilia-giagou-3
omilia-giagou-4
omilia-giagou-5
omilia-giagou-6
omilia-giagou-7
omilia-giagou-8
omilia-giagou-10
omilia-giagou-11
omilia-giagou-12
omilia-giagou-13
omilia-giagou-14
omilia-giagou-15
omilia-giagou-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου