Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο δεκάλογος της τηλεόρασης.


Του Αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Μαυρολέων*

Ας δούμε και από μια άλλη πλευρά την τηλεόραση. Πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να γίνει μικρότερη η βλαπτική επίδραση της, αλλά και να έχουν και κάποια ωφέλεια τα παιδιά μας…

  • Ας μάθουμε να επιλέγουμε σωστά τα προγράμματα που θα δουν τα παιδιά μας και ας καθορίσουμε από πριν τον χρόνο που θα διαθέσουν για την παρακολούθηση της.
  • Ας μείνουμε κοντά τους τούτη την ώρα, για να συζητήσουμε μετά μαζί τους το θέμα της εκπομπής που είδαν
  • Ας μην αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες οι υπέροχες εκείνες εκπομπές, με θέματα από την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία, το περιβάλλον, τις ομορφιές της φύσεως. Είναι τόσο δυνατή σε αυτές τις περιπτώσεις η εικόνα και γεμίζει με πολλές παραστάσεις τα παιδιά μας. Αν μείνουμε όμως μόνο σε αυτήν, κινδυνεύει η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών μας και τα καταδικάζουμε σε ένα φτωχό λεξιλόγιο.
  • Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μας περιγράφουν όλα όσα είδαν και άκουσαν. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από πληροφορίες, τις οποίες ασφαλώς πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν, ενώ πολλές φορές αποκτούν λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας και έχουν ανάγκη τις δικές μας εξηγήσεις
  • Η εκπαιδευτική τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Ας παροτρύνουμε τα παιδιά μας να παρακολουθούν τις εκπομπές της. Κι αν εκείνη την ώρα λείπουν ή είναι κάπου αλλού απασχολημένα, ας τις γράψουμε εμείς στο video, για να τις δουν κάποια άλλη ώρα.
  • Ας ενθαρρύνουμε επίσης τους δασκάλους των παιδιών μας να οργανώσουν στις τάξεις τους «δανειστικές βιβλιοθήκες» με ποικίλα εκπαιδευτικά και μορφωτικά θέματα. Ας τους βοηθήσουμε και εμείς, αντιγράφοντας θέματα από την εκπαιδευτική τηλεόραση ή ό,τι άλλο κρίνουμε χρήσιμο και ωφέλιμο για τα παιδιά.
  • Ας καλούμε στο σπίτι μας συμμαθητές και φίλους των παιδιών μας, για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί- αλλά και να συζητάμε μετά- το θέμα που είδαμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τις μέρες που έχουν πολλές ώρες ελεύθερες τα παιδιά.
  • Ας προσπαθήσουμε, με κάθε θυσία, να δώσουμε δημιουργικές και ωφέλιμες δραστηριότητες στα παιδιά μας. Ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι τρόποι να ξεκουραστεί και να ψυχαγωγηθεί σωστά το παιδί μας. Ας μην του στερούμε το παιχνίδι, το γέλιο, τον χορό, τις αυθόρμητες εκδηλώσεις, τον αθλητισμό, τις γιορτές, τις μορφωτικές επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις και αλλού, αλλά και τόσες σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ψυχικού τους κόσμου, που δίνει η Εκκλησία μας.
  • Ας τα μάθουμε να διαβάζουν και να αγαπούν τα καλά παιδικά βιβλία και ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι καλύτερος τρόπος είναι το παράδειγμα.
  • Τέλος, ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς την τηλεόραση.

* Το κείμενο αυτό γράφτηκε τον Ιούλιο του 1993 στο περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία. Είναι και σήμερα επίκαιρο και μπορεί να προσαρμοστεί και στην εποχή του Ιντερνέτ και του tablet.

Επιμέλεια : Κώστας Ζουρδός
Πηγή:  mporv.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου