Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Πρόεδρος της Αλβανίας: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προβάλλει διεθνώς τη χώρα».


meta anastasios

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Για μια ακόμη φορά πολύ επαινετικές και ειλικρινείς δηλώσεις για το πρόσωπο και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αναγνωρίζει τη συμμετοχή και τη σπουδαιότητά του ως καθοριστικού παράγοντα στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας.
Με αφορμή την απονομή του διεθνούς βραβείου "Klaus Hemmerle 2020" στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που του απονεμήθηκε για τη συμβολή του στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο κ. Μέτα ανέφερε πως με την προσωπικότητα και τις δράσεις του προβάλλει κατά άριστο τρόπο διεθνώ την Αλβανία.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Η διεθνής αναγνώριση του Αρχιεπισκόπου Αναστσίου Γιαννουλάτου συμβάλλει στην άριστη διεθνή προβολή της Αλβανίας ως χώρας διαθρησκευτικής ελευθερίας κι αρμονίας».
Και πρόσθεσε πως ήταν μια βράβευση που την άξιζε ο Αρχιεπίσκοπος: «Χαιρετίζω την αξιόλογη και δίκαιη βράβευση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου Γιαννουλάτου με το διεθνές βραβείο "Klaus Hemmerle 2020" για την ξεχωριστή συνεισφορά του στην ειρηνική προσέγγιση και συνύπαρξη».

Και χαρακτήρισε πολύτιμο το ρόλο του στην ενίσχυση και ανάδειξη της διαθρησκευτικής αρμονίας, που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και αποτελεί ένα υπόδειγμα προς όλο τον κόσμο: «Νιώθουμε περηφάνεια για τον πολύτιμο ρόλο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Μακαριωτάτου ειδικότερα, στην ενίσχυση της διαθρησκευτικής αρμονίας, που έχει εθνική αξία, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μοναδικό πρότυπο παγκοσμίως".
Ο κ. Μέτα κατέληξε ότι είναι αποφασισμένος, όπως διαβεβαίωσε πρόσφατα και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Michael Pompeo, να εργαστεί προς την κατεύθυνση «της ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας για την ενδυνάμωση και των προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών».
Οι αναφορές αυτές του κ. Μέτα έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας της Αλβανίας, αξιολογεί πολύ θετικά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, όπως και την επιδίωξή του για να θεμελιωθεί η αλβανική κοινωνία πάνω στις βάσεις και στις αρχές της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας.
Και δείχνουν και κάτι άλλο ακόμη. Μακριά από ακρότητες και φανατισμούς, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και αποκλεισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μπάινει, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του, στις καρδιές του Αλβανικού λαού, κάποιες από τις οποίες αρχικά ήταν ερμητικά κλειστές και τώρα ξεκλειδώνουν, θαυμάζοντας τα επιτεύγματα.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου