Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αλβανίας: «Δεν είμαστε θεατές, αλλά παρόντες στις μεγάλες ανάγκες των σεισμόπληκτων»


anastasios1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ενώ όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Αλβανία, την ίδια στιγμή, που σωστικά συνεργεία από διάφορες χώρες, και από την Ελλάδα, επιχειρούν τον απεγκλωβισμό ατόμων από τα ερείπια, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος δήλωσε ότι «δεν είμαστε θεατές, αλλά είμαστε παρόντες, με τις λίγες δυνάμεις μας, στα προβλήματα των σεισμόπληκτων. Ανοίξαμε μοναστήρια και εκκλησίες, προκειμένου να βρουν στέγη οι άστεγοι».
Στη συνέχεια τόνισε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να παρηγορηθεί ο πόνος των πενθούντων και να φύγει ο φόβος από τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά και να ενισχυθούν ποικιλότροπα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σ' αυτές τις απεγνωσμένες στιγμές οι Αλβανοί πολίτες θεωρούν και εμπιστεύονται ως σταθερό συμπαραστάτη τους τον κ. Αναστάσιο, αφού, όποτε χρειάστηκε, ήταν αυθόρμητα δίπλα τους.
Το γεγονός της άμεσης κινητοποίησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που αναγνωρίζεται από τον αλβανικό λαό και την πολιτειακή, πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία του, φανερώνεται από μια σειρά ενεργειών.
Απευθύνθηκε θερμή παράκληση στους πιστούς να συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτών, που έχασαν ανθρώπους τους και έμειναν χωρίς κατοικία. Χρειάζονται χρήματα (καταθέσεις μπορούν να γίνονται στην «Tirana Bank» και στους λογαριασμούς: AL86 2061 2029 0000 3103 1624 0101 σε ευρώ, AL59 2061 2029 00003103 1624 0102 σε λεκ και AL32T 2061 2029 00003103 1624 0103 σε δολάρια), τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Μάλιστα συστάθηκε μια ειδική επιτροπή βοήθειας, με επικεφαλής το Μητροπολίτη Φίερι Νικόλαο και τον Gjersim Jackal. Εξάλλου η ενορία «Αποστόλου Παύλου και Αγίου Αστείου» στο Δυρράχιο εξέφρασε τη λύπη της για τα θύματα και τη συμπαράστασή τους σε όλους εκείνους που πλήττονται από τις συνέπειες του σεισμού της 26ης Νοεμβρίου.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο ναός δεν κλείνει τις πόρτες του όλο το 24ωρο, προκειμένου να καταφύγουν σε αυτό άτομα προς φιλοξενία ή για παροχή των απαραίτητων υλικών αγαθών.
Εξάλλου και το Γραφείο Νεότητας στα Τίρανα δραστηριοποιείται έντονα, ώστε να μη μείνουν μόνοι τους, αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι οι πληγέντες.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών με επιστολή του γενικού γραμματέα του Olav Fykse Tveit προς την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε τη θλίψη του για τις ολέθριες και επώδυνες συνέπειες του σεισμού και το συγκλονισμό των μελών του για τις καταστροφικές εικόνες.
Εξουσιοδοτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του Συμβουλίου στις οικογένειες των αδικοχαμένων, αλλά και μήνυμα στήριξης προς τον αλβανικό λαό και τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.
Στο μεταξύ ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος ευχήθηκε να έρθει σύντομα η ηρεμία και η σταθερότητα, ενώ το Πατριαρχείο Ρουμανίας διατύπωσε την αλληλεγγύη των κληρικών και των πιστών του και την πρόθεσή του να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση βοήθεια.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ
Υπό τη σκιά των δυσμενών εξελίξεων από τον ισχυρό σεισμό, συναντήθηκαν στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να δίνει βοήθεια και τεχνογνωσία στη γειτονική χώρα.
Επιπλέον στόχος της είναι να ενισχυθεί η Αλβανία τις δύσκολες αυτές ώρες και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό Τιράνων «Ανάσταση».

Πηγή:  romfea.gr


anastasios 2
anastasios 2
anastasios 2
anastasios 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου