Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πειραιώς Σεραφείμ: ''Καλούμεθα να μιμηθούμε τον Άγιο Δημήτριο'' (ΦΩΤΟ)


peiraios-paronaxias-20

 Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με την Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου Ιερά και σεβάσμια μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου στον Πειραιά.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και συλλειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Αρώνης, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης καθώς και πλειάδα ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο λέγοντας ότι: ''Ο Ιερός υμνογράφος παρουσιάζει μία ωραία εικόνα του Αγίου Δημητρίου, ιδιαίτερα συγκινημένος από το μεγάλο και ένδοξο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου. Όταν πληροφορήθηκε ο Αυτοκράτορας Μαξιμιανός ότι ο Άγιος Δημήτριος παρά την χαλκευτική πύλη της Θεσσαλονίκης παιδαγωγούσε εις Χριστό την Γενεά των ανθρώπων, εξοργήσθηκε πλήρως και η οργή του μετεβλήθη σε βύθινο μίσος όταν ο ηρωικός Χριστιανός νεανίας Νέστωρ εφόρνησε στον γιγαντιαίων διαστάσεων ειδολωλάτρη μισθοφόρο Λυαίο εντός του σταδίου της πόλεως με ιαχή «ο Θεός Δημητρίου βοήθει μοι».''
Και καθώς τον κατενίκησε τον γίγαντα εκείνον Λυαίον τον μονομάχο, ο Αυτοκράτορας Μαξιμιανός έδωσε την εντολή να τον λογχίσουν εώς θανάτου, τον μάρτυρα της αληθείας, τον μάρτυρα της πίστεως, τον καθαρό άντρα της Θεσσαλονίκης Δημήτριο. Και ήρθαν οι άντρες λεγεωνάριοι και εξίφισαν του Δημητρίου το σώμα. Γι' αυτό ακριβώς 18 αιώνες τώρα τιμάται πλέον ο Άγιος Δημήτριος, ο υπερήφανος της του Χριστού Αληθείας, ο Μάρτυς ο Πιστός μέχρι θανάτου. Εκείνος που κατενόησε το φθαρτό των επιγείων πραγμάτων και δεν δελεάστηκε από την φαινομενική λάμψη των πραγμάτων του κόσμου τούτου. Αδιαφόρησε για την εξουσία, τα πλούτη, την έπαρση, την ισχύ, τις ηδονές και την δύναμη του κόσμου τούτου γιατι αγάπησε την Δόξα του Θεού περισσότερο'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Εικόνισμα της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στον Ιερό Ναό προς προσκύνηση από την Νήσο Πάρο τονίζοντας μεταξύ άλλων: ''Το γεγονός το οποίο ήρθε για να χαριτώσει την Ενορία, τον Ναό του Αγίου Μάρτυρος Δημητρίου είναι η έλευση της σεβασμίας, και θαυματουργού εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της Κυράς και Αρχόντισσας του Αιγαίου, της Μητέρας του Γένους μας, της Ελπίδας μας, της Μητέρα που μας γεννά εν Χριστώ, εκείνης που όλα τα μέλη της εκκλησίας τυγχάνουν αγαπημένα τέκνα όπως και ο Άγιος Δημήτριος. Σήμερα λοιπόν σε αυτόν τον Πανίερο Ιερό Ναό, με την ευλογία και την χάρη της Ιεράς Εικόνας της συναντήθηκε εν μέσω ημών η μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων με το αγαπημένο της τέκνο, τον μάρτυρα του υιού της.''
''Η πνευματική μητέρα όλων μας ευλογεί όλα τα τέκνα των χριστιανών και ειδικά τον Άγιο Δημήτριο, και γι' αυτό η χαρά μας είναι μεγάλη, θαύμα το οποίο θα γευτούμε όλοι στην ανέσπερο βασιλεία του Θεού, στην οποία βαδίζουμε όλοι. Καλούμεθα να μιμηθούμε τον Άγιο Δημήτριο, το γνήσιο τέκνο της Θεοτόκου, και να γίνουμε και εμείς γνήσια τέκνα όπως ό Άγιος Δημήτριος, δηλαδή να γίνουμε κάρπιμα κλωνάρια του δικού της δέντρου, ώριμοι καρποί των δικών της Αρετών. Και όλη αυτή την Ευλογία την χαρά και την δόξα την χρωστούμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο και στην διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής'' υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, και κάλεσε όλους του πιστούς να έχουν δύναμη σε αυτόν τον κόσμο της φθοράς, και να βαδίζουν καθημερινά στον δρόμο της αληθείας.
Τέλος να αναφερθεί ότι τον Ιερό Ναό κατέκλυσε πλήθος κόσμου από όλη την πόλη του Πειραιά καθώς και προσκυνητές από όλη την Αττική ενώ να αναφερθεί ότι το απόγευμα θα τελεστεί εσπερινός και στην συνέχεια η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού.

Πηγή:  romfea.gr


peiraios-paronaxias-1
peiraios-paronaxias-2
peiraios-paronaxias-3
peiraios-paronaxias-4
peiraios-paronaxias-5
peiraios-paronaxias-6
peiraios-paronaxias-8
peiraios-paronaxias-9
peiraios-paronaxias-10
peiraios-paronaxias-11
peiraios-paronaxias-12
peiraios-paronaxias-13
peiraios-paronaxias-15
peiraios-paronaxias-16
peiraios-paronaxias-17
peiraios-paronaxias-18
peiraios-paronaxias-21
peiraios-paronaxias-22
peiraios-paronaxias-23
peiraios-paronaxias-24
peiraios-paronaxias-25
peiraios-paronaxias-26
peiraios-paronaxias-27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου