Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η Αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο «Σημείο ΜΗΔΕΝ» της Νέας Υόρκης.

 


Η Αγιογραφία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο «Σημείο ΜΗΔΕΝ» της Νέας Υόρκης είναι συμβολική.

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παραδίδει τον νέο Ναό, στον Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό. Θα συνδέει πάντα ως μεσότοιχο τα παλαιό με το νέο πνεύμα της Ομογένειας και η Εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ίσταται πάντοτε υπεράνω όλων, ως ο μεγάλος γεφυροποιός! Αυτού του είδους οι Αγιογραφίες αποτελούν παράδοση στην Εκκλησία μας και τις συναντάμε από πολλά χρόνια πριν σε εισόδους Ιερών Μονών και Καθολικών των Ιερών μας Μονών! Αυτή την παράδοση θέλησε να ακολουθήσει και η Επιτροπή του Αγίου Νικολάου! Δεν πρόκειται, λοιπόν για Αγιογραφία η οποία περιλαμβάνει και αναδεικνύει τον Πατριάρχη ως Άγιο. Εξάλλου το φωτοστέφανο που είναι απαραίτητο σε περίπτωση Αγίου δεν υπάρχει! Ας μην προτρέχουμε λοιπόν και ας μην παρεξηγούμε τα πράγματα!

Όταν το 2004 ο αριστερός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο υποδέχθηκε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη στην Αβάνα, στα εγκαίνια του Ορθοδόξου Ι. Ναού, ήταν εκείνος που του παρέδωσε το κλειδί! Και μάλιστα αυτό αποτυπώθηκε σε αγιογραφία, ώστε να μείνει στους αιώνες αυτό το σπουδαίο γεγονός. 

Όταν ένας αριστερός ηγέτης αποδέχεται ή και ακολουθεί ορθόδοξα έθιμα, πόσο μάλλον οι Ορθόδοξοι Ομογενείς που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν τον Πατριάρχη αλλά και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ιστορικό προηγούμενο.

Έτσι και στον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου Νέας Υόρκης, στο «σημείο 0» εικονίζεται ο Παναγιώτατος να προσφέρει στον Άγ. Νικόλαο ένα ακόμη θυσιαστήριο στην λατρεία του Θεού. Παλαιό έθος. Μια ιστορική, ζωντανή καταγραφή για τους μεταγενέστερους. Και μάλιστα σε διεθνή γλώσσα, μιας και η τέχνη δεν γνωρίζει όρια και «διαβάζεται» από όλους, ακόμη και από αγραμμάτους.

exapsalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου