Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αγιορείτικες ψαλμωδίες στην Ελβετία.


Οκτώ συναυλίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελβετίας έδωσε η αδελφότητα των Θωμάδων που ήταν προσκεκλημένη από την οργανωτική επιτροπή φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην ελληνική τέχνη.

Η αδελφότητα των Θωμάδων μετέφερε με μοναδικό τρόπο στο κοινό την αγιορείτικη παράδοση στη μουσική και συμπαρέσυρε πνευματικά τον κόσμο σε ένα μοναδικό ταξίδι.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ είχε πραγματοποιήσει προ καιρού ταξίδι στον Αθωνα και μετέφερε την πρόσκληση για συμμετοχή καθώς, όπως είπε, θα ήταν ωφέλιμο για το κοινό να ακούσει την αγιορειτική ψαλμωδία.
Ετσι, από τις 11 έως τις 19 Νοεμβρίου τα οκτώ μέλη της αδελφότητας προσέφεραν μοναδικές στιγμές στους Ελληνες και τους Ελβετούς που γέμισαν τους Ναούς και τις αίθουσες των συναυλιών.
«Ηταν εντυπωσιακή η θέρμη και το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς πολλοί άκουγαν για πρώτη φορά αγιορείτικα μελωδήματα», λέει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο
Ο γέροντας Φίλιππος μάς μεταφέρει κι ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο που συνέβη στον Καθεδρικό Ναό της Βασιλείας. Με τη συναυλία των Αγιορειτών έπαιξε στο εκκλησιαστικό όργανο του Ναού ένας παγκοσμίου φήμης μουσικός. Όταν τον ρώτησαν οι γέροντες τι του άρεσε από τη δική τους μουσική, η απάντηση ήταν η εξής: «Η ελληνική βυζαντινή μουσική έχει βάθος και ενώνει την αρχαία μουσική με την σύγχρονη». Αυτό δείχνει ότι η μουσική μας αγγίζει όχι μόνο τον απλό λαό αλλά και τους όσους ασχολούνται γενικά με τη μουσική.
Η αδελφότητα λειτούργησε τις δύο Κυριακές της παρουσίας στην Ελβετία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης και στην Αγία Σοφία Βασιλείας και οι Χριστιανοί της χώρας είχαν τη δυνατότητα να συμπνευματιστούν μαζί με τους Αγιορείτες.
Να σημειωθεί πως το φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα και την τέχνη της άρχισε τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους.

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου