Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Ας αποκτήσουμε αισιόδοξο φρόνημα.

 

 

Μην σαμποτάρουμε την ζωή μας με την αρνητικότητά μας. Βάζουμε τρικλοποδιά στην ευτυχία μας εστιάζοντας με απαισιοδοξία στις ημέρες μας.

Σίγουρα υπάρχουν πειρασμοί, δοκιμασίες και αποτυχίες στην ζωή μας, όμως εάν κάνουμε στασίδι της καρδιάς μας το σκοτάδι της μιζέριας, τότε ακόμα και τα καλά θα τα μετατρέπουμε σε κακά.

Δεν λέμε να γίνουμε αναίσθητοι ή χαζοχαρούμενοι, αλλά να μην χάνουμε τόσο εύκολα την προσοχή μας και την ευχαριστία μας για όλες εκείνες τις ευλογίες της ζωής μας που σίγουρα έχουμε. Ίσως τις έχουμε δεδομένες και μάλλον γι΄αυτό δεν τις εκτιμούμε σωστά. 

Μα είναι κρίμα και άδικο προς τον εαυτό μας, προς τον Θεό και προς τους άλλους, να επικεντρωνόμαστε εμμονικά σε ό,τι δεν καταφέραμε, ή χάσαμε, ενώ λησμονούμε όλα εκείνα που έχουμε ή καταφέραμε.

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Όμως χρειάζεται και η δική μας καλή διάθεση ώστε να μην δίνουμε υπεραξία στις κακές εκπλήξεις και να τις διαχειριζόμαστε συνετά και σοφά, αλλά και να δίνουμε την πρέπουσα ευγνωμοσύνη στις καλές εκπλήξεις που μας χαρίζει η Πρόνοια του Θεού. Και το λέμε αυτό διότι πολλές φορές χαραμίζουμε τις δωρεές του Θεού επειδή δεν τις αντιλαμβανόμαστε ορθά.

Μπορεί να έχουμε πληγωθεί από κάποιον ή από κάτι που μας συνέβη και ίσως χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να ορθοποδήσουμε, όμως άλλο αυτό και άλλο να καταντούμε την ζωή μας σ' ένα μοιρολόι και μια φυλακή κατάθλιψης.



Η ζωή συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες. Κανείς δεν λέει ότι είναι όλα εύκολα. Όμως ας διερωτηθούμε: Μήπως με την στάση μας κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα; Μήπως λόγω του εγωισμού μας υποφέρουμε παραπάνω;

Η ζωή του καθενός είναι διαφορετική, με της δικές της προτεραιότητες. Μακάρι να έχουμε τις σωστές και πραγματικά ωφέλιμες. Και εάν για κάποιο λόγω κάτι στραβώσει στην προσπάθειά μας, αντί να κλαψουρίζουμε, ας χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας σε μια νέα προσπάθεια.

Κανείς δεν πήγε μπροστά με ηττοπάθεια και γκρίνια.
Και κυρίως κανείς δεν πήγε ψηλά επειδή εστίασε απλά στα λάθη του και τις αστοχίες του.

Το λάθος χωρίς διόρθωση, παραμένει λάθος.
Και η γκρίνια απλά φέρνει δυσφορία και στους γύρω μας, χωρίς να λύνει τίποτα.

Ας αποκτήσουμε αισιόδοξο φρόνημα κι ας αφήνουμε και τους γύρω μας να μας βοηθούν, με τον τρόπο τους. Μην τους απομακρύνουμε με την αρνητικότητα και τον θιγμένο εγωισμό μας. 

Αρχιμανδρ. Παύλος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου