Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Έχεις χρόνο...

Γρήγορα πετάει πίσω δεν κοιτάει (τί είναι;) 

Πολλά τα αποφθέγματα , τα λόγια μεγάλων ανδρών και προσωπικοτήτων για τον χρόνο. Είναι και η φωνή της μάνας, που από τότε που η δεύτερη μάνα, η μνήμη την συγκρατά , αυτόν τον χρόνο κυνηγάει…
Σαν να την ακούω: Ο χρόνος είναι χρήμα και εμείς είμαστε φτωχοί , δεν είμαστε για έξοδα ! Ο χρόνος που τον μετράμε, τον διανύουμε, τον προσπερνάμε … Τον προγραμματίζουμε, τον χρησιμοποιούμε και τον δαπανάμε… Τον χάνουμε,  τον νοσταλγούμε και τον σπαταλάμε … Στα όριά του πάντα ζούμε, προσανατολιζόμαστε, κινούμαστε …
Επί του παρελθόντος χρόνου, επί του παρόντος και επί του μέλλοντος … Αρχέγονος χρόνος και έσχατος . Στην μέση ένας κόσμος ! Εγώ και εσύ ! Το μετά, άχρονο, αμέτρητο, αιώνιο, ασύλληπτο ! Αδάμαστος ο πανδαμάτωρ! Τον είπανε και δραπέτη! Είναι αυτή η γνωστή σε όλους φιλοσοφική διάθεση, σαν ίωση εόρτιος, εκεί στις παρυφές του νέου έτους! Δεν περιμένουν οι καιροί έλεγε ο Θουκυδίδης ! Οι καιροί ου μενετοί ! Fugit inreparabile tempus ο Λατίνος Βιργίλιος ! Φεύγει και δεν επιστρέφει ο χρόνος ! Μα τίποτα από όλα τα σοφά που ακούστηκαν, μέσα στους βραχείς αιώνες που κύλησαν ως σήμερα, δεν μπορούν να μιλήσουν τόσο στην ψυχή , όσο αυτό που το χέρι του Χριστοστόμου Παύλου έγραψε στους Εφεσίους: «Βλέπετε ουν πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι , αλλ' ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί » (Εφ. 5. 15, 16).
Πολύτιμος ο χρόνος και ακριβός ! Απρόβλεπτος , δυσεύρετος , σπάνιος και ταχύς σαν λεπτός ατμός, όπως λέγει ο αδελφόθεος Ιάκωβος στην δική του Επιστολή ! Ατμίδα ολίγον φαινομένη η ζωή και ο χρόνος που κυλά μαζί της ! Παράταση ! Στις πόσες παρατάσεις έχει φτάσει να «παίζεται» η ψυχή μου; Γιατί μια διαρκή παράταση ελέους βιώνουμε όλοι μας , μικροί μεγάλοι , μικρότεροι και μεγαλύτεροι ! Δεν ξεχάστηκε το παραμικρό από όλα ως τα τώρα ζήσαμε ! Σβήστηκαν όλα όσα εν μετανοία εξομολογηθήκαμε ! Μόνα αυτά ! Δεν υπάρχει χρόνος παραγραφής στην Θεία Δικαιοσύνη ! Δεν ξέχασε , μα μακροθύμησε ο Κύριος! 

Τηλαυγής η εντολή Του , φωτίζουσα οφθαλμούς ! Ο νόμος Του άμωμος !Η μαρτυρία Του πιστή σοφίζουσα νήπια ! ( Ψαλμ.18,8-9) . Παράταση ελέους και χρόνου ! Και εδώ έρχεται να μας συναντήσει το μεγάλο ερώτημα : Έχω άραγε χρόνο μπροστά μου ; Όποιος το αναρωτηθεί τούτο , παραμονή Πρωτοχρονιάς , την ώρα των βεγγαλικών του γλεντιού και των 52 δαιμόνων στον… πράσινο βόρβορο , κάτι έχει καταλάβει …Εκείνη ακριβώς την ώρα που ένα αθώο τραγουδάκι παιδικό ,φεύγει από όλων μας τα χείλη: …ήρθε ο νέος με τα δώρα με τραγούδια και χαρά …Ξέρουμε όλοι τον πραγματικό συνθέτη και στιχουργό τούτου του τραγουδιού , με μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος όπως το : μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε …ή το: γλέντα τη ζωή , όλοι δυο μέτρα θέλουν γη! 


Τώρα μιας και αναφερθήκαμε σε εργάτες του στίχου , να θυμηθούμε κι έναν πραγματικά αξεπέραστο . Τον μεγάλο Γκάτσο που μέσα σε πολλά ουράνια στιχουργήματα , έγραψε και ένα για τον χρόνο : ….Χρόνε νυχτοπούλι παγερό ,κόβεις με μαχαίρι τον καιρό, γρήγορα πετάς , πίσω δεν κοιτάς τον απάνω κόσμο το μεγάλο…
Είχαν κάποτε λέγεται συνέδριο οι μισόκαλοι δαίμονες ( σ.σ. διασκευή από προφορική διήγηση του μακαριστού Ιεροκήρυκος του Παραδείσου Δημ. Παναγόπουλου) . Ημερίδα με κεντρικό θέμα : Αποτελεσματικότεροι τρόποι απώλειας της μισητής ανθρώπινης ψυχής. Λίγο πριν εκδοθούν τα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου, μίλησαν οι παλαιοί , οι έμπειροι με αμέτρητες επιτυχημένες αποστολές και αναρίθμητες χαμένες ψυχές στο δολιότατο ενεργητικό τους! Χειροκροτήθηκαν θερμά οι εισηγήσεις τους ! Παλιές αλλά δοκιμασμένες συνταγές , εμπλουτισμένες όμως και ενταγμένες στις απαιτήσεις και στις συνθήκες του σήμερα ! Νεοδαιμονικές ή μεταδαιμονικές δηλαδή ! -Να πείθουμε συνεχώς τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει Θεός ώστε όλα έπειτα να επιτρέπονται , η μια βασική . 
Η δεύτερη θεμελιώδης εισήγηση : -Να πείθουμε τους άλλους , αυτούς που μας ξεφεύγουν απ την σπορά της Αθεϊας , ότι υπάρχει κάποιος Θεός , σαν ανώτερη δύναμη , αλλά ότι δεν υπάρχει ο αρχηγός μας ο διάβολος και η κόλαση ! Ούτε δαιμόνια και πόλεμος αόρατος ! Ότι αυτά είναι για τους φανατικούς και αμόρφωτους Χριστιανούς τους οπισθοδρομικούς τους παλαιοπατερικούς …Ότι μόνο η αγάπη θα τους σώσει και η χορεύουσα φιλανθρωπία τους …Ότι δεν είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας απαραίτητα ! Ότι θα σωθούν μόνο με το κεράκι τους και την καλοσυνούλα τους ! Ότι δεν χρειάζονται ούτε Εξομολόγηση -κυρίως αυτό- ούτε Θεία Κοινωνία… Σύνθημά μας πάντα : Όλα τα εφηύραν οι παπάδες για να κονομάνε ! Βέβαια να μην ξεχνάμε να τους προτρέπουμε να κοινωνούν ανεξομολόγητοι για το καλό …
Τέλειωσαν κάποια στιγμή οι «βαριές» εισηγήσεις . Χειροκρότημα άφθονο , επευφημίες , ζητωκραυγές !

Από την γαλαρία της συνεδριακής στοάς , πετάχτηκε τότε ένας νέος σύνεδρος, νεόκοπος στην ψυχοφθορά και στην πανουργία …Ζήτησε –η αλήθεια με περίσσιο θράσος –τον λόγο αν και δεν ήταν στους εγγεγραμμένους εισηγητές !Έγιναν διαβουλεύσεις στο προεδρείο . Κάποιοι έφεραν αντιρρήσεις για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας παρέμβασης , αφού η ώρα ήταν ήδη περασμένη και οι σεβάσμιοι αρχιδαίμονες είχαν ήδη μιλήσει. Τελικώς αποφασίστηκε να δοθούν αυστηρά δύο λεπτά χαριστικώς και καταχρηστικώς προς τις διατάξεις του καταστατικού . Ανέβηκε λοιπόν στο βήμα ο νέος δαίμων . –Παγκάκιστοι και πανούργοι σύνεδροι , ξεκίνησε , κακά και ολέθρια όλα αυτά που ακούστηκαν και μπράβο στους προηγούμενους εισηγητές , αλλά εγώ έχω να προτείνω κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό και άμεσα δραστικό ! Δεν θα πούμε τίποτα από όλα αυτά που οι μεγάλοι μας καθοδηγητές εισηγήθηκαν ! Δεν θα ψυθυρίσουμε στους μισητούς ανθρώπους , ούτε ότι δεν υπάρχει Θεός , ούτε ότι δεν υπάρχει διάβολος, ούτε ότι δεν χρειάζονται τα μυστήρια του Μανώλη …Τουναντίον θα τους πούμε ότι όλα αυτά ασφαλώς και υπάρχουν ! Και Εξομολόγηση υπάρχει και Θεία Κοινωνία και είναι αναγκαία !
-Αίσχος , ντροπή σου ! κατεβάστε τον κάτω ! Άρχισαν με άγριες φωνές να φωνάζουν από τις πρώτες σειρές !Κάποιοι κινήθηκαν εναντίον του !
-Σταθείτε , δεν τελείωσα ! Αφήστε με να ολοκληρώσω ! Ναι , θα τους πούμε ότι όλα αυτά υπάρχουν , μα θα προσθέσουμε με τρόπο που να τους πείσουμε κάτι ακόμα …Ότι έχετε χρόνο , έχετε άφθονο χρόνο μπροστά σας , για να τα κάνετε όλα αυτά !
Σείστηκε η αίθουσα από το χειροκρότημα ! Άρχισε να ξαναγράφεται το τελικό συμπέρασμα του συνεδρίου . Ο τίτλος του : Έχετε χρόνο ! Και ο νέος σύνεδρος …πλέον ανήκει στο Δ.Σ….

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ψυχή μας από αυτόν τον τίτλο ! Έχεις χρόνο ! Μα και από αυτά που γράφτηκαν στις μέσα σελίδες : Τώρα αγόρασε ηδονή και απόλαυση ! Πρόσκαιρο και μάταιο γέμισε την σακούλα σου ! Κάποια στιγμή θα τα δεις και αυτά , τα του Θεού ! Έχεις χρόνο , νέος είσαι ακόμα ! Θα ρθει και η δική τους η ώρα , μα όχι τώρα ! Στιχάκι βγήκε πάλι ! Θα ρθει και η δική τους η ώρα , μα όχι τώρα, όχι τώρα !
Εξαγοραζόμενοι τον καιρό! Όχι ως άσοφοι μα ως σοφοί ! Πονηρές οι μέρες ! Και ο χρόνος γρήγορα πετάει , πίσω δεν κοιτάει ! Καλή χρονιά ! Καλή μετάνοια!


Νώντας Σκοπετέας
Παραμονές 2018
Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου